Vakıf Katılım web

ESEFLE KINADIM!

Aslı SERTDEMİR 13 Tem 2024

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Netflix'in çok konuşulan yeni dizisi "La Pasion Turca"yı izledim. Dizi, Antonio Gala'nın romanından uyarlanmış. 1994 yılında da filmi çekilmiş bir eser. Film, o dönem Moskova Uluslararası Film Festivali'ne de katılmış ve eli boş dönmüş. Netflix'te yayınlanan dizi versiyonu ne yazık ki tam bir hayal kırıklığıydı.

Dizide, her 10 dakikaya bir sevişme sahnesi düşüyor. Bu durum hikayeyi derinleştirmek yerine yüzeysel ve rahatsız edici bir hale getiriyor. Burak Hakkı ve İlker Kaleli’nin oyunculuk performanslarını genel olarak beğenirim, ama bu dizide neden bu kadar kötü oynamışlar çözemedim. Yabancı oyuncuların da performansları aynı derecede vasattı.

İşin Aslı astarı; dizinin en büyük sorunu ülkemi ve insanlarıma yansıttığı durum! Ülkemi varoş, alt segment bir Orta Doğu toprağı olarak gösteren sahneler doluydu. Vatanımın bu şekilde tanıtılmasını görmekten gerçekten bıktım. Türkiye, varoş bir Orta Doğu ülkesi değildir! Bence artık bu işin cılkını çıkardılar. Bu soruna bir an evvel çare bulunmalı! En azından topraklarımda çekilecek her yapımla bir anlaşma imzalanmalı, bu algıyla çekilen yapımların vizyona girmesi yasaklanmalı. Bu sanat değil, olsa olsa politik bir algı yaratma şeklidir.

Velhasılkelam dizide beğendiğim tek şey, Sıla’nın şarkısıydı. Gerisi çöp!

Mali’siz Eşek, Eşek olmaz!

Film ve dizi izlemeyi sevdiğim doğrudur, fakat animasyon filmlerini de çok severim. Çizgi film demeyi isterdim, ama artık çizgi film yok... O Tom ve Jerry, Şirinler, Taş Devri gibi muhteşem çizgi filmlerin yerini animasyonlar aldı. Bu animasyon filmlerinden en sevdiğim ise Shrek. Benim gibi Shrek sevenler için güzel bir haberim var... “Shrek 5” 1 Temmuz 2026’da vizyona gireceğini duyurdu. Yani tam bir yıl sonra Shrek 5'i izleyebileceğiz.

Biliyorsunuz, bu tarz animasyon filmlerini seslendirenler de çok önemli. Cameron Diaz, Eddie Murphy, Mike Myers gibi birbirinden önemli Hollywood isimleri seslendirmelerini yapmıştı. Türkiye'de de Okan Bayülgen, Mehmet Ali Erbil, Oya Prosçiler gibi isimler seslendirmişti. Açıkçası, Mehmet Ali Erbil'in Eşek karakterini, kendine özgü esprileriyle seslendirmesine bayılmıştım. Umarım yine aynı isimler seslendirir. Shrek’de favorim tabii ki Eşek ve Mehmet Ali Erbil’siz bir Eşek düşünemem.

Adalara beyaz perde geriyoruz…

Sinema genellikle kış aktivitesi olarak düşünülür, ama yazın da sinemaya gitmenin keyfini bize dört yıldır gösteren bir festival var. “Sinemada Film Festivali”…                                                                                         Bu festivalde Adalar'da birbirinden güzel filmler vizyona giriyor. 12-21 Temmuz tarihleri arasında Büyükada'da Atatürk Meydanı ve Büyükada Mektep’te, Heybeliada'da Pazar Meydanı'nda gösterimler yapılacak.

Festivalde "Bildiğin Gibi Değil", "Mucize Aynalar", "Sanki Her Şey Biraz Felaket", "Oyuncaklar Firarda", "80 Günde Devri Alem", "Karganın Uykusu", "Öğretmenler Odası" ve "Umudunu Kaybetme" gibi onlarca film izleyiciyle buluşacak. Gösterimlerin ardından, film ekipleriyle söyleşiler de olacak. Ayrıca, gençler için atölye çalışmaları da düzenlenecekmiş.

İstanbul Şehir Hatları, ‘’4. Sinemada Film Festivali’’ kapsamında Adalar'a özel seferler de düzenleyecek. Sinema keyfini yazın da yaşamak isteyenler için harika bir fırsat! İlgilenenlere duyurulur efendim.