Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lider kuruluşlarından AgeSA, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) standartlarına uyumlu olarak hazırlanan, sürdürülebilirlik taahhütlerini ve geleceğe yönelik hedeflerini yansıtan 3. Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. Bu yıl ilk kez, Değer Raporlama Vakfı (Value Reporting Foundation) tarafından yayımlanan Entegre Raporlama Çerçevesi’ni dikkate alarak Değer Yaratma Modeli’ni kurgulayan Agesa, Entegre raporlama yaklaşımıyla hazırladığı raporda, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki çalışmalarını kapsamlı bir şekilde sunuyor. Düşük karbonlu ve paydaş odaklı büyümeyi hedefleyen AgeSA, sürdürülebilirlik stratejisini Etki ve İnsan Odaklı Organizasyon üzerine inşa ediyor. 

Etki Odaklı Organizasyon çerçevesinde düşük karbonlu ve paydaş odaklı ekonomik büyümeyi desteklemek için olumlu etki yaratmaya aracı olacak ürün ve hizmetlere odaklanan şirket, çevresel performansını da iyileştirerek net sıfır yaklaşımını benimsiyor. Raporda AgeSA’nın 2050 yılında net sıfır emisyonlu bir şirket olma hedefinin altı çiziliyor. Bu çerçevede 2019 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında %69 oranında azaltım hedefi belirleyen AgeSA, Kapsam 3 emisyonları için ise Science Based Target initiative (SBTi) tarafından finansal hizmetler sektörüne yönelik önerilen “Portfolio Coverage” metodolojisi kapsamında uygulama planı üzerinde çalışıyor.  Dijitale taşıdığı süreçler sayesinde 502 ton CO₂ oluşumunu ve 268.510 sm³ su tüketimini önleyen AgeSA, bu çerçevede 1,92 milyon TL tasarruf etti.  Bunların yanı sıra şirketin bir önceki yıla göre 2023 yılında toplam atık miktarı %35 azalarak 29 ton olarak ölçüldü.

Fuzul Ventures, MonSpark ile Yatırımlarına Bir Yenisini Daha Ekledi Fuzul Ventures, MonSpark ile Yatırımlarına Bir Yenisini Daha Ekledi

Sürdürülebilirlik odaklı Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının toplam inovasyon yatırımlarına oranı %50’ye ulaşan Agesa, 2023 yılında 5 yeni Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bağlantılı ürün ve hizmet geliştirereksürdürülebilir özellikteki ürün ve hizmet sayısını 18’e çıkardı. SKA bağlantılı ürün ve hizmetlerden elde edilen gelirin toplam gelire oranı ise %31’e yükseldi.

 

Kadın yönetici oranı %51’e ulaştı

İnsan Odaklı Organizasyon kapsamında ise eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında çalışmalar yürüten AgeSA, iş hayatındaki eşitsizliklerin azaltılmasına yönelik atılımlarına hız kesmeden devam ediyor. Çalışanlarının %66’sı kadınlardan oluşan şirketin, kadın yönetici oranı ise %51’e yükseldi. Kapsayıcılık programları aracılığıyla 197.504 kişiye ulaşan şirketin sağladığı sosyal fayda ise 5.2 milyon TL oldu.

Tüm faaliyetlerine sürdürülebilirliği entegre etmeyi ve yaptığı yatırımlarla tüm paydaşları için değer yaratmayı hedefleyen Agesa, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında yaptığı çalışmalarla Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin uluslararası sürdürülebilirlik performanslarının değerlendirildiği BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yerini aldı.

Muhabir: AHMET MUHAMMER GÜNGÖR