Temsa'dan Fransa'ya 6 bininci araç teslimatı Temsa'dan Fransa'ya 6 bininci araç teslimatı

Güvenli liman olarak görülen altın, hem jeopolitik risklerin artması hem de dünya genelinde faiz oranlarının düşme eğilimi göstermesi nedeniyle yükselişini sürdürüyor.

YÜZDE 31 DEĞERLENDİ

Yıla 2.065 dolar seviyesinden başlayan altın, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 31 oranında değer kazandı. Eğer bu seviyelerde yıl sonuna ulaşırsa, bu performans son 45 yılın en iyi getirisi olarak kayda geçecek.

Dünya genelinde birçok borsa endeksi de yıl boyunca rekorlar kırsa da, bu endekslerdeki yükselişler yüzde 10 ile yüzde 20 arasında sınırlı kaldı.

ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER ETKİLEDİ

Altının bu dikkat çekici performansında, Orta Doğu'daki artan jeopolitik gerilimlerin yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirmesi ve merkez bankalarının yaklaşık iki yıldır uyguladığı sıkı para politikasından geri adım atması büyük rol oynuyor.

NEDEN BU KADAR YÜKSELDİ? 

Analistler, doların değer kazanmasına ve tahvil faizlerindeki artışın altının alternatif maliyetini yükseltmesine rağmen, jeopolitik gerginliklerin yarattığı risk algısının güvenli liman taleplerini artırmış olabileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, altının ons fiyatı yeni günde 2.714 dolarla rekor tazelerken, şu an önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 2.705 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Muhabir: Bahar Yıldırım