YÜZLEŞME

ANIL KARTAL 18 Ağu 2024

ANIL KARTAL
Tüm Yazıları
Mahallede topu ayağına alan her çocuğun ilk kurduğu hayal, ilk önce renklerine âşık olduğu takımla şampiyonluklar yaşamak, o forma ile yıllardır tribünden izlediği yeşil sahada boy gösterip başarıdan başarıya koşmak, ardından da dünyanın önde gelen kulüplerinde ülkesini temsil etmenin gururunu yaşamaktır.

 Arda Turan, hem genç yaşta bu başarıyı yakaladı hem de ardından takımına rekor bir bonservis kazandırarak Avrupa'nın yolunu tuttu. Hayatta her insanın inişli çıkışlı dönemleri, ani düşüşleri ve hatırlamak istemeyeceği anıları vardır. Amazon Prime Video’nun ilk Türk yapımı orijinal belgeseli olan ‘Yüzleşme’ belgeselinde, zirveden bir anda düşen Arda Turan, bu süreçleri kendi ağzından anlattı ve belgesel yayına girdi. 

Hakkında sosyal medyada en çok edit yapılan isimlerden biri olan Arda Turan, editörlere bol bol malzeme çıkan bir belgesel sunmuş. Son yıllarda yapılan spor belgesellerinde görmediğimiz, ismine yakışır bir yüzleşme. Arda Turan, gerçeklerden kaçmadan yaşadığı skandal olaylarla yüzleşmiş veya prim meselesinde olduğu gibi yaşanılan süreçleri kendi tarafından objektif bir şekilde anlatmış. İnsanız, hata yapıyoruz; yüzleşmeyi de bilmemiz gerekiyor. EURO 2016 gidiş sürecimiz çok sancılıydı. ‘Selçuk geliyor, gol de geliyor’ anlarında hepimiz çılgınca sevinmiştik ama EURO 2016’da takımımızın aldığı kötü sonuçlarla birlikte prim krizi de damga vurmuştu. 

Yazımın başında belirttiğim herkesin hayali olan süreçte Arda zirveye çıkmış, hayallerini bir bir gerçekleştirirken belki de bir futbolcunun başına gelebilecek en kötü şey Arda’nın başına gelmişti. Kulüp takımınızda yuhalanmak çok kötüdür ama milli forma üzerinizdeyken protesto edilmek, bir futbolcunun başına gelebilecek en kötü olaylardan biri olsa gerek. Arda, bu belgeselde prim krizi sürecinde yaşadığı olayları da anlatmış. Real Madrid ve Barcelona'ya kafa tutup şampiyon olan Atletico Madrid'in önde gelen oyuncularından biri olan Arda Turan’ın Barcelona’ya transferi hepimizi gururlandırmıştı. O zamanlar yurt dışına bu kadar sık futbolcu gönderemiyorduk. 

Arda Turan, dünya futbolunda zirveye çıkmış ve dünya futbolunun hücum hattını Messi, Suarez ve Neymar’ın oluşturduğu takımda forma şansı buluyordu. Düşüş hikayesi de aslında bundan sonra başlıyor. Belgeselde, herkesin aynı fikirde olduğu, bizim de o zamanlar anlayamadığımız Arda Turan’ın Avrupa’da kalmak yerine Başakşehir’e gelme süreci işlenmiş. İzlemeyenler için süreci anlatmayacağım ama Arda cephesinden bakınca olayın farklı bir boyutu olduğunu anlayabiliyoruz. 

Ekonomi gazetesine verdiği röportaj, gazeteciye uçakta saldırı konusu, referanduma evet videosu, bar kavgası, hastaneyi silahla basma gibi Arda’nın yüzleştiği konuların başında geliyor. Arda, içtenlikle, kırpmadan, ama’lar ve fakat’lar olmadan, açık ve samimi bir şekilde hata yaptığını ve yanlışlarını kabul ederek süreçle yüzleşmiş. Hayatta güzel bitirmek, güzel başlamaktan çok daha önemlidir.