Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Evdeki peteklerin havası nasıl alınır? İşte adım adım kalorifer peteği havasını alma yöntemi

Evdeki peteklerin havası nasıl alınır? İşte adım adım kalorifer peteği havasını alma yöntemi

Özellikle kış ve sonbahar mevsiminde ısınma sistemlerinin verimli çalışması oldukça önemlidir. Radyatör veya peteklerinizin tam kapasiteyle çalışmasını sağlamak istiyorsanız onlara düzenli bakım yapmanız gerekiyor. Peki evdeki peteklerin havası nasıl alınır? İşte adım adım kalorifer peteğinin havasını alma yöntemi...

MUHABİR: Aydın Demir
Okunma Süresi: 2 dk

Kombinin yüksek ayarda çalışmasına rağmen petekleriniz eğer yeterince ısınmıyorsa ve üst kısımları soğuk, alt kısımları sıcak kalıyorsa, peteklerde hava birikmiş olabilir. Peteklerde biriken havayı kendi imkanlarınızla alarak sıcak suyun dolaşımını artırabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. İşte peteklerin havasını almak için adım adım yapmanız gerekenler…

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

  1. Adım: Peteğin sağ veya sol üst köşesindeki purjör tapasını yavaşça saat yönünün tersine çevirin. Bu işlemi purjör anahtarı ya da düz uçlu bir tornavida ile yapabilirsiniz. Tapayı hızlı çevirmekten kaçının; aksi halde hava birden boşalarak kombinizin arızaya geçmesine neden olabilir.

2. Adım: Tapayı çevirirken peteğin altına bir kap koyun, çünkü bir miktar su akabilir. Tapayı sıcak su gelene kadar yavaşça çevirerek peteğin içindeki havanın çıkmasını bekleyin.

3. Adım: Sıcak su geldiğinde purjör tapasını saat yönünde çevirerek kapatın. Bu işlem sonunda petekteki hava tamamen boşalmış olacaktır.

Eski tip peteklerde hava almak için:

  • Peteğin alt ve üst bağlantı noktalarındaki vanaları tornavida ile gevşeterek havanın çıkmasını sağlayın.
  • Sıcak su geldiğinde vanaları tekrar sıkıca kapatın.

Not: İlk denemede doğrudan su çıkıyorsa peteğin havasını almanıza gerek yoktur.

Petek Havası Alınırken Kombi Kapalı Olmalı Mı?

Genellikle peteklerin havasını alırken kombinin kapalı olması tavsiye edilir. Kombi kapalıyken bu işlemi yapmak, işlemi daha güvenli hale getirir. Ancak, kombi açıkken de peteğin havası alınabilir, ancak bu durumda kombinin başında birinin bulunması ve kombi basıncını takip etmesi önemlidir. Aksi takdirde basınç düşerek kombinin hata kodu vermesine yol açabilir. Hata kodu oluşursa, tüm peteklerin havasını aldıktan sonra kombi basıncını tekrar ayarlayın.

Petek Havasını Almak Neden Gerekli?

Peteklerde biriken hava, suyun peteklerde düzgün dolaşmasını engelleyerek ısınma performansını düşürür. Üst kısımları soğuk, alt kısımları sıcak kalan peteklerde hava biriktiği anlamına gelir. Bu durum, enerji tüketimini artırarak daha yüksek faturalarla karşılaşmanıza yol açabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *