Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Haber Merkezi 18.04.2024 11:24

Alarko Tarım modern seracılıkla ihracatta 6 ayda ilk 10'a girdi

Alarko Tarım Grubu çatısı altında 'sürdürebilir tarım' yaklaşımıyla Mart 2023'te kurulan ve Haziran 2023 itibarıyla ihracat faaliyetlerine başlayan Alsera, 6 ay gibi kısa bir sürede Türkiye'nin ihracat şampiyonu firmaları arasında yerini almayı başardı. Jeotermal enerjiyi modern seracılıkla birleştiren Alsera, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği'nin (İYMSİB) geçen yıl en çok ihracat yapan firmaları ödüllendirdiği 'İhracat Şampiyonları' listesinde ilk 10 firma arasında yer aldı.
Alarko Tarım modern seracılıkla ihracatta 6 ayda ilk 10'a girdi

Alarko Tarım Grubu bünyesinde 2023 yılının Mart ayında kurulan ve Haziran ayında ihracata başlayan modern seracılık şirketi Alsera, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin (İYMSİB) 2023 yılında en çok ihracat yapan firmaları takdim ettiği ‘İhracat Şampiyonları’ listesinde ilk 10 firma arasında yer aldı. Afyon ve Denizli’de kurulu ve ayrıca yapımı devam eden seralarıyla Türkiye’nin en büyük jeotermal sera işletmecisi olan Alsera, pestisit kullanmadan ‘sıfır kalıntı’yla ürettikleri domateslerin yüzde 60’ını 18 ülkeye ihraç ediyor.

 

‘’Hedef dünyada da ilk 10’a girmek’’

 

Jeotermal seralarda topraksız tarımla pestisit kullanmadan ‘sıfır kalıntı’yla ürettikleri domateslerin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini ifade eden Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, ‘6 ayda ihracatta ilk 10’a girdik. Afyon ve Denizli’de kurulu ve ayrıca yapımı devam eden seralarımızla Türkiye’nin en büyük jeotermal sera işletmecisi olmayı başardık. İngiltere, Hollanda, Almanya, Belçika gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere toplam 18 ülkeye domates ihraç ediyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin bu alanda dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmesi” diye konuştu.

 

‘’Bu yıl içinde 2 bin dönüme ulaşacağız’’

 

Gerçekleştirdikleri yatırımların meyvesini kısa sürede toplamaya başladıklarını belirten Genel Müdür Melike Koçoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Geleneksel tarımda metrekarede ortalama 15 kilogram ürün alınırken, biz topraksız tarım faaliyeti yürüttüğümüz seralarımızda 45 kilograma erişebiliyoruz. İklim koşulları nedeniyle açık tarımda zorlanılan yerlerde ve ortamda modern seracılık etkili bir çözüm ve verim de çok yüksek. Bu da bizi ihracatta avantajlı hale getiriyor. Yıl sonunda ilk hedefimiz olan 500 dönüm seraya ulaştık. 2024 yılı için hedefimiz Eskişehir’de de inşa edeceğimiz seralarla birlikte toplam 3 ilimizdeki sera büyüklüğümüzü 2.000 dönüme ulaştırmak.’’