Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
05:00:16
Öğle vaktine kalan
İSTANBUL
05:16:16
Öğle vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Videolar Yerel Haberler Depremde Yıkılan Binaların Asbest Kalıntıları Toplanıyor

Depremde Yıkılan Binaların Asbest Kalıntıları Toplanıyor

Hatay ve Kahramanmaraş’ta deprem enkazları asbest riski göz önünde bulundurularak geri dönüştürülüyor. Günde 8 bin ton moloz ayrıştırılarak çevre ve insan sağlığı korunuyor.
Yerel Haberler

Hatay ve Kahramanmaraş’ta deprem enkazları asbest riski göz önünde bulundurularak geri dönüştürülüyor. Günde 8 bin ton moloz ayrıştırılarak çevre ve insan sağlığı korunuyor.

Hatay depremi Sarılmaya Çalışıyor

6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Hatay ve Kahramanmaraş'ta, yıkılan yapıların oluşturduğu milyonlarca metreküplük moloz, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden geri dönüştürülüyor. Asbest riskine karşı şehir merkezlerinin dışında kurulan enkaz geri dönüşüm tesislerinde, günlük 8 bin ton moloz ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Asbest Riskine Karşı Şehir Dışında Geri Dönüşüm Tesisleri Kuruldu

Japonya Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen "Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi" kapsamında Hatay’ın Altınözü ve Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçelerinde geri dönüşüm tesisleri faaliyete geçirildi. Bu tesislerde, makine destekli ve manuel yöntemlerle günlük 4’er bin ton enkaz ayrıştırılıyor.

Ayrıştırılan molozlardan elde edilen kum, çakıl ve taş gibi inşaat malzemeleri altyapı projelerinde; ahşap, plastik ve kağıt gibi maddeler ise farklı sektörlerde değerlendiriliyor. Böylece hem çevre kirliliği önleniyor hem de insan sağlığı korunuyor.

Hatay’da 19 Milyon Metreküp Enkaz, Ekonomiye Kazandırılıyor

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kent genelinde yapı stokunun üçte birinden fazlasının zarar gördüğünü belirtti. 88 binden fazla yapının yıkılmasıyla 19 milyon metreküp moloz oluştuğunu söyleyen Masatlı, 23 ayrı geçici enkaz döküm alanı belirlediklerini ve bu alanların şehrin dışında, insan teması olmayan bölgelerde kurulduğunu vurguladı.

Altınözü Enek bölgesindeki tesiste yalnızca 1 yıl içinde 1 milyon ton enkazın ayrıştırılması hedefleniyor. Masatlı, bu çalışmanın aynı zamanda "Sıfır Atık Projesi"ne entegre bir model olduğunu ve hem çevre bilincine hem de ekonomik kazanca katkı sağladığını ifade etti.

Kahramanmaraş’ta 11 Milyon Metreküp Enkazın Ayrıştırılması Sürüyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel ise kentteki yapıların önemli bir bölümünün yıkıldığını ve 11 milyon metreküplük enkaz ortaya çıktığını belirtti. Karacasu Kırım Mahallesi'nde kurulan geri dönüşüm tesisi, günde 4 bin ton enkazı ayrıştırabiliyor. Diğer iki merkez olan Erkenez ve Elbistan için ise ekipman tedarik süreci devam ediyor.

Görgel, geri dönüştürülen malzemelerin beton üretimi, yol ve kaldırım çalışmaları ile altyapı projelerinde değerlendirildiğini belirterek, atıkların verimli şekilde ekonomiye kazandırıldığını kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *