Küresel çapta dijital tehditlerin boyutu her geçen gün büyüyor. Yapay zeka teknolojisinin kötü niyetli odaklar tarafından kullanılması, siber güvenlik alanında yeni ve daha tehlikeli bir dönemin kapısını araladı. 2024 yılında siber saldırı mağdurlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 211 oranında artarak rekor seviyeye ulaştı.
Yapay zeka destekli siber saldırılar; yetkisiz erişim, veri silme ve bilgi manipülasyonu gibi yöntemlerle bireyleri, kurumları ve devletleri hedef alıyor. Bu saldırıların en tehlikeli yönü ise, kritik altyapılar, finansal sistemler ve vatandaşların kişisel verilerinin doğrudan hedef haline gelmesi.
Kamu Kurumları Stratejik Hedefte
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan son rapor, özellikle kamu kuruluşlarının bu tür saldırıların birincil hedefi haline geldiğini ortaya koyuyor. Gelişmiş altyapı ve yüksek güvenlik yatırımlarıyla dikkat çeken Türkiye, kamu kurumlarının dijital güvenliğini artırmak amacıyla kapsamlı adımlar atmaya devam ediyor.
Ancak uluslararası verilere göre, Afrika’da halkın yüzde 36’sı, Latin Amerika’da yüzde 42’si, Orta Doğu’da ise yüzde 21’i, hükümetlerin büyük siber olaylara karşı yeterince hazırlıklı olmadığını düşünüyor. Türkiye ise, bu algıyı yıkmak için yerli ve milli siber güvenlik sistemleriyle dijital egemenliğini güçlendiriyor.
1,3 Milyar Mağduriyet Bildirimi
Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi tarafından açıklanan veriler, 2024 yılı içerisinde 3.158 veri ihlali yaşandığını ve 1,3 milyar bireysel mağduriyet bildiriminin kayıtlara geçtiğini gösteriyor. Bu durum, siber güvenlik altyapılarının daha fazla güçlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Milli savunmadan sağlığa, bankacılıktan enerjiye kadar pek çok stratejik alanda veri güvenliği hayati önem taşıyor.Türkiye, bu kapsamda Siber Güvenlik Kalkanı Programı, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve yerli yazılım atılımları ile dijital tehditlere karşı güçlü bir duruş sergiliyor.