Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.05.2024 07:02 Güncelleme: 04.05.2024 15:44

"Cumhurbaşkanı Xi'nin ziyaretinin ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açması bekleniyor"

Kısa süre önce Çin'i ziyaret eden Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Çin Medya Grubu'ya (CMG) verdiği özel demeçte, Çin'le stratejik işbirliği ilişkisine büyük önem verdiklerini ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'ın Macaristan ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasını beklediklerini belirtti.
"Cumhurbaşkanı Xi'nin ziyaretinin ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açması bekleniyor"

Kısa süre önce Çin’i ziyaret eden Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Çin Medya Grubu’ya (CMG) verdiği özel demeçte, Çin’le stratejik işbirliği ilişkisine büyük önem verdiklerini ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’ın Macaristan ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasını beklediklerini belirtti.

Peter Szijjarto, bu yıl Macaristan ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünün kutlanacağını, Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde altyapı tesisleri projeleriyle ilgili bazı teklifler ortaya koyacaklarını ve Kuşak ve Yol’un ortak inşasını desteklediklerini ifade etti. Peter Szijjarto, ayrıca iki ülke arasında yeni tip finansal işbirliğinin geliştirilmesini de ümit ettiklerini dile getirdi.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ortak inşasının dönüm noktası niteliğindeki projelerinden biri olan Macaristan-Sırbistan Demiryolu’na değinen Peter Szijjarto, şu anda projenin yüzde 42’sinin tamamlandığını aktararak söz konusu demiryolunun Macaristan’ın lojistik alanındaki rekabet gücünü artırarak ülkelerine büyük avantaj sağlayacağını söyledi.

Peter Szijjarto, Çin’in Macar vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti politikasını uygulamayı duyurmasından hemen sonra yanıt verdiklerini ve Macaristan’a gelen tüm Çinli yatırımcılara beş yıllık vize vermeye yeniden başladıklarını anlattı.

Karşılıklı yarar ilkesine bağlı kaldıklarını dile getiren Peter Szijjarto, Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak vize politikasında belirli kısıtlamalara tabi olduklarını ancak bu çerçevede bazı uygulamalar hayata geçirdiklerini yineledi.

Macar Bakan, Çinli havayollarıyla yeni bir anlaşmaya vardıklarına ve Budapeşte’ye doğrudan uçuş yapılan Çin şehirlerinin sayısının 7’ye çıkacağına işaret etti. Peter Szijjarto, bundan sonra Budapeşte ile Çin arasında haftada 19 uçuş gerçekleştirileceği ve bu rakamın Çin’in diğer Orta Avrupa şehirleriyle yaptığı uçuş sayısını aşacağı bilgisini verdi.

Peter Szijjarto, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in desteğiyle Macaristan-Çin işbirliğinin verimli bir şekilde ilerleyerek yeni bir kalkınma modeline ulaştığını ve Xi Jinping’ın Macaristan ziyaretinin ikili ilişkilerin yeni düzeye taşınmasına katkıda bulunacağına inandıklarını ifade etti.

Bakan Peter Szijjarto, Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde çok sayıda endüstriyel geliştirme projesinin sorunsuz bir şekilde başlatılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.