Vakıf Katılım web

HAKKARİ'DE KAHRAMAN TÜRK ASKERLERİMİZİN BASTIĞI TOPRAKLARDA ONLARLA BİRLİKTE YÜRÜDÜM

Neşe BERBER 13 Tem 2024

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Hakkari Çukurca'dan davet aldığımda, Türkiye'nin neredeyse birçok ilini görmüş bir gazeteci olarak neden daha önce gitmedim diye kendime söylendim. Hakkari Valiliğinin himayesinde Çukurca Kaymakamlığı ve Çukurca Belediyesince organize edilen, İçişleri, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıkları tarafından yapılan festivale gidiyordum. Hakkari Yüksekova havalimanına maalesef Türk Hava Yolları uçaklarının hepsi doluydu mecburen Van'a inmek zorunda kaldım. Aslında Van Hakkari-Çukurca yolunu görmek için iyi de oldu diyebilirim. Zira Çukurca'ya gelirken dağların arasından bir yol ve yolun sağ tarafında bize eşlik eden Zap suyunu izlemek paha biçilemezdi.

018ef5a4-5f04-4faf-ad08-3491775b7537 (1)

Çukurca’ya geldiğimde Irak sınırında dağlarla çevrili bir doğa harikası ilçe karşıladı bizi. Hakkari’de en tehlikeli yer olarak konuşulan bir zamanlar terörün yatağı olarak bilinen Kazan-Han Yaylası’nda şimdi kahraman askerimiz kuş uçurtmuyor. Bu bölgeleri gezerken soluduğum havası ruhuma geçti. Şimdi benim adım adım yürüdüğüm güvenle gezdiğim doğasına hayran kaldığım bu güzel topraklar için güvenlik kuvvetlerimiz kahraman Türk askerlerimiz zorlu koşullarda ne operasyonlar yaptı hepimiz biliyoruz. 

Zorlu bir coğrafya adeta dağlar ile çevrili bir ilçe Irak ile komşu askerimiz bu operasyonları yaptığı bu zorlu harika doğada şimdi biz semaverimizi alıp yaylalara çıkıp çayımızı yudumluyoruz. Ne büyük huzur ne büyük güven. Çukurcalılar ile konuşuyorum, buralara gelemezdik şimdi güvenli bir şekilde piknik yapmaya geliyoruz diyorlar. Çukurca oldukça sıcak bir iklimde bu yaylalar yukarı çıktıkça serinliyor halk bu yüzden buralarda nefes almak için gidiyor. Bir taraftan da ilçede gerçekleştirilen festivale sporcular Zap Suyu'nda rafting yaptı, sporcular da güven ortamının sağlandığı Han Yaylası'ndaki bisiklet yarışmasına katılarak bölgede sağlanan huzur ortamının keyfini çıkardı.

Bir parantez Çukurca’nın kadınlarına açmak istiyorum. Zap kadın kooperatifini kurmuşlar. Çukurca iklimi nedeniyle her türlü sebze meyve yetişen şanslı bir yer. Kadınlar ürünleri kooperatifte paketleyip satmaya başlamışlar. Kooperatif kurulumuna Kaymakam Mert Kumcu ve başkan Nazmi Demir destek olmuş. Kadınlar çalışmak istiyor. Bugüne kadar yaşadıkları zorlukları anlatıyorlar. Çocuklarının iyi şartlarda korkmadan yaşamasını istiyorlar. 

Çukurca Kaymakamı Mert Kumcu ile seyir tepesinde buluştuk. Askerimizin üssünün olduğu bu seyir tepesi ilk defa halka açılıyor. Bir restoran yapılmış masası sandalyesi yeni gelmiş. Kaymakam Kumcu bütün bunları heyecanla anlatıyor. AK Parti Çukurca Belediye Başkanı Nazmi Demir de yanında birlik beraberlik içinde Çukurca ve gecenin ışıkları altında seyir terasında sohbet ediyoruz. 

