Yeni test uçuşları sonrasında elde edilen verilerle performansı artırılan ANKA III, son uçuşunda 160 knot hıza ulaşıp 10 bin fit irtifaya çıktı. Bu uçuşta otopilot ve uçuş mekaniği testleri de yapıldı. Her uçuş sonrası yapılan değerlendirmelerle, ANKA III'nin görev hazırlığı sürdürülüyor. Geliştirme çalışmaları 2022 yılında başlayan araç, o yılın mart ayında sistem gereksinimleri belirlenerek tasarım sürecine devam etti. Ekim 2022'de kritik tasarım aşamasına geçildi ve ilk parçaların üretimi kasım ayında yapıldı.
Kuyruk yapısı bakın ne işe yarıyor
Ocak 2023'te yapısal montajı tamamlanan ANKA III, şubat ayında ekipman yerleşimini bitirerek mart ayında ilk ses testlerini geçirdi. Nisan 2023'te taksi testlerine başlayan ANKA III, jet motoru sayesinde daha hızlı ve yüksek yük taşıma kapasitesine sahip. Ayrıca, kuyruksuz yapısıyla radarda daha az görünür bir profil sergiliyor.
Üçlü ittifakla güçlenen hava gücü
ANKA III, ANKA ve AKSUNGUR ile benzer yer sistemlerini kullanarak birlikte çalışabilecek şekilde tasarlandı. Bu üç sistem, ortak görevlerde birbirini tamamlayarak etkili bir bütünlük oluşturacak. ANKA III, iç ve dış istasyonlarında taşıyabileceği mühimmat ile yüksek taşıma kapasitesine sahip. Gelişmiş iniş takımı, kalkış ve iniş sırasında gereken yükleri taşımaya uygun olarak tasarlandı.
Savunma stratejilerinde yeni bir çağ
ANKA III, keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz gibi çeşitli görevleri yerine getirebilecek yeteneklere sahip. Ayrıca, dost kuvvetlere destek, elektronik harp, iletişim istihbaratı gibi birçok görevde de etkin rol alacak. Bu insansız hava aracı, Türk savunma sanayisinin gelişiminde önemli bir adım olarak öne çıkıyor.