15 Temmuz gecesi yurt dışında neler oldu?

Millî târihimizin en uzun gecesiydi 15 Temmuz gecesi. Yaz ve Cuma gecesi olması sebebi birçok kişi dışarıdaydı. Televizyonlarda geçen alt yazıyı okuduğumuzda önce anlam veremedik.

Pazartesi 15 Temmuz 2024 03:00
ANAHTAR KELİMELER - 1

Kelimelerin anlam dünyâmızda vazgeçilemez yerleri var. Yazılı ya da sözlü olsun algıladığımız her kelime, bizim dünyâya bakış açımızın sınırlarını belirliyor. Ne kadar çok kelime biliyorsak, yâni duyunca ya da okuyunca ne kadar çok kelimeyi anlayabiliyorsak dünyâya bakış açımız, dünyâyı anlama ve anlamlandırma kâbiliyetimiz o kadar genişliyor. Tıpkı uzaya gönderilen teleskopların mercekleri ne kadar hassas olursa, uzay ile ilgili bilgimizin o kadar çoğalması ve netleşmesi gibi, kelimeler de bizim etrâfımızda olup biten, olmuş bitmiş hatta olacak olanları daha net görmemizi sağlıyor.

Pazar 14 Temmuz 2024 03:00
AKRABALIK LİYÂKATE ENGEL Mİ?

Max Weber, "bürokrasi" kavramını geliştirirken işlerin yürütülmesi için gerekli bir mekanizma olarak düşünmüştü. Oysa tıpkı önce "felsefe" sonra da "ideoloji" kavramları gibi, "bürokrasi" kavramı da kısa zamanda itibarsızlığa uğradı. Şimdi bürokrasi, işlerin yokuşa sürülmesi olarak anlaşılıyor.

Pazar 07 Temmuz 2024 03:00
ÇEVRE BİLİNCİ VE AHİRET İNANCI

Söz konusu çevre olunca sosyal medyada çokça paylaşılan şu sözü bilirsiniz: "Biz dünyâyı babalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan ödünç aldık."

Pazar 30 Haziran 2024 00:00
MAARİF MODELİ'NDE SELANİK NEREDEDİR?

İlkokuldan 1984 yılında mezun oldum. İlkokul ikinci sınıfa başladığımda 12 Eylül darbesi olmuştu.

Pazar 16 Haziran 2024 00:00
ÜNİVERSİTELERİMİZİN GELECEĞİ - 2

Üniversitelerimizle ilgili daha önce de yazdım ve öyle gözüküyor ki bundan sonra da yazacağım.

Pazar 26 Mayıs 2024 03:00
ARTIK SIRA İNSAN TİPİNDE

Bir toplumda kültürel karşılığı olmayan hiçbir fikir ve düşünce tutunamaz. Bir fikrin kültürel karşılığının zemini ise o fikri benimsemiş insanlar, daha doğrusu o fikri benimsemiş ve uygulayan insan tipidir.

Pazar 19 Mayıs 2024 03:00
MİLLÎ PARK DEMOKRASİSİ

Millî parkları herkes bilir. Fil, zürafa, antilop gibi vahşi hayvanların doğal ortamlarında ve koruma altında oldukları geniş alana yayılmış parklara "millî park" denir. Bu parklar bulundukları ülkelerin yasal koruması altındadır. Bu parkların sınırları içindeki hayvanlar insanlar tarafından avlanamaz. Bu parkların bâzıları Avrupa'daki ortalama büyüklükteki bir ülkeden daha büyük olabilir.

Pazar 12 Mayıs 2024 00:00