Sağlık 16.10.2017 00:21

​'Uygulamaları önce kendim deniyorum'

Pek çok bilimsel çalışma ve yayında yer alan Estetik Plastik Rekonstrüktif ve Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülay Boztosun, YeniBirlik'e yaptığı açıklamada, merak edilen ameliyatsız estetik yöntemleri hakkında "Öncelikle kendime yapıyorum klinikte bütün işlemleri, sonuç alırsam, hastalara uyguluyorum." dedi.
​'Uygulamaları önce kendim deniyorum'

SEMA SEZEN

Yüz estetik operasyonları ve vücut estetik operasyonları yanında Mikrocerrahi, VASER ile Liposakşın (kansız yağ alımı), saç ekimi, burun estetiği ve yeniden burun Rekonstrüksiyonu, Maksillo-fasiyal cerrahi alanlarında da operasyonlar özel ilgi alanları arasında bulunan Estetik Plastik Rekonstrüktif ve Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülay Boztosun, en çok merak edilen ameliyatsız estetik yöntemlerini anlattı.

-Ameliyatsız estetiklerde en iyi sonuç veren yöntem deneyimlerinize göre hangisi? 

Hemen hemen kadın-erkek her yaşta yaptıranın sonuçtan memnun kaldığı Botox, PRP ve Somon + HA karışımı en sık uygulanan yöntemler. Somon + HA karışımı güvenerek uyguladığım yöntemler arasında yer alıyor. Somon + HA karışımı, aşı gibi teknolojik ortamlarda steril şartlarda elde edilen ürünler; hemen her yaş ve cinsiyette uygulayabiliyoruz. Kan almaya gerek yok, hemen uygulanıp normal hayata dönebilirsiniz. Yaşlanma çizgileri, alındaki çizgiler, göz etrafındaki, boyun eller dahil bütün sizi rahatsız eden çizgilerin hepsine uygulanabilir. İşlem kişinin ihtiyacı ve yapılacak alana göre değişiyor bazen 10 bazen 30 dk sürebiliyor. En az 4 veya daha fazla uygulamak gerekir. Bu aralıklar en az 7 gün olmalıdır. Uygulama sonrası hafif bir kızarıklık olabilir; ama 20-30 dk içinde geçer. Biz zaten işlem sonrası yatıştırıcı kremler ve lazer kullanıyoruz. 

-En sık rastlanan cilt sorunu lekeler için ne tür yöntemler uygulanıyor?

 Leke tedavilerindeki yenilikleri sıkı takip ediyorum. Çillenmeye lekeye yatkınım ve yaklaşık 23 yıldır lekelerim ile uğraşıyorum. Leke tedavileri son yıllarda artan teknoloji ile çeşitlenmiştir ve çok başarılı sonuçlar elde ediyorum. Öncelikle kendime yapıyorum klinikte bütün işlemleri, sonuç alırsam hastalara uyguluyorum. Leke tedavisi, özel ilgi alanım kendim bu 

konuda yıllardır emek veriyorum, 1995’den bu yana güneş koruyucu kullanıyorum. Leke tipine göre değişen tedaviler ile değişen sürelerde sonuçlar alıyorum. Leke tedavisinde temel prensipler vardır. Bu tedavi yaz aylarında da devam etmelidir. Yaz aylarında da lekelere yönelik tedaviler var. Yani kısa süreli değildir bu tedaviler. Ne tür lekeleriniz var? Kaç yıldır var? Cilt tipiniz? Bunlara göre tedavi tercihleri değişmektedir. Tedavi esnasında danışanlarımıza detaylı olarak yüz temizliğinide anlatıyoruz. 

-Skar izlerini tamamen yok etmek mümkün mü? 

Tamamen yok olmaz ama biz izleri görünmeyen fark edilemeyen izler haline getiriyoruz. Bu konuda son yıllara kök hücre bize çok yardımcı oluyor. n Cilt sarkmalarında ameliyatsız estetik alanında kullanılan yöntemlerde tehlikeli durumlar ortaya çıkıyor mu? Ehil ellerde yapılmaz ise basit görünen her şey çok ciddi hayati olabilecek sorunlar yaratabilir. 

-Dolgu yaptıran bazı kişilerde yüksek oranda şişlik gözlemleniyor. Bunun nedeni kullanılan malzeme midir? 

Artık her alana ayrı dolgular kullanıyoruz. Maaesef dolgu dışı malzemeler kullanılıyor. Normal standart bir dolguda böyle aşırı şişlik sorunları olmaz, hafif 2 günde tamamen kaybolan şişlikler görülür.

-Estetik ameliyatlarda tam yüz germenin dışında yüz sarkmalarını toparlayacak daha kolay ve iyileşme süreci kısa olan bir yöntem var mı? 

