NANKÖRLER KUPASI ŞAMPİYONU: TFF

Micheal KUYUCU 02 Ara 2023

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Çok ilginç şeyler yaşanıyor TFF'de tabiri yerindeyse teknik direktör dayanmıyor TFF'ye.

TFF bir tarihe imza atıyor. Bu tarihi iki farklı biçimde yazıyor. Birincisi Avrupa Şampiyonasına grup lideri olarak çıkması diğeri ise teknik direktörlerine olan nankörlük.

Çok ilginç şeyler yaşanıyor TFF’de tabiri yerindeyse teknik direktör dayanmıyor TFF’ye. Sabırsız, nankör ve en önemlisi saygısız bir biçimde harcıyor teknik direktörleri Türk futbol pazarı. Kimler harcanmadı ki bu ülkede. Sadece yakın geçmişe bile bakınca tabloyu görmek mümkün. Yakın geçmişte önce Şenol Güneş’i saçma sapan bir biçimde harcadılar. Daha sonra Stefan Kuntz bozuk para gibi harcandı. 

Bunlar istiyorlar ki birisi gelsin elini koysun ve hemen her şey anında düzelsin. Bunlar teknik direktör filan istemiyor Mesih istiyorlar. Mucizeler yaratacak elini koyup tanrısal bir güçle başarı getirecek Mesihler peşindeler.

Avrupa’nın en nankör futbol zihniyeti bizde 

Bir sene önce Löw’un asla Türkiye’ye gelmeyeceğini yazmıştım. Ben olsam ben de ne Türk Milli takımına ne de bir Türk takımına gelirim demiştim. Çünkü Türkiye futbol piyasası Avrupa’nın en sabırsız ve üzülerek söylüyorum teknik adamına en saygısız piyasası. En ufak başarısızlıkta hemen biletini kesiyorlar adamın.

TFF’nin bir teknik adama dayanma süresi ortalama iki yıl. Lucescu 2017’de geldi 2019 yılında gitti. Şenol Güneş 2019’da geldi 2021’de gitti. Stefan Kuntz 2021’de geldi 2023’te gitti. Montella 2023’te geldi. Bu hesapla Montella’da 2025’te gider. 

Bütün bu gelip giden teknik direktörlere de vefasız ve nankör davrandılar. Mesela Stefan Kuntz adamı getirirken yerlere göklere sığdırmadılar işler biraz ters gitti mi hemen “bu adam gitmeli” naraları atmaya başladılar. Burada medya da aynı şey yaptı. Örnek mi? TRT SPOR. TRT Spor’un yorumcuları Kuntz için her maçtan sonra yaptıkları karalama kampanyalarını adım adım izledim, takip ettim. Aylık 150-200 bin lira para alan bu yorumcular işi gücü bırakıp Stefan Kuntz’un gönderilmesi için ellerinden geleni yaptılar ve bunu sonunda başardılar. 

Ne oldu? Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine üç maç kala gönderdiler Kuntz’u. Sonra yerine Montella’yı getirdiler. Bu süreçte bende Montella’nın gelmesini çok istedim. Abuk sabuk torpilli birini getirmek yerine aklı başında vizyonu olan Montella’nın gelmesine çok sevindim. Ama geliş biçimine çok bozuldum. Neden mi?

Amaç başarı mı koltuk kurtarma mı?

Kuntz bu kupa elemelerinde hiç de kötü bir performans sergilemedi. Son bir iki maçta puan kaybetmiş olabilir ama hala Avrupa Şampiyonasına katılma şansı vardı milli takımın ki zaten katıldı. Adamı basit bir açıklama ile paketlediler. Ne bir teşekkür ne bir basın toplantısı … Neyse ki adama parasını verdiler. Adamda eminim neye uğradığını şaşırmıştır. Böyle sezon ortasında sırf tribüne oynamak için sözde “başarı elde etmek için” adam harcama sanatı en fazla Türkiye’de var. Bu futbolda da var tüm sektörlerde de var. Çok hızlı ve basit bir biçimde adam harcıyoruz. Bunu yaparken yöneticiler genelde kendi koltuklarını kurtarmak için hareket ediyorlar. TFF’de öyle yaptı. Baktı kamuoyu sakat hemen kendilerini kurtarmak için Kuntz’a yolu gösterdiler. 

TFF Montella’yı bir havuç olarak mı kullandı?

Montella’nın gelişinde de bir muamma var. Hak etmiyor mu? Yüzde yüz hak ediyor ve Montella’yı çok seviyorum ama korkarım o da harcanacak. Eğer biz 2032 Avrupa Şampiyonasında İtalya ile ev sahipliği başvurusunda bulunmasaydık kalıbımı basarım Montella bu göreve gelemezdi. Tam o dönem İtalya futbol federasyonu ile güzel bir flört içinde olan TFF eminim Montella’yı da bir havuç olarak kullandı ve İtalyanlara bakın bizim teknik direktörümüzde İtalyan havasını bastı. Neyse ki Montella bu görevi hak etti yoksa vay halimize diyecektim.

Grup liderliğinde Kuntz’un da payı var

Gelelim Montella’nın geleceğine. Montella grup elemelerinde bir ilke imza attı ve Türkiye’nin grup lideri olarak Avrupa Şampiyonasına katılmasına katkıda bulundu. Ama bunu kimse unutmasın bu grup liderlerinde Montella’a kadar Kuntz’unda katkısı var. Hatta bana sorarsanız daha büyük katkısı var çünkü Kuntz milli takımın grup maçlarına iyi başlamasını ve iddialı bir pozisyona gelmesini sağladı. Eğer Kuntz ‘ın performansı olmasaydı Montella bunun devamını getiremezdi ama bunun kimse farkında değil. Popülist bir zihniyetle şu an herkes Montella aşağıya Montella yukarıya modunda. Bu başarıda Montella kadar Kuntz’unda hakkının olduğunu kimse inkar edemez, etme hakkında da sahip değil.

2024 yılının yazında Avrupa Şampiyonası başlayacak. Montella asıl sınavını orada verecek. Bu turnuvada en az çeyrek finali görmesi lazım milli takımın. Hak etmiyor mu? Hak ediyor, en genç milli takım Türkiye, çok hevesli ve motive oyuncular var ama göreceksiniz tarih yine tekerrür edecek ve yine bir şeyler ters gidecek. Neden mi? Çünkü bizde zihniyet ofsayt! TFF ve Türkiye futbol medyası ve pazarında ciddi bir zihniyet ve strateji problemi var ve bu her şeye yansıyor. Montella’da bundan payına düşeni alıp 2025 yılında diğerleri gibi kapıya konarsa hiç şaşırmayın.