Vakıf Katılım web

Suriye Esad değil ki!

Yaşar İÇEN 15 Tem 2024

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Bu saatten sonra Suriye ile yapılacak görüşmelerin Türkiye açısından olumlu sonuçlar vermesini beklemiyorum, en azından kısa vadede…

İnanıyorum ki pek çok ülke Suriye’de başlayan kaos ve göç yıllarının ilk yıllarına geri dönmeyi, o süreçte aldığı kararları yeniden gözden geçirmeyi, pişmanlıklarını telafi etmeyi canı gönülden istiyor. Obama’nın muazzam bir kurnazlık ve organizasyonla hayata geçirdiği “DEAŞ-Suriye Meselesi” Türkiye ve Irak başta olmak üzere tüm Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın ayağına köstek olmasının üzerinden tam 13 yıl geçti. ABD’nin 44.Başkanı Barack Obama (2009-2017) inşa ettiği DEAŞ Projesi ile tüm dünyanın sil baştan yapılmasının kapısını sonuna kadar açtı. 

Ve açılan bu kapının sancılarıyla halâ acı çekiyor dünya. Suriye’nin yarattığı travmaların başında Suriyelilerin göç ettiği ülkelerde baş gösteren rahatsızlıklar var elbette. Göç ettikleri ülkelere adaptasyonu reddeden, gettolaşan ve çok hızlı artan doğum oranları ile kısa zamanda korkunç nüfusa ulaşan Suriyeliler bulundukları ülke vatandaşlarının gözüne batmaya başladı. 

Tüm bu rahatsızlıkların üstüne baş gösteren küresel kuraklık, gıda temin yetersizliği, pandemi, savaşlar, yeni göç ihtimalleri, kanunların suç ve ceza işlemlerinde yetersiz kalması, toplumsal şiddetin hızla artması ve tüm bunların sonucu olarak toplumsal psikolojinin bozulması “tüm sorunların nedeni bizden olmayanlar” refleksini geliştirdi ülkelerde. Bu refleksin sokaklara taşmasıyla “Suriyelileri göndermek amacıyla Suriye/Esad ile görüşmeye hazırız” özeti iktidar ve muhalefet cepheleri tarafından zikredilse de gözden kaçırılan bir gerçek olduğunu hatırlatmak isterim; Suriye’de Obama’nın projesi henüz tamamlanmadı bu nedenle Esad’la görüşmek, Suriye’nin huzura kavuşması ve Suriyelilerin ülkelerine gönderilmesi konusunda hiçbir fayda getirmeyecektir…” 

Çünkü “Suriye Esad değil, çok daha fazlası artık!” Evet Obama DEAŞ Projesi ile Suriye’de öyle bir girdap oluşturdu ki bu dip dalga içine tüm Ortadoğu’yu ve Avrupa’yı da çekti. Böylelikle dünya, bir asır daha emperyalizme emanet edildi. Muhalefet kanadının “Esad’la görüşeceğiz sorunları çözeceğiz” söylemlerinin ne denli sonuçsuz olacağı şimdiden belli. CHP Genel Başkanı Özgür Özel Esad’la görüşse dahi ne mülteciler gidecek ne de Suriye’de kaos bitecek tıpkı Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Bİ-Tİ-RİL-ME-ME-Sİ gibi! Emperyalizm Suriye’yi bir koz olarak kullandı-kullanıyor-kullanacak tıpkı Ukrayna gibi. 

NEDEN Mİ SURİYE’DE HUZUR İSTENMİYOR? 

Bölgeyi dizayn etmek amacıyla Suriye’deki DEAŞ-PKK-YPG-PYD-aşiretler uzun süre daha masaya sürülecek! Kalkınma Yolu Projesi’nin ana hattı Suriye’ye kaydırılabilir! Akdeniz bölgenin Avrupa bağlantısı olabilir! Suriye’nin kuzeyinde kurulmasına izin verilecek özerk terör yönetimine bölgenin ve kalkınma yolunun güvenliği teslim edilebilir! DEAŞ terör örgütü özerk bir yönetim yapısına kavuşturulabilir! Özetle Suriye misyonunu tamamlamadı henüz bu sebeple yapılacak tüm görüşmeler iletişim diplomasisinin ötesine geçip çözüm üretmeyecektir.