BİZİ DOLANDIRACAK ADAM ARANIYOR

Alican DEĞER 09 Mar 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Yıllar evvel vukuatları arşa uzanmış bir dolandırıcımız vardı.

Memleketinde kulüp başkanlığı falan yapardı. Bir zaman sonra yediği haltlar anlaşıldı, gazetelere manşet oldu. Kısa bir süre hapis cezası aldı. Çıktıktan sonra ilk işi memleketini ziyaret etmek olmuştu. Ve karşılanmasını görmeliydiniz. Sanki uzak ülkelerde zafer kazanmış Sezar Roma’ya dönüyordu. Binlerce insan yollara düşmüş onu alkışlamıştı.

Toplumsal olarak zayıf bir yönümüz var. Kolay para kazanma yolunu gördüğümüzde balıklama atlıyoruz. Yeter ki olabileceğine aklımız kessin.

Artık pek kalmadı ama eskiden İstanbul’da, çoğunlukla Galata Köprüsü civarında Üç kağıtçılar vardı. Üç kâğıt lafı dolandırıcılıkla eş anlamlı kullanılır oldu sonraları. İşin temeli basitti. El gözden hızlıdır. Üç kağıtçılar bu doğa yasasını kullanarak kendini uyanık zannedenlerin parasını alırdı. Açılan ufacık tezgâhın başında duran dolandırıcı ikisi boş biri dolu olan üç iskambil kağıdının yerini hızla değiştirir ve dolu olanı bulana koyduğu paranın iki mislini vaat ederdi.

Bu tezgahların başı “şirketten” kişilerle dolu olurdu. Bu kişilerin görevi, para koyup kazanmak, kazandıkça abartılı çığlıklar atmaktı. Böylece yoldan geçenlerin dikkati çekiliyor ve oyuna girmesi sağlanıyordu. Kurban seçilen kişi önce biraz şüpheyle izlerdi. Sonra kazananları gördükçe kendisi de hırsa kapılır ve para kaybetmeye başlardı. Kurbanın dolu olan kâğıdı bulması imkansızdı. Aslında yapılabilecek tek şey üç kağıtçının senin para yatırmanı istediği kâğıdı baştan elemek diğer iki kâğıttan birine para yatırmaktı. Böylece en azından şansınız yüzde 50 olurdu. Ve yüzde 50 kumarda çok büyük orandır.

Neyse. Son zamanlarda bu üç kâğıtçılarda yaşanan teknoloji ile biçim değiştirdi. En son Çiftlikbank diye bir şey çıkmıştı. Bunlar da internet üzerinden sanal hayvanlar besleyip para kazanmayı umanları hedef aldı. Yapılan tespitlere göre Çiftlikbank’ta 500 milyon liralık vurgun varmış.

İnsanların dolandırılması tabii ki kötü. Ancak yine de böylesi bir sisteme inanıp para kaptıranlara üzülemiyorum bir türlü. Çalışmayı boş verip sanal inek besleyerek para kazanılabileceğini düşünebilecekleri ekonomiden dışlayan bir doğal seçilim yasası olabileceğine bile inanacağım neredeyse.