OKANBALL VE SAYGI

Fatih KUŞÇU 28 Ağu 2024

Fatih KUŞÇU
Tüm Yazıları

Guy Roux, çok özel bir teknik direktördü. 1961’de bir kasaba takımı olarak anılan Auxerre’de başa geçmiş, tam 44 yıl çalıştırdığı takımı Şampiyonlar Ligi seviyesine yükseltmişti. Fransa Lig 1’de hiç şampiyon olmadı. İlki 1994’te, yani görevdeki 33. yılında olmak üzere, 4 kez Fransa Kupası kazandı.

Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final, UEFA Kupası’nda yarı final, Inter-Toto şampiyonluğu yaşadı. 2005’te ayrıldı. 1998’de Fransa Dünya şampiyonu olurken Trezeguet ve Henry’nin yanında ilk 11 oynayan santrafor Guivarch’tı, Guy Roux’nun öğrencisi. “Sir” unvanlı Alex Ferguson, tam 27 yıl Manchester United’ın başında kaldı. Geldiği sezon, 1987’yi 11. sırada bitirdi. Sonra 2., üçüncü yılında 11. oldu.

Kovulacak beklentileri arasında, dördüncü yılında FA Cup kazanıldı ve Manchester Utd. efsanesi oluştu. İlk şampiyonluğu beşinci yılındaydı. ‘92’de kurulan Premier Lig’de 13 şampiyonluk kazandı. 5 kez FA Cup, 8 kez Community Shield, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Kupa Galipleri Kupası, 2 Kıtalararası Kupa, 1 UEFA Süper Kupa kazandı. Futbol, basketbol ve voleybol en öndeki takım sporları. İstikrar, çok zorlu bir süreç ama genelde mutlu son getiriyor. Klopp da, Guardiola da, Ancelotti de, zor süreçleri aşıp kazandılar.

Fatih Terim, 4 yıllık şampiyonluğun ilk yılında, kaç kez gönderilmekle burun buruna geldi. Süren yönetiminin gösterdiği sabır, başarının en önemli yapıtaşıydı. Bir de değer bilmek, diye bir kavram var. Kadir kıymet bilmek… Sabrın, başarının, ödülün ve tabii ki cezanın da üzerindedir yeri. Guy Roux, Klopp, ya da Ferguson… Büyük figürler, günlük sonuçlardan bağımsız değerlendirilir. 50. yaşını doldurmasına bile 2 aydan fazla zaman var. Henüz 11. yılında hocalığının ve 3 kez şampiyon oldu.

Bir Türkiye Kupası bir de Süper Kupa sahibi. Oynarken kazandıklarını saymıyorum. İletişimde, sıcak gönüllü tavrı, yanlış hedeflere gidebiliyor. Ama gülen yüzü içtendir. Çalışkandır ve işinde de aile babasıdır. Saygıyı, sabrı, desteği hak eder. Okan Buruk’tan söz ediyorum. 40 milyon Euroluk Young Boys maçına çıkmadan yazıldı bu sözler. Tarafkör bakmamak gerek spora, hakkını teslim ederek herkese…