İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji Uzayda yaşam için önemli bir keşif daha yapıldı!

Uzayda yaşam için önemli bir keşif daha yapıldı!

Gökbilimciler, 370 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldız sisteminin etrafındaki toz bulutunda su buharı tespit edildi.

Okunma Süresi: 2 dk

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), görevine geçen yıl başlamasından bu yana birçok yeni keşif yaptı. Şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskobu olan JWST, yakınlardaki bir sistemde suyun varlığını az önce ortaya çıkardı.

Yakın bir yıldız sisteminde su buharı keşfedildi

Gökbilimciler, yakındaki bir yıldızın etrafındaki bir toz bulutunda su buharı tespit ettiler. PDS 70 olarak bilinen genç gezegen sistemi, Dünyamızdan 370 ışıkyılı uzaklıktadır. Bu sistemin merkezinde yer alan yaklaşık 5,4 milyon yaşındaki yıldız, güneşimizden oldukça soğuktur. Yıldız, iki gaz devi gezegenle çevrilidir.

jwst-su-tarama.jpg

Sistemde yıldızı çevreleyen iki ayrı gaz ve toz diski bulunmaktadır. İç ve dış diskler birbirinden 8 milyar kilometre uzaktayken, gaz devleri de bu boşlukta yer alıyor. Bilim adamları geçtiğimiz günlerde bu sistemdeki PDS 70b'nin yörüngesini başka bir gezegenle paylaşabileceğini ortaya çıkardı.

Yakın zamanda PDS 70 sistemine geçiş yapan bilim adamları, James Webb Teleskobu'nun orta-kızılötesi aygıtı aracılığıyla, yıldıza 160 milyon kilometreden daha yakın mesafedeki iç diskte su buharı belirtileri tespit ettiler. Gökbilimciler, PDS 70'in kendi güneş sistemimize benzer küçük kayalık gezegenler içerebileceğine inanıyor. Gökbilimciler, yaşı göz önüne alındığında, yıldızın yakınında su buharı bulduklarında oldukça şaşırdılar. PDS 70'in yıldız oluşturan gezegenler için nispeten eski olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda, gezegen oluşturan bir diskte su hiç tespit edilmemişti. Son keşiflerle birlikte su ve uzayda yaşam sorunu yeniden gündeme geldi.

pds-70.jpg

Bilim adamları, iç diskte bir gezegen oluştuysa, bunun da su içerebileceğini söylüyor. Ancak bu suyun yıldızın ürettiği radyasyona nasıl direndiği hala net değil. Bu yıldızın gerçekten yaşanabilir bir gezegen olup olmadığını zaman gösterecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *