Vakıf Katılım web

VİZYONDAN HABERLER

Milena Berfin GÜLDOĞAN
Tüm Yazıları

Fly Me To The Moon

Filmin adını listelerde görür görmez, "aa, acaba?" demiştim. Ama ne yazık ki, adını aldığı ikonik şarkının mazisine dokunan bir romantik komedi filmi değil bu film; sadece adından faydalanmışlar anlayacağınız. Başrollerinde Channing Tatum ve Scarlett Johansson'ın rol aldığı film başarısızlıkla sonuçlanmasına ihtimal tanınmayan bir NASA görevini ve tabi bu görev etrafında dönen küçük bir aşk hikayesini konu ediniyor. Yani; çoğu kişiden ara ara duyduğum, cevabı hep bi' arafta kalan 'acaba Ay’a inilmemiş olabilir mi?' sorusuna belki cevap bulabilirsiniz. Gerçi muhtemelen cevap bulamayacaksınız ve tam aksine kafanız daha da çok karışacak. Çünkü Amerika vs Amerika...

MaXXXine

Bence bu haftanın açık ara en merak edileni. Net bir şekilde kullandığı güçlü referansları, usta oyuncuları, gerilimi ve heyecanı zirvede tutması ancak dramadan uzaklaşmaması, olay akışını yormadan vermesi ve daha bir çok sebeple bu film bu haftanın benim için en’i… Alfred Hitchcock'lar, Bates Motel'ler, night stalker'lar ve çok daha fazlası; kariyerini korku filmleri üzerine yöneten bir yönetmen olan Ti West'in yönetmen koltuğunda olduğunun altını çiziyor adeta. Üstelik oyunculuğu kadar güzelliği ile de büyüleyen Mia Goth'u başrolde izlemenin keyfini de bonus olarak eklemek isterim. Bu filmi kaçırılmaması gereken listenizde ilk sıralara ekleyin.

Paris, Texas

Aslında bu film vizona bu hafta girmedi. Ama adından bahsetmeden geçmeye de gönlüm el vermedi. Geçen sene hayatımıza giren Perfect Days filmi ile başarılı bir bilinirlik kazanan yönetmen Wim Wenders 'ben yeni yönetmen olmadım' dercesine 1984 yılı yapımı olan ve klasikleşen filmi Paris, Texas'ı 2020'den sonra 2024'te 2.kez görücüye çıkardı. Sinematografik anlamda bir harika olan Paris, Texas size biraz yalnız, biraz karamsar ve biraz da boşlukta hissettirebilir. Toplumdan kendini soyutlayan bir adamın saf olduğunu sandığı aşkının, aslında nasıl da saplantılı ve rahatsız edici bir duygu olduğunu izledikçe yavaş yavaş hazmetmeye başlıyorsunuz. Eh, boşuna 2.kez vizyona girmiyor bu başyapıt film, zaman ayırın lütfen.

HINTERLAND

Her sergiden keyif alıyorum ama yazlık sergiler beni o kadar çok doyuruyor ki... Yaz günlerinde sokaklarda boş boş gezinirken karşıma çıkan ara sokak sergileri ise favorim. Beklenmedik bir anda sizi sanatın içine davet ediyorlar, üstelik o kadar albenililer ki... Beyoğlu’nun ünlü Tomtom Mahallesi’nin ara sokaklarında gezinenlerin aşina olduğunu düşündüğüm İstanbul Concept Gallery de bahsettiğim davetkârlardan yalnızca biri.

Bu hafta yeni bir yazlık sergiyle açtılar kapılarını. 9 Temmuz - 28 Ağustos tarihleri arasında Hinterland sergisine zaman ayırabilirsiniz. ‘Hinterland ne demek?’ diyecekler için Işık Gençoğlu’nun güzel anlatısından esinlenerek anlatmaya çalışayım... Hinterland tabiriyle kast ettikleri aslında bir sanatçının yaratım sürecini ve yaratım alanlarını kastediyorlar.