Nobel Ödüllü Ekonomist Daron Acemoğlu ve ekibi tarafından, 343.115 kişinin katıldığı ve 107 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, demokrasiyi uzun süre deneyimleyen ülkeler, sadece siyasi istikrar açısından değil,  aynı zamanda ekonomik refah ve toplumsal huzur açısından da çok daha güçlü bir gelecek inşa ediyor

Bu bağlamda, demokrasiyi bir yaşam biçimi olarak topluma kazandırmanın ve bireylerin daha çocukluk döneminden itibaren demokratik değerlerle tanışmasının ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 0-9 yaş grubundaki çocuklar, toplam çocuk nüfusunun %55’lik kısmını oluşturuyor. Türkiye'nin geleceğini temsil eden bu geniş nüfusun, erken yaşlardan itibaren doğru değerlerle donatılması büyük önem taşıyor. Eğitim uzmanları, çocukların bulundukları kültürel ve siyasi ortamı anlamaları için yerel tarih ve değerlerle erken yaşta buluşturulmasının önemine dikkat çekiyor. Cumhuriyet’in kuruluş ilkeleri olan özgürlük, eşitlik ve adalet gibi değerlerin aktarılmasında, eğitim kurumları ve aileler önemli bir rol oynuyor. Öte yandan, bu değerlerin çocuklara nasıl aktarılacağı sorusu, aileler için cevaplanması gereken önemli bir konu haline geliyor.

Tiny Minies Çocuk Gelişim Uzmanı Meltem Tokgöz Haser, “Çocukların yaşadıkları toplumla ve onun değerleriyle bağlantı kurabilmesi için, bu değerlerin onların anlayabileceği şekilde sunulması gerekiyor. Eğitim materyallerinde Cumhuriyet, özgürlük ve demokrasi gibi kavramları basitleştirip eğlenceli bir formatta çocuklara sunmak, onların erken yaşta bu değerleri içselleştirmelerine yardımcı olur” diyor.

Yerel tarih, kültürel unsurlar ve geleneklerle desteklenen eğitim yaklaşımlarının, çocukların yaşadıkları yere olan bağlılıklarını artırdığını vurgulayan Haser; müze gezileri, yerel hikayeler, dramatizasyonlar gibi somut yöntemlerin; çocukların geçmişle bağ kurmalarını sağlayacağını ve onların geleceğe dair daha güçlü bir vizyon geliştirmesine yardımcı olacağını belirtiyor. Araştırmalar, yerel kültürle bağ kuran çocukların sosyal becerilerinin, özgüvenlerinin ve kültürel farkındalıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Akademik kütüphaneler üretken yapay zekayı kullanmaya başladı Akademik kütüphaneler üretken yapay zekayı kullanmaya başladı

Bu bağlamda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi tarihsel olayların çocuklara aktarılması için geliştirilen özel içerikler, çocukların toplumsal bilinç geliştirmesine katkıda bulunuyor. 

Milyonlarca Çocuk, Cumhuriyet’in Simgesinin Peşinde

Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen ve 135’den fazla ülkede milyonlarca aile tarafından kullanılan okul öncesi çocuklara yönelik edutainment (eğlenceli eğitim) platformu Tiny Minies, bu yıl Cumhuriyet Bayramı’na özel olarak hazırladığı dijital oyunlar, interaktif kitap serileri ve ailece yapılabilecek yaratıcı etkinliklerle, çocuklar bir yandan kendilerini eğlenceli bir macera içerisinde bularak Cumhuriyet’in simgesini ararken, bir yandan da Cumhuriyet’in temel değerlerini kavrıyor ve öğreniyor. 

Çocukların Gözünden Cumhuriyet

29 Ekim’in kutlama heyecanı bununla sınırlı kalmıyor. Tiny Minies’in düzenlediği “Cumhuriyet Sence Ne Demek?” temalı resim yarışması, çocukların Cumhuriyet kavramını kendi gözlerinden ifade etmelerine olanak sağladı. Ülkemizin dört bir yanında binlerce çocuğun katıldığı yarışmada minik ellerden ortaya çıkan eserler, dijital bir sergide tüm dünyaya sunuldu. Çocukların Cumhuriyet değerlerine dair yaratıcılıklarını ve vizyonlarını bu sergide görmek mümkün.

Cumhuriyet’in 101. yılını tamamlarken, Tiny Minies de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel olarak hazırladığı içeriklerle çocukların erken yaşta demokratik değerlerle buluşmalarını ve geleceği şekillendirecek bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Muhabir: ÖZLEM PALA