FREN AYAĞININ ALTINDA

EDA TAŞKIRAN 25 Mar 2024

EDA TAŞKIRAN
Tüm Yazıları
Gün içerisinde yaya veya sürücü olarak onlarca kez karşılaştığımız trafik sembollerinin ne anlama geldiğini acaba biliyor muyuz? İllaki bu sembolleri bilmek için bir otomobilimiz olmasına gerek yok. Eğer caddelerinde hiç otomobil olmayan bir yer var ve siz orada yaşıyorsanız ne mutlu size ancak bu bin kişiden bir kişi temsili olabilir. Şimdi hepsini neden öğrenecekmişiz dediğinizi duyar gibiyim ancak, henüz ilkokula başlamamış bir çocuğun bile bilmesi gereken iki trafik uyarı işaretlerinden sizlere bahsedeceğim. Birincisi 'yaya geçidi' diğeri 'okul geçidi'. Bunlar neden mi önemli? Gelin detaylandıralım…

Bu iki işaretin anlamını bilmeden gün içerisinde trafikte olan binlerce sürücü ve yaya bulunuyor. Nasıl bilmez? Belki teoriye geldiğinde anlamlarını sorduğunuzda söyleyecektir ancak iş pratikte değişiyor. Evet Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre yaya geçidinin tanımı “Caddelerde yayaların karşıya geçmesi için ayrılmış bölüm” olarak geçiyor. Her ehliyet sınavına girecek sürücü adayının sorumlu olduğu sınav konuları arasında onlarca trafik işaretinin bulunduğu sayfa mevcut. Peki, günlük hayatımızda bu kurallara kimler uyuyor?

19 yıllık ehliyeti olan bir sürücü olarak en tahammül edemediğim şey yaya geçidi ihlali. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gayet de bilgi düzeyinin yüksek olduğu düşünülen bir muhitte, yaya olarak karşıdan karşıya geçmeye çalışan tahminime göre 75-80 yaşlarında bir çift, yaya geçidinde gelen otomobillerin azalmasını bekleyerek karşıya geçmek istediler. Ancak son süratle gelen otomobil yolun ortasında olan çifte daha uzaktan kornaya basmaya başladı. Ben istemsizce yaşlı amca ve teyzenin yanına doğru hızlanarak otomobilin yavaşlaması yönünde elimle hareket yaparken sürücü frene basmak yerine daha da hızlanarak bizim çok yakınımızdan geçip, geçerken de el hareketleriyle kendini nasıl haklı görebiliyorsa bir de bizlere söyleniyordu. Ben de yerdeki çizgileri göstererek kendimce adama ders vermeye çalışıyorum ama nafile!

Maalesef ülkemiz trafik kuralları konusunda oldukça bilinçsiz. Herkes bu örneği veriyordur ben normalde yurt dışı ile kıyaslamayı sevmem ama gerek yayalara karşı gerekse sürücü olarak yol hakkı vb. noktalarda keşke biz de o bilinç seviyesine yaklaşabilsek. Böyle gelmiş böyle gider demeyeceğim. Bilinçlendirme ve öğreti evde başlıyor, daha çocuklarınız okula bile başlamamışken seyahatleriniz sırasında siz yaya yolunda durup yol verirseniz ya da karşıdan karşıya geçmek istediğinizde özellikle yaya geçidini kullanırsanız, eminim ki yarın bugünden daha iyi bir noktaya gelmiş olacağız. Yaya geçidine yaklaşınca frene basmak yerine yayadan önce geçmek için gaza basan sürücülerin eline ne geçtiğini inanılmaz merak ediyorum. Acaba kendisi hiç mi yürüyerek karşıdan karşıya geçmiyor. Bu kural ihlali yüzünden yıl içerisinde kaç insan hayattan kopuyor!

Okul geçidi levhası olan yerlerde de aynı hassasiyet gösterilmeli. Çocuklar evinden iki sokak yukarıdaki okuluna her gün anne babasıyla gidip gelmeyebilir ve yaya geçidinden geçerken araçların normal olarak duracağı bilinciyle yola çıkabilir. Siz sürücü olarak 60 saniyeden kısa süre beklediğiniz için hiçbir yere geç kalmazsınız ancak belki daha 60 yıl ömrü olan bir insanın canına kıymamış olursunuz. Toplum olarak kurallara uyarsak yaşam kalitemizi arttırabiliriz. 


Yazarın En Çok Okunan Yazıları
HER OKUDUĞUNUZ DOĞRU MU?
Salı 02 Nisan 2024 03:00