Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.04.2024 11:00 Güncelleme: 22.04.2024 11:10

Haftalık analiz

ABD ekonomisinin dirençli yapısını koruması, enflasyon rakamlarında son dönemde gözlenen yukarı yönlü sürprizler, istihdam piyasasının güçlü seyretmesi ve Fed üyelerinden gelen şahin tondaki söylemler ile daha az sayıda faiz indirimine işaret eden açıklamaları Fed'in faiz indirimlerine ilişkin belirsizlikleri gündeme tutuyor.
Haftalık analiz

ABD ekonomisinin dirençli yapısını koruması, enflasyon rakamlarında son dönemde gözlenen yukarı yönlü sürprizler, istihdam piyasasının güçlü seyretmesi ve Fed üyelerinden gelen şahin tondaki söylemler ile daha az sayıda faiz indirimine işaret eden açıklamaları Fed’in faiz indirimlerine ilişkin belirsizlikleri gündeme tutuyor. Mart ayı TÜFE rakamının da beklentileri aşması ve geçen hafta Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında Fed’in haziran ayında faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentiler %60’lı seviyelerden %20’li seviyelerin altına kadar bir gerileme kaydetti. Fed Başkanı Powell gerçekleştirdiği konuşmasında, son verilerin enflasyonda hedefe dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti. Powell, yüksek enflasyon devam ederse mevcut kısıtlama seviyesini gerektiği kadar koruyabileceklerine dikkat çekti. Powell, istihdam piyasası ile enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında kısıtlayıcı politikanın sürmesine ve verilerin rehberlik etmesine izin verilmesinin uygun olacağını vurguladı. Hafta içerisinde açıklamalarda bulunan Fed üyeleri de temkinli bir duruşa işaret etti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly yapılacak en kötü şeyin aciliyet gerekmediği halde acilen harekete geçmek olduğunu vurguladı. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester politika ayarlaması yapmadan önce dikkatli olunması gerektiğini yineledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari Fed'in potansiyel olarak faizleri tüm yıl sabit tutabileceğini ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de yıl sonuna kadar faiz indirimi olmayabileceğini belirtti. Önceki haftalarda Fed’in faiz indirimlerine haziran ayında başlayacağı ve 2024 yılında üç kez faiz indirimine gideceği piyasalardaki ana beklenti olarak takip edilirken, yaşanan son gelişmelerin ardından temmuz ayında da faiz indirimi olmayabileceği, ilk faiz indiriminin eylül ayında yapılabileceği ve Fed’in bu yıl 2 kez faiz indirimine gideceği beklentileri güç kazanmış durumda. Halihazırda para piyasalarında Fed'in haziranda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 17, temmuz ayında yüzde 42 ve eylül ayında yüzde 67 ihtimalle fiyatlanıyor. Her ne kadar son dönemde Fed’in 2024 yılında faiz indirimine gitmeyeceği hatta faiz artırımına gitmek zorunda kalacağına ilişkin bazı kurumlardan değerlendirmeler gelse de bu tahminleri şu an için fazla kötümser olarak yorumluyoruz. Jeopolitik gelişmeler kaynaklı ek bir şok yaşamazsak Fed’in bu yıl geç de olsa faiz indirimlerine başlayacağını ve eylül/aralık aylarında faiz indirimine giderek 2024 yılını iki faiz indirimi ile tamamlayabileceğini değerlendiriyoruz. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda, jeopolitik riskler ve majör merkez bankalarına dair beklentiler, etkisini göstermeye devam ediyor. İsrail-İran arasındaki gerilim piyasaların gündeminde. Misilleme haberleri, piyasaları tedirgin ediyor. Yeni haftaya başlarken, bu iki ülke arasındaki gelişmeler ön planda olacaktır. Yeni misilleme haberleri, risk iştahını baskılamaya devam edebilir. Jeopolitik riskler azalmadıkça, piyasaların rahatlaması zor gözüküyor. Bu nedenle tansiyon dinmediği müddetçe risk iştahı üzerinde baskının devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Merkez bankaları tarafına bakıldığında, Fed'in haziran ayı toplantısı beklentileri zayıflarken, eylül ayına yönelik beklentilerin güçlendiği görülüyor. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarından gelen açıklamalar ise Fed'den önce aksiyon alacaklar gibi duruyor. Yine de bu süreç, ekonomik verilerle şekillenecektir. Bu hafta, ABD'de büyüme haftası olurken, Fed'in yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi de açıklanacak. Aynı zamanda, Fed üyelerinin de konuşmaları olabilir. Bu nedenle ABD'de gündem yoğun olacaktır. Avrupa tarafında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşması görülmektedir. Hafta içerisinde, öncü imalat/hizmetler PMI verileri ve Almanya IFO verileri gündemde olacaktır. Avrupa Merkez Bankası üyelerinin de konuşmaları izlenebilir. Yurt içinde, bu hafta TCMB haftası olarak görülüyor. Nisan ayı toplantısı takip edilecek. Mart ayında sürpriz bir şekilde politika faizini yükselten Merkez için bu ayki toplantısında bir sürpriz beklenmiyor. Karar metnindeki ifadeler, yakından izlenecektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun bir aranın ardından Irak'a resmi bir ziyarette bulunması bekleniyor. 22 Nisan Pazartesi günü bu ziyaretin yapılması beklenmektedir. Yapılacak görüşme sonrasında piyasalara verecekleri açıklamalar yakından izlenecektir. 

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: GARAN, GWIND, PGSUS, SAHOL

Kaynak Gedik Yatırım