Son olarak İzmir Limanı’na "MSC Sinfonia" ve "Astoria Grande" adlı iki dev kruvaziyer gemisinin demirlemesi, kentteki turizm heyecanını yeniden canlandırdı. İzmir’e gelen yabancı turistler gemilerden inerek kentin turistik noktalarını gezmeye başladı.
Kruvaziyer Yolcu Sayısı Yılın İlk Aylarında Rekor Kırdı
Kruvaziyer turizmi, son 4 yıldır istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Özellikle 2025 yılına rekor yolcu sayılarıyla giren sektör, Türkiye’ye gelen turist akışında belirgin bir artış yaşanmasını sağladı.
Ocak 2024’te 19.986 olan kruvaziyer yolcusu, bu yılın aynı ayında 32.686’ya yükseldi.
Şubat 2024’te ise 29.826 yolcu, Türkiye limanlarına giriş yaptı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 5 katlık bir artışı ifade ediyor.
İzmir’e Yönelik Kruvaziyer Talebinde Büyük Artış
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, kruvaziyer turizminin şehir ekonomisi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Son dönemde özellikle savaş ve doğal afetlerin etkisiyle kruvaziyer rotaları Türkiye’ye yöneldi. İzmir, bu değişimden en çok fayda sağlayan limanlardan biri oldu. Ege Denizi çevresindeki sarsıntılar, İzmir’in güvenli bir alternatif olarak öne çıkmasını sağladı.”
Özkardeş ayrıca, İzmir Valiliği, İZTO ve yerel yönetimlerin koordinasyonuyla gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve şehir güvenliğinin sağlanması gibi konularda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.
“Bu Artış Fırsata Dönüştürülmeli”
Oğuz Özkardeş, İzmir’in fiziki altyapısının iyileştirilmesinin kruvaziyer turizmindeki sürdürülebilirliği sağlamak açısından kritik olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu artışı fırsatçılık değil, bir fırsat olarak görmeliyiz. İzmir’in tarihi zenginlikleri, kültürel mirası ve doğal güzellikleri sayesinde buraya gelen turistler memnun kalıyor. Memnuniyet arttıkça kruvaziyer şirketlerinin ilgisi de artacaktır.”
Kuşadası Türkiye'nin Kruvaziyer Lideri Olmaya Devam Ediyor
Kuşadası Turizm Derneği Başkanı Bülent İlbahar, Türkiye’de en fazla kruvaziyer yolcusunu ağırlayan limanın Kuşadası olduğunu vurgulayarak, “Geçtiğimiz yıl 500’e yakın kruvaziyer gemisi ilçemize yanaştı. Bu yıl bu sayı 600’e ulaştı” dedi.
İlbahar, özellikle İsrail’deki güvenlik endişeleri ve Santorini’de yaşanan sarsıntıların ardından, tur rotalarının Türkiye’ye çevrildiğini belirtti:
“Orta Doğu’daki bazı limanlar tur listelerinden çıkarıldı. Bunun yerine rotalar Türkiye’ye, özellikle Kuşadası’na yönlendirildi. Esnafımız bu durumdan oldukça memnun. Sezon boyunca artışın sürmesini bekliyoruz.”
Esnaf İçin Can Suyu: Kruvaziyer Turizmi Yerel Ekonomiye Katkı Sağlıyor
Asaf Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Abdulsamet Ataşçı, İzmir’e gelen kruvaziyer turistlerinin şehir esnafına önemli katkılar sunduğunu belirtti. Ataşçı, kruvaziyer turizmindeki yükselişin arkasında devletin limanlarda sağladığı hizmet kalitesinin etkili olduğunu vurguladı:
“Gelen yolcular sadece turistik bölgeleri gezmekle kalmıyor, şehir merkezinde alışveriş yaparak yerel ekonomiyi canlandırıyor. Hizmet kalitesi arttıkça talepler de yükseliyor. Bu yükselişin devam edeceğine inanıyoruz.”
Türkiye, Güvenli Liman Olarak Tercih Ediliyor
Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan siyasi krizler ve doğal olaylar, kruvaziyer şirketlerinin güvenli ve istikrarlı destinasyonlara yönelmesine neden oldu. Bu noktada Türkiye, özellikle İzmir ve Kuşadası limanlarıyla güvenli liman kimliğini öne çıkarıyor.
2025 Kruvaziyer Sezonundan Beklenti Yüksek
Tüm bu gelişmeler ışığında, 2025 kruvaziyer sezonunun Türkiye için rekorlarla dolu bir yıl olması bekleniyor. İzmir ve Kuşadası limanlarına olan ilginin artarak devam etmesiyle, yerli turizm sektörü, ticaret erbabı ve şehir ekonomileri bu yükselişten olumlu etkilenmeye devam edecek.