Kalecilere 8 Saniye Kuralı: Zaman Geçirme Dönemi Sona Eriyor
Yeni düzenlemeye göre, kaleciler topu ellerinde en fazla 8 saniye tutabilecek. Bu sürenin aşılması durumunda hakem, rakip takıma doğrudan köşe vuruşu verecek. Önceki kuralda bu süre 6 saniyeydi; ancak ihlaller genellikle görmezden geliniyor ve yaptırımı sınırlı kalıyordu. FIFA, bu kural değişikliğiyle birlikte oyunun temposunu yükseltmeyi, zaman geçirme taktiklerinin önüne geçmeyi ve seyirciler için daha akıcı bir deneyim sunmayı hedefliyor. Yeni sistemle birlikte özellikle son dakikalarda yaşanan tartışmalı gecikmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Hakemler Sahada Bodycam ile Görev Yapacak
Turnuvadaki en dikkat çekici bir diğer yenilik ise hakemlerin vücut kamerası kullanması olacak. FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, bu uygulamanın hakem kararlarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını ve futbola yeni bir boyut kazandıracağını belirtti. Collina’nın açıklaması şu şekilde: “Hakemin ne gördüğünü görme olanağına sahip olmak, hakemin çağrıyı nasıl yaptığını değerlendirmek için daha önce hiç sunulmamış bir perspektiften, bir görüş açısından alınan görüntülerin seyircilere yeni bir deneyim sunma bakımından iyi bir şans olduğunu düşünüyoruz.”

Seminerlerle Hazırlıklar Tamamlandı
FIFA, bu yeni düzenlemelere hakemleri hazırlamak amacıyla Zürih, Dubai ve Buenos Aires’te kapsamlı seminerler düzenledi. Bu eğitimlerde, kuralların doğru ve tutarlı bir şekilde uygulanabilmesi için hem teorik hem de pratik eğitimler verildi.
Bu eğitimlerin ana odak noktaları:
Kalecilere getirilen 8 saniye sınırının uygulanma şekli,
Vücut kamerası kullanımının teknik altyapısı ve etik kuralları,
Yeni kuralların sahadaki karar alma süreçlerine etkisi.