Kök Hücre. Yüzde pek çok bölgeye uygulandığı biliniyor ama vücut uygulamaları son zamanlarda kök hücredeki gelişmeler ve en iyi kök hücrenin yağ hücresi olduğu hatta belli bölgedeki yağ hücrelerinde kök hücrenin fazla olduğunun anlaşılması ile popülaritesi artmaktadır. Tabii beklenildiği gibi toplumun da ilgisi yönlenmiştir. Yıllardır plastik cerrahlar olarak çok sevdiğimiz yağ enjeksiyon uygulamaları ile deneyimlenme arttı. Kök Hücre Tedavisi ile Rejenerasyon Süreci; The Process of Regenerative Stem Cell Therapy.. İşlem, lokal anestezi eşliğinde, yağ alımı, ayrıştırma ve enjeksiyon aşamalarından oluşmaktadır. Lokal anestezi ve yağ alımı; Steril ortam sağlanarak, lokal anestezi eşliğinde, yağ aspire edilir. Ortalama 50-100cc yağ yeterlidir. Daha fazla yağ dokusu elde ettiğinizde, daha çok kök hücre ayrıştırılmaktadır. Ayrıştırma; Yağ hücrelerinden, kök hücreleri ayrıştırma aşamasıdır. Yağ hücrelerinden kök hücre elde edilecek laboratuvara gönderilir ve kök hücreler ayrıştırılmış olarak elimize ulaşır. Amaç; en yüksek sayıda hücreye ulaşmaktır. 

-PRP son yıllarda oldukça tercih edilen bir uygulama oldu. PRP uygulamasını hangi şikayetleri olanlar yaptırmalı? 

1) Cildimizin gençleşmesine (Kırışıklıkları azaltmak, Deriye esneklik ve parlaklık kazandırmak,Güneş lekelerini silmek), Lazer / peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak, Deride yılların ve UV ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesinde, 2) İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak. Hasarlı dokularımızın kendi kendini onarabilmesine (Sivilce, jilet izleri, ameliyat, çatlak gibi her türlü yara izini gidermek), 3) Saç dökülmesini durdurmak, Saç dökülmesinin tedavisinde ve ya Saç ekiminin etkisini güçlendirmek gibi amaçlarla ve yukarıda belirtilen alanlar dışında pek çok alanda başarıyla uygulanmaktadır. Yılların ve dış etkenlerin vücudumuzda yarattığı olumsuz etkilerin geri döndürülmesine olanak veren “mucizevi” yapılardır… Estetik tıpta mezoterapi ve volüm artırıcı tedavilerde PRP yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri, üst kollar, saçlar, gibi vücut bölümlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu amaçla diş implantlarında, ortopedik girişimlerde ve iyileşmeyen yara tedavilerinde başarıyla kullanılıyor. PRP enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kalp ameliyatlarında, iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla tenisçi dirseği, kronik ağrı tedavisinde, romatizmal yakınmalarda, tendon sakatlığı gibi rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır. Neden kan drek alınıp kullanılmıyor; çünkü PRP ile elde edilen plateletlerin yoğunluğu kandakinden 6 ila 8 kat fazladır. PRP vücutta enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir sistemdir. 

-Bacak eğriliği veya kilo alımıyla beraber gelen bozukluklar ve sarkmalar için neler yapılabilir? 

Bacak özellikle yaz aylarında gözönünde olduğu için daha da önem kazanmaktadır. Başvurular bu nedenle ilkbaharda artmaktadır. Ama kış aylarında ayak bileği ve bacak kalınlığı nedeniyle çizme, pantolon giyemeyen kişilerde olmaktadır. Bu türde başvurularda mevsimsel özellik yoktur. Bacak üst kısmında aşırı yağlanma olan bazı kişilerde diz altlarının nispeten daha zayıf ya da ince olması durumuda görüntüde eğriliği ön plana çıkardığı için sorun olmaktadır. Kişilerdeki mevcut şikayete göre kalın kısım “Liposuction” ile inceltilir, ince kısımlara da “Yağ enjeksiyonu” ya da “Protez” yerleştirilme işlemi yapılmaktadır. Anestezi işleme ve uygulama yerine göre lokal ya da genel olabilmektedir. Bacak Eğriliği bacak topuk ve diz seviyesinde birleştirildiğinde diz altında bulunan kısmın iç yüzünde olan ayrıklıktan bahsedilmektedir. Bazı kişilerde bu dizde de birleşme olmayacak şekilde daha ileri seviyelere kadar devam eder. Hatta bazen çocukluktan başlayan “Raşitizm” denilen rahatsızlıkta da bu iç kısımda yer alan eğrilik ileri yaşa kadar devam edebilir. Bacak Eğriliğiini düzeltme operasyonu; yağ enjeksiyonu işlemi ile gerçekleştirilecek ise lokal anestezi ile yapılabilir. Bu işlemden hemen sonra günlük hayata dönmek mümkündür. Protez konulacak ise sedasyon-lokal dediğimiz anestezi ile işlem gerçekleştirilir. Her iki işlemden sonra elastik bandaj dediğimiz pansumanla sarılı olur bacaklar. Hastalar, günlük aktivitelerine kolayca dönebilmektedir. Bacak bütününden kaynaklanan problemlerde üst bacağa liposuction alt bacağa protez ya da yağ enjeksiyonu gerektiği durumlarda, bacağa operasyon sonrası çorap giydirilerek mobilizasyon sağlanır. Nispeten daha sık görülen diğer bir problem de “diz iç” yüzünde bulunan yağ birikimleridir ki liposuction ile tedavi edilebilir. Ayrıca diğer sık görülen yakınma üst bacak kasık kısmında bulunan yağ birikimidir (aşırı sarkmalar yoksa) çoğu zaman liposuction tercih edilir. Ama aşırı olan sarkmalarda bacak iç yüzünden ya da bel seviyesinden yapılan kesiler ile genel anestezi altında yapılan germe operasyonundan fayda görürler.