Euro ve dolar kurunun yanı sıra altın fiyatları Türkiye'deki ve yurt dışındaki gelişmelerden etkileniyor. Türkiye ve dünyadaki ekonomi gündemini ise yoğun günler bekliyor.

DÜNYADA RESESYON RİSKİ VAR

Dünya genelinde bir süredir uygulanan sıkı para politikasının sonuna yaklaşıldığı düşünülürken, önümüzdeki dönemde bir resesyonun yaşanıp yaşanmayacağı konusundaki belirsizlik hala devam ediyor.

ABD'DE GÖZLER MAKROEKONOMİK VERİLERDE

Geçen hafta küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair beklentilerin güçlü kalmasıyla, Asya borsaları hariç genel olarak pozitif bir görünüm hakim oldu. Piyasalarda dikkatler bu hafta açıklanacak yoğun makroekonomik verilere çevrildi.

TÜRKİYE'DE HANGİ VERİLER GÜNDEMDE?

Bu hafta, çarşamba günü tüketici güven endeksi, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanakları ve cuma günü reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranı verileri izlenecek.

Türk Kızılay’dan depremden etkilenen 2797 çiftçiye 70.8 milyon destek Türk Kızılay’dan depremden etkilenen 2797 çiftçiye 70.8 milyon destek

AVRUPA'NIN EKONOMİ TAKVİMİ YOĞUN

Önümüzdeki hafta finansal takvimde önemli veriler ve açıklamalar yer alıyor. Pazartesi günü Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) açıklanacak. Çarşamba günü ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları dikkatle takip edilecek. Perşembe günü, Avro Bölgesi ve Almanya’da imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri açıklanacak. Cuma günü ise Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi yayımlanacak.

ASYA'DA GÖZLER JAPONYA'DA

Japonya’da da önemli veriler takip edilecek; cuma günü Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve öncü göstergeler endeksi açıklanacak.

PETROLDE BİR YILDIR GÖRÜLEN EN SERT DÜŞÜŞ

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) küresel petrol talebine ilişkin tahminini üst üste üç ay aşağı yönlü revize etmesinin ardından Brent petrol fiyatlarında sert bir düşüş yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda yüzde 7,3 değer kaybederek, Ekim 2023'ten bu yana en büyük düşüşünü gördü.

ÇİN'İN HAMLELERİ PETROL İÇİN ÖNEMLİ

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, petrol piyasasının Çin’de talep artışına işaret eden veriler olmadan toparlanamayacağını belirterek, "Uluslararası petrol piyasası, Çin'deki talep artışı verileri gelmediği sürece iyi günler göremeyecek." dedi.

Muhabir: Özlem Pala