Bursa’nın Karacabey ilçesinde belediyenin düzenlediği deprem panelinde Türkiye’nin sismik tehlike haritası ele alındı. Panelin konuşmacıları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ile Edremit Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Abdullah Soykan yer aldı.  

Türkiye'de 7’den büyük deprem riski kapıda

Uppuj 1732986649 7878 W750 H522 (1)Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, 24 ilin merkezinden aktif fay hatlarının geçtiğini ve bu bölgelerin her an büyük bir depremle karşılaşabileceğini söyledi. Aykan, Bursa'nın içinden geçen ve 624 yıldır suskun olan Kayapa-Yenişehir Fayı'nın kırılması durumunda 7’den büyük bir deprem yaratabileceğini vurguladı.

Orta Karadeniz için fırtına uyarısı Orta Karadeniz için fırtına uyarısı

500 aktif fay, 24 şehir risk altında

E Y5T G 1732986665 8602 W750 H863

Karacabey Ergün Koç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde, Türkiye’nin diri fay haritası değerlendirildi. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye genelinde 5.5 ve üzeri büyüklükte depremler üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 aktif fay hattının bulunduğunu belirtti. 24 ilin kent merkezinden aktif fay hatlarının geçtiğini ifade eden Aykan, şu illeri sıraladı:

Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkâri ve Bingöl.

Aykan, “Bu iller ve 110’dan fazla ilçe, doğrudan fay hatları üzerinde yer alıyor. Fayların kırılması durumunda öncelikli olarak bu bölgelerdeki yapılar zarar görecektir,” dedi.

Sismik boşluklar: Yeterli gerilimi biriktirmiş 20 fay

Bogaz Gazetesi Haber 2024 11 30T134121825Aykan, Türkiye genelinde sismik boşluk olarak değerlendirilen ve kırılma zamanı gelmiş 20 fay hattının bulunduğunu belirtti. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nden geçen kısmı, Bingöl, Hakkâri-Yüksekova, İzmir, Antakya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Aydın, Denizli ve Muğla gibi bölgelerdeki fayların yakın gelecekte büyük depremler üretme potansiyeline dikkat çekti.

Balıkesir il merkezinden geçen Balıkesir-Gökçeyazı Segmenti'nin 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ve bu fayın 2 bin yıldır kılmadığını vurgulayan Aykan, risk altındaki bölgelerde önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Marmara Denizi’nde 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor

M J S3 K 1732986780 4813 W750 H421

Marmara Denizi’nde geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunda, son depremlerin 1509 ve 1766 yıllarında gerçekleştiğini belirten Aykan, bu fay hattının 200-250 yıllık tekrarlama periyodunda olduğunu ifade etti. “1766’daki deprem Avusturya’dan İtalya’ya kadar geniş bir bölgede hissedilmişti. Benzer bir deprem, Marmara Bölgesi’nde yıkıcı sonuçlara yol açabilir,” diyen Aykan, 1999 Gölcük Depremi’nden sonra yapılan uluslararası çalışmaların, Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde yüzde 65 ihtimalle 7’den büyük bir depremin olacağını öngördüğünü hatırlattı.

Depremin zamanını bilemiyoruz ama risk çok yüksek

Aykan, Türkiye'de her 7 yılda bir büyük bir deprem yaşandığını ve Marmara çevresinde her 50 yılda bir 7’den büyük bir depremin meydana geldiğini belirterek, “Bu süre dolmak üzere. Depremin tam zamanını kestiremiyoruz ancak şu an bile olsa şaşırmayız,” dedi.

Deprem güvenliği için harekete geçilmeli

T E S T I ITürkiye’nin büyük kısmının deprem tehlikesi altında olduğuna dikkat çeken Aykan, yerleşim planlamalarının fay hatları göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini söyledi. Sismik boşlukların bulunduğu bölgelerde yapı denetiminin artırılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: AHMET MÜNİR EREN