Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu rövanşında Rangers’ı 2-0 mağlup ederek mucizevi bir geri dönüşe imza atsa da, penaltılar sonucunda turnuvaya veda etti. Maçın ardından sarı-lacivertlilerin teknik direktörü Jose Mourinho, hakem ve VAR kararlarını sert bir şekilde eleştirerek, Fenerbahçe’nin kasıtlı olarak elendiğini ima etti. Tecrübeli teknik adam, takımının üç net penaltısının verilmediğini savunarak UEFA’ya göndermede bulundu.
Fenerbahçe Mucizeyi Başardı Ama Yetmedi
İlk maçı İstanbul'da 3-1 kaybeden Fenerbahçe, İskoçya'da inanılmaz bir geri dönüşe imza attı. Ibrox Stadyumu’nda 90 dakika boyunca harika bir performans sergileyen sarı-lacivertliler, 2-0 kazanarak maçı uzatmalara taşıdı. Ancak, penaltı atışlarında Fred, Mert Hakan Yandaş ve Dusan Tadic’in kaçırdığı penaltılarla Rangers tur atlayan taraf oldu.
Mourinho'nun ekibi, hakem kararları ve VAR yönetimi nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşadı. Tecrübeli teknik adam, maçtan sonra komplo teorisi olarak adlandırılabilecek açıklamalarda bulundu.
Mourinho: VAR, Üç Penaltıyı Görmezden Geldi
Jose Mourinho, maç sonrası basın toplantısında sert açıklamalarda bulundu. Portekizli teknik adam, VAR hakemlerinin Fenerbahçe’nin üç net penaltısını vermediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Budapeşte finalinin bir sonucu olmadığını ve sadece tesadüf olduğunu umuyorum. O finalden beri, benim cezamdan beri bize olanlar... 120. dakikada sadece dördüncü hakemin gördüğü bir penaltı yüzünden Şampiyonlar Ligi'nde oynamadık. Bugün buraya geldik ve en iyi VAR hakemlerinden biri olarak görülen isim, üç penaltıyı da görmedi. Bunun sadece tesadüf olmasını diliyorum."
Mourinho, Roma ile UEFA Avrupa Ligi finalinde Sevilla'ya kaybettikleri ve hakem kararlarının tartışma yarattığı maça da göndermede bulundu. O final sonrası hakem performanslarını eleştirdiği için UEFA tarafından ceza alan Mourinho, Fenerbahçe’de benzer şeylerin yaşandığını ima etti.
Tartışmalı Pozisyonlar ve Mourinho'nun Tepkisi
Maçta özellikle ikinci yarıda tartışmalı birkaç pozisyon yaşandı. Fenerbahçeli futbolcular ve teknik ekip, en az üç farklı pozisyonda penaltı beklediklerini ancak VAR’ın devreye girmediğini savundu.
70. Dakika: Ceza sahası içinde Dzeko'nun düşürülmesi.
85. Dakika: Ferdi Kadıoğlu’nun topa vurduğu sırada rakibin eliyle müdahalesi.
97. Dakika: Cengiz Ünder’in ayağına yapılan müdahale.
Bu pozisyonlarda hakem oyunu devam ettirirken, VAR da devreye girmedi. Mourinho, bunun kasıtlı bir karar olup olmadığını sorguladı.