Siyaset - Politika Kaynak: Bahar YILDIRIM 26.05.2024 13:00 Güncelleme: 22.05.2024 15:43

DEVA Partili Dalgın: Demokratik hukuk devletinin garantörü orta direk

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, orta direği güçlendirecek gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi için kanun teklifini Meclis'e sundu.
DEVA Partili Dalgın: Demokratik hukuk devletinin garantörü orta direk

Dalgın orta direğin demokratik hukuk devletinin garantörü olduğunu belirterek "Orta direk çalışıyor, didiniyor, kurallara uyuyor. Karşılığında ne görüyor? Koca bir hiç. Aksine, ülkemizde 40 milyonluk nüfusa sahip orta direğe tam anlamıyla harp ilan edilmiş durumda. Orta direk eriyor.” ifadelerine yer verdi.

Dalgın, “2019’da her 100 liranın 31 lirası işgücü ödemelerine giderken, bu pay 2022’de 24 liraya kadar gerilemiş. yani, sadece üç yilda çalışanlarımızın millî gelirden aldıkları 4 paydan 1’ini kaybetmiş.” dedi.

Balıkesir Milletvekili Dalgın, “2024 Bütçesinde vergi gelirlerindeki artış yüzde 75! asgari ücretliye ve emekliye maaş artışı yüzde 49 hangi vatandaşımız gelirinin yüzde 75 artmasını bekliyor? Üstelik üç liralık verginin 2 lirasi vatandaşın cebinden çaktırmadan alınan KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerle tahsil ediliyor. Allah aşkına, adalet bunun neresinde? Cebimizdeki paranın kalması için ne yapmalıyız.” diye konuştu.

Dalgın, “Ocak ve mayıs ayında elinize geçen maaşa bakın. Muhtemelen bir azalma göreceksiniz. Bir üst vergi dilimine geçtiğinizi ve kazandığınız paradan daha çok vergi ödediğinizi göreceksiniz. Yani bir yanda her ay yüzde 3-4’lük enflasyonla eriyen paranız. Bir yanda bu enflasyondan daha düşük oranda artan, yani reel olarak azalan ücretiniz. Bir yanda da sadece kağıt üstünde artan maaşınızdan alınan ek vergi! Kurt kuzular şah olsa böyle bir sistem kurmaz herhalde! Peki ne yapmalı? vatandaşımızın cebinde daha fazla para kalması için gelir vergisi dilimlerini güncellemeyi teklif ediyoruz.” ifadelerini kullandı.