Türk mühendislerden sağlık alanında dev buluş: Akıllı saat uygulamasıyla kötü alışkanlıklara yapay zeka engeli
Karabük Üniversitesi, yerli ve milli teknolojiye bir yenisini daha ekledi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Eftal Şehirli ve doktora öğrencisi Abdullah Alesmaeil’in öncülüğünde geliştirilen yapay zeka destekli akıllı saat uygulaması, tırnak yeme alışkanlığına karşı devrim niteliğinde bir çözüm sunuyor.
Covid-19 sürecinde yüz teması riskini azaltmak amacıyla temelleri atılan sistem, zamanla geliştirilen algoritmalarla kötü alışkanlıkların kontrolüne odaklandı. Yüzde 93 doğruluk oranıyla el hareketlerini analiz eden sistem, tırnak yeme davranışını anında tespit ederek kullanıcıyı sesli uyarılarla yönlendiriyor.

Milli yazılım, dijital farkındalıkla alışkanlıkları dönüştürüyor
Kullanıcının kendi davranışlarını fark etmesini sağlayan bu dijital çözüm, alışkanlık kontrolünü kolaylaştırarak psikolojik iyileşmeye katkı sunuyor. Uygulamanın çoklu platformlarda hizmet vermesi ve daha geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.
Geliştirilen sistem, kısa sürede büyük ilgi görerek, saygınlığı dünya çapında kabul edilen SCI indeksli bir uluslararası dergide yayımlanarak Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki yükselişine bir kez daha dikkat çekti.