Kaymakam Kumcu ‘Karşımız ışıkların yandığı yer Irak dedi. Irak ile burun buruna bir ilçedeyiz.  Han Yaylası'nda ilk kez bir şenliğin düzenlendiğini söyledi. Han Yaylası’nda tekrar huzurun hakim olmasını kutladık. O bölge zamanında çok acılar çekti ama şu anda bölgemizde huzur ortamı var. Vatandaşlarımız da huzurlu. Çukurca'nın doğal güzelliklerini görmeyen herkesi Irak sınırındaki bu güzel ilçemize bekliyoruz. Zap Suyu, Rize'deki Fırtına Deresi neyse, Manavgat neyse Zap Suyu o. Önümüzdeki süreçte Türkiye Rafting Şampiyonası Zap Suyu'nda düzenlenecek. İnşallah biz de o alanı rafting, su sporları merkezi alanı haline getireceğiz. Pençe-Kilit Operasyonları sayesinde Çukurca'mız, bölgemiz, ülkemiz huzura kavuştu Çukurca doğa harikası bir yer. 

109b5628-bd9e-4b26-ab5f-26972036474e



Festivalde çok anlamlı bir bölge olan kırk yıldır terör örgütünün kamp yeri olarak kullandığı Kazan vadisi Han yaylasına cumhuriyet tarihi boyunca giden ikinci vali Hakkari valisi Ali Çelik oldu. Vali Çelik “amacımız Hakkari’nin çok güvenli huzurlu bir yer olduğunu herkese ifade etmek. Doğa sporları ile ilgilenen herkesi buraya bekliyoruz. Hakkari’yi kış sporları merkezi yapmak hedefimiz.” diyor.

Vali Çelik ile sohbetimizde Hakkari’nin su sorunu olduğunu söyledi. Çalışmalar başlatmışlar. Ayrıca bu yıl çok yağmur yağması nedeniyle yolların yapımına çok para harcamak zorunda kalınmış. Bu bölge stratejik bölge aynı zamanda askeri bölge bu ilin diğer iller ile kıyaslanmaması gerekiyor. Zira dağlık yolların güvenlik açısından her türlü tedbirin alınması gerekir. Valiliğe verilen paranın bunları da göz önüne alarak ödeneğin ona göre çıkarılması çok önemli. 

Ulaştırma ve alt yapı bakanlığının kontrolleri zamanında yapması gerekli. Aslında bölgeyi görmeden yetkililerin bu şehir için karar vermemesi önemli hatta birkaç gün Hakkari’de geçirsinler. Vadilere, yaylalara çıksınlar yolları görsünler böylelikle valinin, kaymakamların çalışmalarını kolaylaştırmış olacaklarını düşünüyorum. 

Şimdi anlıyorum ne zor coğrafyada dağlarda karda kışta terörle mücadele ettiler. Çok uzak değil Pençe Kilit operasyonlarıyla, bölücü terör örgütünü ülke gündeminden tamamen çıkaran Türk ordusunun kahraman askerlerine bir kez daha minnet duyuyoruz. Bugün Irak sınırında yaşayan halkın askerimize valimize kaymakamlarımıza duyduğu güveni gördüm. Yurt içinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen Eren operasyonlarının, halkın desteği ile inançlı ve kararlı bir şekilde başarıyla tamamlanarak bugünlere gelindiğini hatırlatmak istiyorum.

Hakkari Çukurca'da 2'nci Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Atilla Dündar ile de tanıştık. Türk Silahlı Kuvvetleri bölgenin ve halkın güvenli yaşaması için büyük fedakarlıklarla çalışmaya sınırımızı korumaya devam ediyor. Bölgedeki halkın teveccühünü kazanmışlar.  

Bugün Hakkari’de adım adım yürürken bu bölgede terör operasyonlarında şehit olan gazi olan tüm kahraman askerlerimizi minnetle hatırlıyorum. Hakkari’de Kahraman Türk askerlerimizin bastığı topraklarda onlarla birlikte yürüdüm. Bu vatan size minnettar.