Vakıf Katılım web

ÂRBANE EŞLİĞİNDE "TÜRKİYEM" VARDI DİYARBAKIR'DA

Yaşar İÇEN 17 Tem 2024

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Törenleri Türkiye ile birlikte dış temsilciliklerimizde de geniş kapsamlı programlar eşliğinde gerçekleşti.

Bu özel güne dair Diyarbakır yansımaları var bugün köşemde.

Diyarbakır tarih boyunca coğrafyanın etkili bir merkezi oldu. Ev sahipliği ettiği medeniyetleriyle, kültürel mirasıyla, zihni ve psikolojik etkisiyle, gastronomisiyle, ilim ve bilim insanlarıyla, şiir ve edebiyatın ölümsüz isimlerinin memleketi oluşuyla nadide bir şehir.

Bu kadim şehrin evlatları 15 Temmuz 2016’da tarihi tekerrür ettirmiş ve hiç tereddüt etmeden sokağa çıkarak vatanı ve sahip olduğu demokrasi adına canını ortaya koymuştu. İşte bu anlamlı ve tarihi duruş, sahip olduğumuz milli mücadele sayfalarına yeni bir sayfa daha ekledi; bu topraklardan gururla soy alıp soy verenlerin “sen-ben-o diyerek ayırt etmeden birlikte yazdığı ve sahiplendiği” zafer olarak…

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile geçtiğimiz hafta Diyarbakır’a atanan Vali Murat Zorluoğlu ve şehrin tüm protokolüyle birlikte Diyarbakırlıların da yoğun katılımıyla gerçekleşecen Keçi Burcu-Kurşunlu Cami yürüyüş kortejindeydim ben de. Devasa bayrak etrafında kenetlenmiş yürüyordu herkes. Binlerce yıllık Surların koynunda gerçekleşen yürüyüş esnasında taşların, toprağın, tarihi yapıların öğüt niteliğindeki fısıltıları da eşlik ediyordu bize…

Kortejin varış noktası Kurşunlu Cami’nin bulunduğu alan bebek, çocuk, genç, yaşlı her yaş grubundan vatandaş ile doluydu. Kurumların ve STK’ların kurduğu stantlarda bir yandan vatandaşlara yönelik bilgilendirmeler yapılırken diğer yandan da çay, su, yiyecek ikramları yapılıyordu.
O akşama dair önemli bir detay da şuydu: Vatandaş şehrinin askerleriyle, emniyet kadrolarıyla, bürokratlarıyla sohbet ederek kaynaşırken oldukça mutluydu.

O gece Diyarbakır’dan yansıyanlar oldukça coşkuluydu. Vali Zorluoğlu ile tanışmanın heyecanını da yaşayan Diyarbakırlılar bol bol sohbet etti ve fotoğraf çekti Vali Zorluoğlu ile.

Günün anlam ve önemine binaen düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler hediyelerini Vali Zorluoğlu’ndan almak üzere sahne çıktığında eli boş gelmemişlerdi. Elinde kendi yaptığı tablo ile sesi titreyerek “çok heyecanlıyım konuşamıyorum” diyen kız öğrenciye “ben de çok heyecanlıyım” diyerek teselli veren Vali Zorluoğlu, hem tablosunu hem de bayrak koşusundan kendisine getirilen bayrağı öperek teslim aldı.
Alanın coşkusu geç saatlere kadar azalmadan devam etti.
Diyarbakır’dan 15 Temmuz Törenlerine dair aklında ne kaldı diye sorarsanız; arbanelerin eşlik ettiği “Türkiyem” şarkısı derim.
Sahneden yükselen Türkiyem şarkısıyla alandaki herkes elindeki bayrakları coşkuyla dalgalandıranları izlerken gözüm sahne arkasına takıldı bir anda.
Arbaneleriyle sahneye çıkmayı bekleyen Diyarbakırlı genç kızlar Türkiye şarkısına ârbane nağmeleriyle öyle içten öyle keyifle eşlik ediyordu ki görülmeye değer… O anı ölümsüzleştirmek adına hemen çekim yaptım elbette.
O an zihnimden geçen özet ise şuydu; doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle ve güneyiyle renklerimiz-zevklerimiz-yemeklerimiz-dillerimiz-dinlerimiz-kültürlerimiz farklı olsa da hiç tereddüt etmeden her şeyi bir kenara bırakıp koşup buluştuğumuz ve uğruna mücadele ettiğimiz ortak değer TÜRKİYE…