Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.04.2024 17:00 Güncelleme: 12.04.2024 22:06

Çin ve Surinam liderleri bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Beijing'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi ile bir araya geldi.
Çin ve Surinam liderleri bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi ile bir araya geldi.

Çin ile Surinam arasındaki derin dostluğun uzun bir geçmişe dayandığını söyleyen Xi Jinping, Surinam’ın Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkiler kuran, buna stratejik ortaklık ilişkisini ekleyen ve Kuşak ve Yol İşbirliği Planı’nı imzalayan ilk Karayip ülkelerinden olduğuna dikkat çekti. Xi, iki ülkenin birbirine karşılıklı saygı ve eşitlik kuralı temelinde davranmasıyla, Güney-Güney işbirliğinin bir örneği haline geldiğini anlattı. Çin’in Surinam ile birlikte karşılıklı siyasi güveni pekiştirerek ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmeye ve beşeri ve kültürel iletişimi genişletmeye hazır olduğuna işaret eden Xi, Surinam ile uluslararası konularda eşgüdümü artırarak daha sıkı ikili stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisi oluşturacaklarını belirtti.

Surinam’ın Çin’le dostluk ilişkisinde ısrar etmesini ve Çin’in önemli çıkarlarını ilgilendiren konularda Çin’e her zaman destek vermesini takdirle değerlendiren Xi, Surinam’ın ulusal egemenliğini ve bağımsızlığını savunması ve kendi koşullarına uygun olan gelişme yolunu seçmesini kararlı bir şekilde desteklediklerini belirtti. Surinam’dan kaliteli ve özel ürünlerinin Çin piyasasına girmesini beklediklerini kaydeden Xi, Surinam ile birlikte Kuşak ve Yol inşası kapsamındaki iletişimi derinleştirerek ticaret, yatırım, tarım, enerji, madencilik, altyapı ve dijital ekonomi alanlarındaki işbirliğini güçlendirmek istediklerini söyledi. Surinam ile taşra belediyeleri arasındaki işbirliğini artırmaya hazır olduklarını dile getiren Xi, Çin ile Karayip ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerini ve bu bölgenin ekonomik ve toplumsal gelişmesine yardım sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.

Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi, Surinam’ın Çin’le diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana geçen 48 yılda Tek Çin politikasına sadık kaldığını hatırlatarak Çin’in devletin yeniden birleşmesini kararlılıkla destekleyeceğini yineledi. Chan Santokhi, bu ziyaret vesilesiyle iki ülkenin siyasi partileri arasındaki temasın artırılması, ekonomi, ticaret, yatırım, yeşil gelişim ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarındaki işbirliğinin yoğunlaştırılmasını beklediğini söyledi. Chan Santokhi, Karayip ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için aktif şekilde çaba göstermeye hazır olduklarını da vurguladı.

İki lider, görüşmeden sonra ekonomi, ticaret ve yatırım, yeşil gelişim, dijital ekonomi ve eğitim alanlarını kapsayan ikili işbirliği belgelerinin imzalanmasına tanık etti.