Haftaya yatay bir başlangıç yapan altının gram fiyatı, 3.024 lira seviyesinden işlem görüyor.

Cuma günü satış baskısı altında hareket eden gram altın, önceki kapanışına göre yüzde 0,1 gerileyerek 3.020 liradan günü kapatmıştı.

TİM Başkanı Gültepe'den asgari ücret açıklaması TİM Başkanı Gültepe'den asgari ücret açıklaması

ÇEYREK ALTIN KAÇ PARA?

Yeni haftaya sakin başlayan gram altın, saat 09.35 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 3.024 liraya yükseldi. Aynı saatlerde, çeyrek altın 5.120 liradan, cumhuriyet altını ise 20.380 liradan satışta.

ALTIN FİYATLARI İLE İLGİLİ TAHMİN

Altının ons fiyatı ise şu an yüzde 0,1 artışla 2.738 dolardan işlem görüyor. Analistler, bugün yurtiçinde enflasyon ve haftalık para ve banka verilerinin izleneceğini, yurtdışında ise ABD fabrika siparişleri, dayanıklı mal siparişleri, Avrupa ve Almanya PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan, ons altında 2.760 dolar direnç, 2.720 dolar ise destek seviyeleri olarak görülüyor.

ALTIN NASIL ÜRETİLİR?

Altın nasıl üretilir sorusunun cevabı için 'temelde 2 yöntem vardır' denilebilir. Dünya genelinde üretilen altın, çoğunlukla kuvarslı veya şistli damarlardan ve altınlı kumlardan elde ediliyor. Altının çıkarılması için mineral ya mekanik ya da kimyasal işlemlerden geçirilir.

Mekanik yöntemde, mineral ince toz haline getirilip su ve yağ karışımında yıkanır. Kimyasal yöntemde ise mineral işlenirken malgama işlemi uygulanabilir; böylece cıva ile alaşım yapılarak altın ayrıştırılır. Bu malgama sonrasında klorla işleme imkanı da bulunur (klorürleme).

Günümüzde çoğunlukla siyanürleme yöntemi tercih edilir; metal, geniş havuzlarda potasyum veya sodyum siyanür ile çözülüp ardından başka bir metalle (örneğin çinko veya alüminyum) işlenerek altın çökeltilir. Karmaşık altın minerallerinde kolay yükseltgenen metaller ise çeşitli kimyasal yöntemlerle ayrıştırılır. Altını saflaştırmak için önce altın klorüre dönüştürülür ve ardından bu bileşik elektrolizle ayrıştırılır; yabancı metaller böylece çökeltilmiş olur.

Muhabir: Yakup Çınar