Mütevelli heyetinde Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, yönetim kurulunda AK Partili meclis üyeleri Serhan Kural, Ahmet Çabuk gibi isimlerin bulunduğu Türkiye Temel Bilimler Araştırma Vakfı'nın Tuzla Tepeören’deki toplam 141 dönümlük arazinin üniversite alanı olarak talebi İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde tartışmalara neden oldu. Raporun altında plan değişikliğini talep eden vakfın yönetim kurulunda yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raportörü Serhan Kural’ın da imzası yer aldı.
Orman Müdürlüğü olumlu bakmadı
Mevcut planlarda park, dere işletme bandı, orman alanında kalan parseller Ömerli İçme Suyu havzasının koruma alanında kalan yerin plan değişikliği ilgili hazırlanan raporda arazi 'kısmen boş, kısmen sık ağaç dokulu' olarak tanımlandı. Plan değişikliği ile ilgili görüşü sorulan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü ise olumsuz görüş verdi. Müdürlük, planlama alanının Karağıl ve Kiremitdere devlet ormanlarının içinde yer aldığına dikkat çekti. Orman Kanunu’na tabi orman alanlarının imar uygulamasına ve planlamasına konu edilemeyeceği belirtildi. Bu olumsuz görüşe rağmen İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Eğitim Komisyonu tarafından hazırlanan ortak raporda plan değişikliği nüfus donatı dengesinin iyileştirdiği, eğitim alanı donatısını arttırdığı ve kamu yararı niteliği taşıdığı için uygun bulundu. Raporun altında plan değişikliğini talep eden vakfın yönetim kurulunda yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raportörü Serhan Kural’ın da imzası yer aldı. Plan değişikliğinin talep eden vakfın yönetiminde yer alan isimler ve ormanın imara açılması da İBB meclisinde oylama öncesinde tartışmaya neden oldu.
Yazıcı ve Kural olmamalı
Konuyla ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, plan değişikliği raporunda imzası bulunan komisyon üyesi ve vakfın yönetim kurulu üyesi olan Serhan Kural’ın meclis salonunda bulunmasının etik olmadığını söyledi. Tamamı ormanlık alana yapılacak özel üniversiteye karşı dava açacaklarını belirten Sağ, “Kamu yararı denmesin çünkü orada öğrencilere paralı eğitim verilecek. Öğrenciler 60-70 bin liraya okuyacak. Bize yaradan yardım edecek ve davayı kazanıp orada piknik yapacağız” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı da Belediye Çalışma Yönetmeliği’ne göre üniversitenin yönetim kurulu başkanı da olduğu için Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın ve yardımcısı Serhan Kural’ın mecliste olmaması gerektiğini vurguladı
Eleştirilerin odağındaki diğer isim Serhan Kural da “İsimler üzerine değil kurum ve komisyon görüşleri üzerine söz almış bulunuyorum. Biz yapmak için buradayız taş üstüne taş koymak için buradayız. Bu arazi orman alanı değil. Meclise sunulan komisyon raporları tavsiye görüşüdür” dedi.
Kural, “Özel üniversite ama vakıf üniversitesidir. Biz taş üstüne taş koymak için buradayız. Anayasanını 168 maddesine göre orman alanı değil” ifadesini kullandı.
Yüzde 100 burslu olacak yanıtı
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ise vakfın mütevelli heyetinde 32 tane organize sanayi kuruluşu başkanı ve önemli sanayicilerin olduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk defa temel bilimler üzerine bir vakıf kuruldu. Üniversite kurmaya çalışan organize sanayi kuruluşu başkanları, sanayiciler ve akademisyenler bir araya geldi. Böylesine başarı hikayeleri batıda var ama bizde bu zihniyet yüzünden yok. Koç ve Sabancı üniversiteleri ormanlık alanda yapıldı ama bizim üniversitemiz ormanlık alanda değil. Burası sanayicilerin kendisinin satın aldığı bir üniversite alanı arazisi. Bu vakıf bir aileye gruba ait değil. Bir senelik bir vakıf. Nisan ayında yapılacak yönetim kuruluna kadar Tuzla belediyesinden arkadaşlarımızı yönetime aldık. Vakfın yönetimini kamu adına yönettik. Nisan ayında yapılacak genel kurulda yeni yönetim seçilecek. Üstelik öğrenciler yüzde 100 burslu okutulacak” diye konuştu. Karar CHP'nin ret oyuna karşın AK Partili üyelerin oyu ile kabul edildi. EMEK KARAKAŞ
Okunma Süresi: 3 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *