İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Türkiye'de yaşayan yabancı gönüllüler Hatay ve Suriye'de depremzedelere ulaştı

Türkiye'de yaşayan yabancı gönüllüler Hatay ve Suriye'de depremzedelere ulaştı

Türkiye'de yaşayan, Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından hemen bölgeye giden yabancı yardım gönüllüleri, kurtarma çalışmalarına katıldıkları Türkiye ve Suriye'de takdirle karşılandı.

Okunma Süresi: 4 dk

AFRIN (AA) - Türkiye merkezli Uluslararası Tıbbi Yardım Derneği İdari ve Mali İşler Müdürü Mohamed Alfadoul Abdallah ve derneğin İdari ve Mali İşler Asistanı Jamal Ghali, AA muhabirine, deprem bölgesindeki izlenimlerini aktardı.

Sudanlı 28 yaşındaki Abdallah, 2016'da Türkiye'ye yüksek lisans eğitimi için geldiğini belirterek, depremlerin ertesi gününden bu yana Hatay'da olduğunu söyledi.

Deprem bölgesine 5 kişilik ekip olarak geldiklerini, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere temel yardım malzemeleri dağıttıklarını belirten Abdallah, afet bölgesinde derneklerinin uzmanlık alanı olan sağlık konusunda çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Abdallah, deprem bölgesinde tıbbi alanda sürdürülebilir projeler yapmak için de adımlar attıklarını kaydederek, depremzedelere mobil kliniklerde travma desteği sunduklarını ve sağlık taramaları yaptıklarını aktardı.

Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen kadınlar için hijyen kiti ve temel yardım malzemeleri dağıttıklarını anlatan Abdallah, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda çadır dağıtımı da yaptıklarını dile getirdi.

Abdallah, Hatay'a ilk gittiğinde şehrin durumundan çok etkilendiğine dikkati çekerek, "Kendimi korku filminde gibi hissettim. Şehri ilk gördüğümde burada daha önce kimsenin yaşamadığını düşündüm. Şehrin yüzde 80'i yıkılmıştı." ifadesini kullandı.

Deprem bölgesinde kendisini en çok etkileyen olaya değinen Abdallah, "Yardım götürdüğümüz bir adam bize eskiden çok zengin olduğunu ama depremde hiçbir şeyinin kalmadığını söyledi. Bu beni çok etkiledi." dedi.

Türkiye'ye ilk geldiğinde bazı tepkilerle karşılaştığını aktaran Abdullah, "Bazı kişiler hiç siyahi insan görmedikleri için bana ırkçı sözler sarf ediyordu. Renkleri Allah yarattı. Bu renkte olmayı ben seçmedim. Bu dünya tüm renklerle güzel." diye konuştu.

Abdallah, deprem bölgesinde insanların kendisini sevgi ve takdirle karşıladığından bahsederek, yardım götürdükleri ailelerin ihtiyaç sahibi olmalarına rağmen kendilerini çadırlarında misafir etmek istediklerini söyledi.

Hatay'da çadır kurulmasına yardım ettiği için depremzedelerin kendisine teşekkür ettiğini dile getiren Abdallah, "Bir depremzede bana 'Buraya geldiğiniz için çok mutluyuz. Evet dünyada farklı ırklar var ama biz hepimiz kardeşiz.' dedi ve Müslüman olduğumuz için ayrıca sevindi." sözlerini sarf etti.

"Deprem beni alçak gönüllü yaptı"

Filistinli 28 yaşındaki Ghali, 4 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirterek, gönüllü olarak yardım çalışmalarına katıldığını kaydetti.

Ghali, deprem bölgesini ilk gördüğünde büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Depremzedelerin kötü koşullarda yaşaması beni çok etkiledi ve daha alçak gönüllü biri oldum." dedi.

Türkçesi çok iyi olmadığı için depremzedelerle iletişimde zorlandığını bildiren Ghali, "Yabancı olarak benim için kaosun ortasında yardım sağlamak çok zordu ama Allah'ın ve ekibimin yardımıyla gittiğimiz her yerde birçok insana yardım etmeyi başardık." diye konuştu.

Ghali, ekibiyle bölgede tıbbi ekipmanlar dağıttığını ve depremzedelerin kendilerine "şefkatle" yaklaştığını söyleyerek, Türkçe kelimeleri doğru telaffuz edemediği için iletişimde olduğu halkın Türkçesini düzeltmeye çalıştığını dile getirdi.

Deprem bölgesinde Türk yardım gönüllüleri ile aynı çadırda kaldığını anlatan Ghali, hem Türk yardım gönüllülerinin hem de depremzedelerin kendisine çok yakın davrandığının altını çizdi.


Muhabir: Ömer Faruk Madanoğlu

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *