Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.05.2024 07:02 Güncelleme: 04.05.2024 15:45

"ABD, Taiwan'la ilgili konuları kışkırtmak için DSÖ'yü kullanmayı bırakmalı"

Çin Devlet Konseyi Taiwan İşleri Ofisi Sözcüsü Chen Binhua, Çin'in Taiwan bölgesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) faaliyetlerine katılımı konusundaki tutumunun tutarlı ve net olduğunu yineledi. Sözcü Chen, bu konuda Tek Çin ilkesine bağlı kalınması gerektiğini ve bunun aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 2758 sayılı kararında ve Dünya Sağlık Asamblesi 25.1 sayılı kararında da teyit edilen temel ilkelere uygun olduğunu belirtti.
"ABD, Taiwan'la ilgili konuları kışkırtmak için DSÖ'yü kullanmayı bırakmalı"

Çin Devlet Konseyi Taiwan İşleri Ofisi Sözcüsü Chen Binhua, Çin’in Taiwan bölgesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) faaliyetlerine katılımı konusundaki tutumunun tutarlı ve net olduğunu yineledi. Sözcü Chen, bu konuda Tek Çin ilkesine bağlı kalınması gerektiğini ve bunun aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 2758 sayılı kararında ve Dünya Sağlık Asamblesi 25.1 sayılı kararında da teyit edilen temel ilkelere uygun olduğunu belirtti.

Basında yer alan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Taiwan’ın bu yılki Dünya Sağlık Asamblesi’ne gözlemci olarak katılmasını desteklediklerini söyledi. Chen Binhua, bugün konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Sözcü Chen Binhua, Taiwan bölgesindeki Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP, Minjin Partisi) “Taiwan’ın bağımsızlığı” yönündeki ayrılıkçı duruşuna bağlı kalarak Tek Çin ilkesini bünyesinde barındıran 1992 Mutabakatı’nı tanımayı reddettiğine işaret ederek, bu nedenle Taiwan bölgesinin Dünya Sağlık Asamblesi’ne katılımı için siyasi temelin mevcut olmadığını ve bu durumun tamamen DPP makamının hatasından dolayı ortaya çıktığını söyledi.

Chen Binhua, ABD’nin Taiwan’la ilgili meseleleri kışkırtmak için Dünya Sağlık Asamblesi’ni kullanmayı derhal bırakması, Tek Çin ilkesi ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriye uyması gerektiğini yineledi.

Chen Binhua, Tek Çin ilkesi temelinde Taiwan bölgesinin küresel sağlık çalışmalarına katılımı için uygun düzenlemeler yaptıklarına ve Taiwan bölgesinin Dünya Sağlık Asamblesi’ne katılımı için meşru ve uygulanabilir yaklaşımı ortaya koyduklarına dikkat çekti.

Ancak DPP makamının sözde “bağımsızlık” girişimi için sağlık konularını siyasallaştırdığını dile getiren Chen Binhua, bu girişimin kesinlikle başarısızlığa uğrayacağını vurguladı.