İstanbul
Orta şiddetli yağmur
9°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Diyanet'ten yogaya izin yok

Diyanet'ten yogaya izin yok

Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşların dini ve sosyal hayat konularındaki sorularına Alo Fetva Hattı aracılığıyla yanıt veriyor. Buraya gelen “yoga yapmak dinen doğru mu?” şeklindeki soruya verilen yanıt ise herkesi şaşırttı. Diyanet, yoga için; “Bir müslümanın yoga yapması uygun değildir” yanıtını verdi

Okunma Süresi: 2 dk

Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşların dini ve sosyal hayat konularındaki sorularına Alo Fetva Hattı aracılığıyla yanıt veriyor. 190 numaralı telefon numarasına veya başkanlığın internet sitesine gelen hayli ilginç sorular bulunuyor. Mirastan evliliğe, ticaretten spor yapmaya kadar aklınıza gelebilecek hemen hemen her konuda sorularına cevap arayanlar var. Bu sorulardan biri de yoga yapmanın dinen doğru olup olmadığı.


Yoga yapmak dinen doğru  mu?

Diyanet’in Cevabı: Yoga, Hinduizm ve Budizm’de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Son yıllarda ülkemizde bedensel egzersiz ve psikolojik terapi faaliyetleri görünümünde yaygınlaşan yoga merkezlerinin önemli bir kısmı kendilerini bu dinlerden ayrıştırarak bağımsız yoga uygulayıcısı oldukları söylemiyle faaliyet göstermektedirler. Ancak yoganın dinî bir yönünün bulunmadığı ve zihinsel arınmayı amaçlayan alıştırmalar olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Hint dinlerinde yoga, dinî bir uygulama olarak varlığını sürdürmektedir. (“Brahmanizm”, DİA, VI, 331) Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.


Sütümü helal etmem ne demek?

Diyanet'in Cevabı: Bir anne veya babanın, isyankâr bir çocuğuna karşı “sana sütümü/hakkımı helal etmem” ve benzeri sözleri, ileriye dönük bir korkutmadan ibarettir. Esasen bu tür sözler hiçbir hüküm de ifade etmez.


Yemin etmenin sonuçları nelerdir?

Diyanet'in Cevabı: Bir müslümanın yemin etmemesi, yemin etmişse bu, verdiği söze Allah’ı şahit tutmak demek olduğundan mutlaka yeminine bağlı kalması gerekir.


Hayvanların kısırlaştırılması caiz mi?

Diyanet'in Cevabı: Kedi, köpek vb. başıboş hayvanların kısırlaştırılarak çoğalmalarının kontrol altına alınmasında dinen bir sakınca yoktur.


Alışveriş çeki helal mi?

Diyanet'in Cevabı: Marketlerde ve mağazalarda iş yeri sahiplerinin alışveriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması durumunda, müşterilerin çıkan hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur.


Emeklilik sigortası yaptırmak doğru mu?

Diyanet'in Cevabı: Kâr payı esasına dayalı olarak çalışan bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, yatırılan primlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caizdir. Aksi takdirde caiz değildir.

ÖZEL HABER:

SEMANUR POLAT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *