İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Eğitime engel oldular!

Eğitime engel oldular!

Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin resmi açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Özer, “Tüm bu antidemokratik uygulamalar, son 20 yıl içerisinde ortadan kaldırıldı. Bugün konuşanlar, başörtüsü yasağını, kat sayı ortalamasıyla ilgili fikir üreten insanlar. 28 Şubat süreci mimarlarının bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşmasına engel koyanların, bize söyleyeceği hiçbir şey yok. Onlardan da öğreneceğimiz hiçbir şey yok” dedi

Okunma Süresi: 6 dk

Yapımı 2021 yılında tamamlanan Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Yaklaşık 23 bin metrekarelik inşaat alanına sahip okul; 48 derslik, 127 yatak kapasiteli yurt odasının yanı sıra 577 kişilik modern ve son teknolojik sistemlerle tasarlanan konferans salonu ile de öğrencilere hizmet ediyor. Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi resmi açılış töreni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.


Önemli destekleri var

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Eğitimin kalitesinin artırılması yönünde gece gündüz demeden bakanlığımızın bir bürokratıymış gibi çalışmasından dolayı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi’nin başkanlarına ve çalışanlarına en içten şükranlarımı iletiyorum. Yapılan okullar sadece bir okul olsun diye değil; öğrencilerimize, öğretmenlerimize farklı bir ruh veren okullar inşa ediliyor. Devlet okulları İstanbul’daki bu gelişimle çok daha farklı bir faza evirildi. İnşallah bu örnekler Türkiye’nin her noktasında yaygınlaşacak. Kıymetli Belediye Başkanım Ömer Arısoy’a çok teşekkür ederim. Zeytinburnu Belediyesi vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırma ve güzelleştirme konusunda çok başarılı projelere imza atıyor. Okullarımızın hizmet kalitesini, kapasitesini arttırmak ile ilgili çok önemli destekleri var. Kendilerine minnettarım, çok teşekkür ediyorum” dedi.


İyi niyetli değil

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Özer, “İmam Hatip Okulları bu okulların evlatları ‘İmam olsun diye değil, dininden haberdar olsunlar diye’ kurgulanan bir okul türü. 1951 yılından itibaren bu ülkenin fedakar insanları Anadolu’nun her noktasında köy köy dolaşıp, devletten hiçbir beklenti olmadan tüm ülkede bu okulları yaygınlaştırdılar. 1990-2000 yılları arasında iki müdahaleye daha maruz kaldı. Birincisi zorunlu eğitimin 5 yıldan 8 yıla çıkarılması. Tamamen İmam Hatip Ortaokullarının kapatılmasına yönelik bir hamle. İyi niyeti olmayan bir işlem. Geçen bunu söylediğimde, ‘Milli Eğitim Bakanı oturduğu koltuğun farkında değil’ denildi. 5 yıldan 8 yıla çıkan zorunlu eğitime neden itiraz ediyor denildi. İmam Hatiplerin Ortaokullarının kapatılmasının üstünü örtüyor, eğitimin 8 yıla çıkmasına itiraz ediyormuşum gibi algıladılar. Madem öyle 4+4+4 ile 12’ye çıkıyordu. Peki ona niye itiraz ettiniz?” diye sordu.


İkinci müdahale 1999'da

İmam Hatip okullarına ikinci müdahalenin 1999'da yürürlüğe giren ve 2012’ye kadar yürürlükte kalan kat sayı uygulaması olduğunu belirten Özer, “Bu uygulamanın amacı akademik olarak başarılı öğrencileri İmam Hatip ve Meslek Liseleri’nden uzaklaştırmak. Yani dinini, değerlerini bilen ve yüksek eğitime giden insanları İmam Hatiplerden uzaklaşmasını sağlayarak, dinini bağlı vali, kaymakam, iş adam ve bürokrat olmasını engellemek. Yani kültürel iktidarın paylaşımını İmam Hatipleri dışlayarak gerçekleştirmek. Meslek liseleri de aynı şekilde. İş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetişmesini engelleyerek, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını sekteye uğratmak. İşte tüm bu antidemokratik uygulamalar, son 20 yılda ortadan kaldırıldı” dedi.


