Akaryakıt alımlarında çip teknolojisine geçiş başlıyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla Türkiye genelinde benzin, motorin ve otogaz alımlarında plaka bilgisi, manuel giriş yapılmadan otomatik olarak tanımlanacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile hayata geçirilecek bu sistem, araçlara ve akaryakıt pompalarına takılacak çiplerle çalışacak.

Benzin

Çipli Sistem Nasıl Çalışacak?

Bu yeni sistemle birlikte, araçların yakıt depo kapağına ve pompa tabancalarına entegre edilecek çipler aracılığıyla plaka bilgisi otomatik olarak tanınacak. Böylece manuel plaka girişi gereksinimi ortadan kalkacak ve vergi kayıplarının önlenmesi hedeflenecek. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, çipli sistemin diğer araç plakalarına yakıt alımının da önüne geçeceğini belirtti.

Akaryakıt Çip

Erkılınç: Basınımız kendi hakkını savunamaz duruma gelmemeli Erkılınç: Basınımız kendi hakkını savunamaz duruma gelmemeli

Çip Maliyeti Ne Kadar?

Araç Çip Ücreti: Araçların depo dolum ağzına takılacak çipin maliyeti şu an 1810 TL + KDV olarak belirlendi. Bu miktar, ilerleyen dönemlerde yeniden değerleme oranında güncellenebilir.

İstasyonlara Maliyet: Akaryakıt istasyonları içinse her pompa başına yaklaşık 210 bin TL maliyet öngörülmekte olup, her bir istasyon için toplamda 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında bir yatırım gerekecektir.

Toplam Maliyet: 84 Milyar TL’yi Bulabilir
Ülke genelinde yaklaşık 23 milyon araç ve 12.458 akaryakıt istasyonuna çip takılması durumunda sistemin toplam maliyetinin 84 milyar TL’ye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Motorin

Vergi Gelirlerine Etkisi

EPGİS Başkanı Aktaş, düzenlemenin vergi gelirlerine katkı sağlayacağını ancak manuel giriş nedeniyle oluşan vergi kaybının kesin olarak bilinemediğini belirtti. Sistemin, vergi kayıplarını azaltarak ülke ekonomisine katkı sunması bekleniyor.

Sistemin Yürürlüğe Giriş Tarihi 

Çip takma zorunluluğu, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yeni kayıtlı araçlar için başlayacak. Ayrıca, 31 Aralık 2024’e kadar akaryakıt istasyonlarının en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO) kurulması gerekecek.

Editör: Mert Taner