Son yıllarda hem dünya genelinde hem de ülkemizde hızla büyüyen fintek sektörü, finans hizmetlerini daha erişilebilir ve kullanıcı dostu hale getiriyor. Fütürist Brett King’e göre, akıllı telefonlar son on yılda dünya çapında 1.4 milyar yeni kullanıcıyı finans ekonomisine kazandırdı. Ancak, dünya nüfusunun yarısı hala fintek ekosistemine dahil edilmemiş durumda. Ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar, kredi ve finansman, yatırım, kripto para ve sigorta teknolojileri gibi birçok alanda hizmet sunan fintek uygulamaları, yapay zekanın desteğiyle kullanıcı sayılarını hızla artıracak.

Türkiye Aile Destek Programı ödemeleri bugün hesaplara yatırılıyor Türkiye Aile Destek Programı ödemeleri bugün hesaplara yatırılıyor

Ülkemizde, açık bankacılık, kripto para, blockchain teknolojileri ve “şimdi al, sonra öde” gibi küresel fintek trendleri yaygın olarak kullanılıyor. 2025 yılında bu hizmetler ağırlıklı olarak yapay zeka tarafından yönetilecek. AI teknolojileri, kredi skorlaması, dolandırıcılık tespiti, müşteri hizmetleri ve veri analitiği gibi alanlarda kullanılmaya başlandı.

Dijital ödeme sistemlerinin öncülerinden PaybyMe CEO’su Eren Deyiş’in tahminlerine göre; şu anda insan etkileşimi ile yönetilen portföy yönetimi ve yatırım tavsiyeleri, 2025 yılında yüksek oranda yapay zekanın önerileri doğrultusunda ilerleyecek. Yapay zeka, kullanıcıları daha iyi tanıyacak ve kişiselleştirilmiş yatırım tavsiyeleri sunacak. Deyiş, firmasını bu küresel trendlere erken uyumlandırmayı başardıklarını belirterek, “Bugünden geleceği kucaklayarak her zaman bir adım önde olmayı hedefliyoruz.” diyor ve küresel fintek trendlerine hızlı adaptasyonun önemini vurguluyor.

2025 yılında fintek sektörünü şekillendiren trendlerden biri de giyilebilir teknolojiler olacak. Akıllı saatlerin ardından, akıllı gözlüklerin önemli giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri olması bekleniyor. Brett King bu konu hakkında, akıllı gözlüklerin kullanıcının durumunu değerlendireceğini, ihtiyaçlarını belirleyeceğini ve finansal hizmet katmanlarından yararlanarak anında çözümler üreteceğini belirtiyor. Bu tamamen kişiselleştirilmiş ve anlık hizmetler, bankacılık sektörünü son 20 yıldan çok daha farklı bir noktaya taşıyacak.

2025 yılı itibarıyla bir diğer önemli trend, B2B (business-to-business) hizmetlerin B2C (business-to-consumer) alanında daha etkin hale gelmesi olacak. Önde gelen fintek uzmanlarından bir olan Chris Skinner’a göre; fintek hizmetleri, yatırım bankacılığı, varlık yönetimi ve sigorta gibi B2C alanlarda çok daha yaygın hale gelecek.

PaybyMe CEO’su Eren Deyiş, “Gelecek yılın en önemli fintek trendlerini yapay zekanın güçlenmesi, giyilebilir teknolojilerin bireysel finans süreçlerini anlık olarak yönetmesi ve fintek sektörünün B2B’den B2C’ye kayması olarak özetlemek mümkün.” diyerek öngörülerini paylaşıyor. Türkiye’de fintek sektörünün önemli oyuncularından biri olan PaybyMe, bu trendleri şimdiden değerlendirmeye alıyor.

Muhabir: ERAY AKSOY