Katsayı yasağı koydular

“Şu okula ihtiyaç var, öğrenci sayısı şöyle olmalı, eğitim kalitesinin şöyle olması lazım diyenleren arka planına bakın, işte bu dönemler içerisindeki başörtüsü yasağını ortaya koyanlar, kat sayı uygulamasının ortaya çıkmasıyla ilgili fikir üreten insanlar” diyen Mahmut Özer, “Buradaki çoğu öğrencimiz başörtüsü yasağı uygulandığından haberdar değil veya o duyguyu aynı şekilde hissedemiyorlar. Düşünün başörtüsü ile gelip okula giremiyordunuz. Yüksek Öğretim Kurumlarının önünde, başörtülü öğrencilerimiz ikna odalarına alınıyordu baş örtülerini çıkarmaları için. Bir ülkenin en kalıcı beşeri sermayesi iken, o sermayenin arttırılmasıyla ilgili hiç derdi olmayanlar, ülkenin evlatlarının eğitimle buluşması için başörtüsü yasağı, katsayı yasağı koydular. Bir sürü antidemokratik uygulamayı eğitim politikası olarak yürürlüğe soktular” eleştirisinde bulundu.


Hiçbir ayrım yapılmadı

2000’li yıllarda 5 yaşındaki okullaşma oranının yüzde 11 olduğunu dile getiren Özer, “Şu anda yüzde 95. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.6 yani yüzde yüze yakın. Ortaokullaşma da yüzde yüzde 99.40. Lisede 2000’li yıllarda okullaşma oranı yüzde 44. Kız çocuklarının okullaşma oranı ise yüzde 39’du. Ortalama yüzde 44. Bu gün ise yüzde 95’e ulaştı. 2000’li yıllarda 2 lise gencinden biri kendine yer bulamıyordu. Bu ülkede 300 bin derslik varken, 857 bin dersliği olan bir eğitim sistemi oldu. 5-6 milyon öğrenci sayısından 100 bin öğrencisi olan sistem oldu. 500 bin öğretmen varken, 1.2 milyon öğretmen olan sistem oldu. Hiçbir ayrım yapmadan, ülkenin hiçbir evladını birbirinden ayırt etmeden, bölgesel ve mezhepsel ayrım yapmadan, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendi kimlikleri ile okullarda yer bulabilmelerine imkan sağlandı. Son 20 yılda bu ülkeye Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine yapılan en büyük yatırımdır, bunun mimarı da Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanımıza eğitime verdiği destekten dolayı, kararlı bir şekilde eğitimin nündeki tüm antidemokratik uygulamaları kaldırdığı için şükranlarımı sunuyorum. Bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşmasına engel koyan 28 Şubat süreci mimarlarının bize söyleyeceği, bizim de onlardan öğrenecek hiçbir şeyimiz yok” tepkisini gösterdi.


8 bin mezun verdi

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “1975’te açılan bu güzel okulumuz yaklaşık yarım asır olmuş. 8 bin mezun vermiş. 2013’ten itibaren genç kızlarımıza münhasır bir lise olmuş. 2017’de Zeytinburnu Belediyemiz “Artık burasının depremle ilgili dayanabilirliği ile ilgili sıkıntı var. Riske etmek istemiyoruz” dedi. Zeytinburnu Belediyesi ‘Sosyal Belediyecilik’ anlayışıyla Zeytinburnu’nda hayatı güzelleştirmek ile ilgili yapılması gereken her şeye beşikten mezara hizmet ediyor. Buradaki okulumuzu Milli Eğitim Bakanlığımız ile protokol yaparak gayet mükemmel bir noktaya getirip sizlerin istifadesine sundu” ifadelerini kullandı.


 

MUHTEŞEM BİR OKUL OLDU

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, inşaatı geçen yıl tamamlanan Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine 2023 yılında bir konferans salonu yapacaklarını belirterek, “İlçemizin her alanda olduğu gibi eğitimde de hak ettiği seviyeye gelmesini istiyoruz. Bugün resmi açılışını yaptığımız Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bu okullardan biri. Yıkıldı, yaklaşık 100 milyon lira harcanarak yeniden yapıldı ve geçen yıl eğitime açıldı. Laboratuvarı, atölyeleri, kütüphanesi, yemekhanesiyle son derece modern, kullanışlı, güvenli bir bina oldu” dedi. Arısoy, “Okul muhteşem oldu, konferans salonu da ona uygun olmalı dedik. 577 koltuk kapasiteli, ses ve aydınlatma sistemleri son teknoloji ürünleri kullandık. Kulisleriyle, havalandırma sistemiyle, bütün özellikleriyle kusursuz. Çok farklı programlara profesyonel şekilde ev sahipliği yapacak. Emek veren, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 

HABER:

SELVİ SARITAÇ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *