İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Tekirdağ'da "TAYPA Sürdürülebilirlik Paneli" düzenlendi

Tekirdağ'da "TAYPA Sürdürülebilirlik Paneli" düzenlendi

TAYPA Tekstil, Sürdürülebilirlik Paneli düzenlendi.

KAYNAK: AA

TAYPA Tekstil, Trakya Kalkınma Ajansı ve Ekonomi Gazetesi işbirliğince "Sürdürülebilirlik Paneli" düzenlendi.

Tay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, Ergene ilçesindeki Tayeks Yıkama Fabrikası'ndaki panelde yaptığı konuşmada, son 15 yılda sürdürülebilirliğin bütün sektörlere girdiğini söyledi.

Sürdürülebilirliğin gerçekten işletmeye katkısı olması için gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Toprak, "İşletmelerimizde sürdürülebilirliği esas alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu şekilde de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Olabildiğince teknolojik ürünler kullanıyoruz. Eskiden elle yapılan işlemleri yüksek teknolojik makinelerle yapıyoruz. Diğer fabrikalarımızda da sürdürülebilir üretim yapmak için bütün alt yapılar hazır." dedi.

TAYPA Genel Müdürü Burak Karaarslan da şirketlerinin temellerinin 45 yıl önce atıldığını dile getirdi.

Tay Grup'un tekstil ve hazır giyim sektöründe dünyanın en önemli üreticilerinden biri haline geldiğini aktaran Karaarslan, TAYPA olarak hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 40'dan fazla ülkeye 100 milyon doların üzerinde bir hazır giyim ihracatı yaptıklarını anlattı.

Karaarslan, "Sürdürülebilirliği yıllar önce odağımıza alarak iş yapış şekillerimize entegre ettik. Bu yıl 6'ıncı sürdürebilirlik raporumuzu yayınladık. Hedefimiz, 2025'te üretim faaliyetlerinde bulunduğumuz tüm ülkeler toplamında yıllık 50 milyon giysi üretim kapasitesiyle Avrupa'nın sürdürülebilirliği esas alan en büyük üreticisi olma vizyonuna sahibiz." dedi.

"İklim değişikliğiyle topyekun mücadele edilmeli"

Karaarslan, önlem alınmazsa küresel ısınmanın 2030-2050 yılları arasında 1,5 santigrat derece sınırını geçeceğini bütün otoritelerin öngördüğünü, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlere, sivil toplum kuruluşlarına, şirketlere ve tüketicilere sorumluluk düştüğünü belirtti.

Moda endüstrisinin de çevresel sürdürebilirlik konusunda önemli bir dönüşüm gerektiren sektörlerin başında geldiğini dile getiren Karaarslan, "Birleşmiş Milletler'e göre moda endüstrisi, küresel emisyonların yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki moda sektörü havacılık ve denizcilik sektörünün toplamından daha fazla endüstri üretiyor. Dünya Bankası'na göre de küresel kıyafet satışları 2030'a kadar yüzde 50 oranında daha da artma potansiyeline sahip. Tüm bu nedenler tekstil ve moda sektörünün neden dönüşmesi gerektiğini bizlere açıkçası anlatıyor. Sürdürülebilirlik, iş yapma şeklimizi, değerlerimizi ve geleceğe bakışımızı şekillendiriyor." ifadelerini kullandı.

-"Hizmetlerimizi, sürdürülebilirlik ilkesiyle şekillendiriyoruz"

Karaarslan, sürdürülebilir dünyanın sadece ekonomik başarıyla değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal sorumlulukla da mümkün olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"TAYPA tekstil olarak iş süreçlerimizde, ürünlerimizde, hizmetlerimizi, sürdürülebilirlik ilkesiyle şekillendiriyoruz. Çevresel etkimizi azaltmak ve doğamıza saygı göstermek amacıyla karbon ayak izimizi düşürme çabalarımızı sürekli arttırıyoruz. Aynı zamanda yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji verimliliğini de arttırıyor ve doğayı koruma projelerine sürekli destek veriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizde de toplumumuza daha fazla katkıda bulunmaya elimizden geldiğince gayret ediyoruz.

TAYPA olarak yaptığımız yatırımlarla 2022 yılında ürün başına karbon salım miktarını 2021'e göre yüzde 14, 2018 yılına göre, yani 5 yıl içerisinde yüzde 48 oranında azalttık. Enerji ihtiyacımızın bugün itibarıyla yüzde 80'ini yenilenebilir enerjiden karşılamaya başladık. İlave yatırımlarımızla umut ediyoruz önümüzdeki sene sonuna kadar elektrik nötr bir şirket olma yolunda ilerliyoruz. Yani bütün ihtiyacınız olan elektriği kendimizin karşılayabileceği bir modele doğru ilerliyoruz."

"Rakiplerinize de fark atabilirsiniz"

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de sürdürülebilirliğin herkes tarafından önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeni üretim teknolojilerine ayak uyduran firmaların büyümeye devam edeceğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Yeni dünya düzenine ayak uyduramayanların belli bir süre sonra ekosistemden kaybolacağı, gidici olacağı muhakkaktır. O yüzden çevre, doğa, hava, su bunların hepsi bize emanettir. Bunlara sahip çıkmalıyız. Böyle davranmalıyız. Sadece sosyal sorumluluk projesi değil, aynı zamanda kar da ediyorsunuz.

Bu kar etme meselesi de önemli. Bir yandan kar da etmeliyiz, edilmesi de gerekir. Bu anlamda hani yeşil dönüşüm önemli demek sadece bir sosyal sorumluluk projesi değil, aynı zamanda rakiplerinize fark atma noktasında da önemli."

Şahin, sürdürülebilirlik panelinin farkındalık oluşturmasını istediklerini, bütün işletmelerin bu konuya duyarlı olması için çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

TAYPA Tekstil Sürdürülebilirlik Müdürü Seher Nilgün Yazkan da firmanın sürdürülebilirlik çalışmaları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar'ın da konuşmacı olarak katıldığı panelin yönlendiriciliğini, Ekonomi Gazetesi Koordinatör ve Sürdürülebilirlik Editörü Didem Eryar Ünlü yaptı.

Panele, Ergene Kaymakamı Kadir Duman, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, Ergene 2 OSB Bölge Müdürü Burçin Çolak ve sektör temsilcileri katıldı.