Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetegazetebirlik.com.tr'den takip edebilirsiniz.
Fatma Müge Yücetürk - 14 Mayıs 2023 Pazar günü Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri düzenlenecek. 60 milyondan fazla seçmen sandık başına giderek oy tercihlerini yapacak. Meclis’e seçilecek 600 vekili ve yeni Cumhurbaşkanının kim olacağını belirleyecek olan vatandaşlar, 14 Mayıs seçimlerinde uygulanacak seçim barajını da araştırıyor. Peki yapılan son değişikliklerle birlikte Türkiye’de seçim barajı yüzde kaç oldu? Seçim barajının altında kalan partilerin oyları nasıl dağıtılıyor? İttifaklarda yer alan partilerin oyları nasıl hesaplanıyor? Milletvekilliği koltukları nasıl belirleniyor? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…
Türkiye’nin 28. Dönem’de TBMM’de görev yapacak 600 vekili, 14 Mayıs 2023 Milletvekili Genel Seçimlerinde kullanılacak oylarla belirleniyor. Seçimlerde uygulanacak baraj sistemi, vatandaşların oy tercihlerinde etkili oluyor. Türkiye’de 1983 yılından beri seçimlerde uygulanan baraj sistemi, 2022 yılında değiştirilmişti.
İşte yeni seçim barajı!
Yapılan düzenlemelerle yüzde 10 olan baraj, yüzde 7’ye çekildi. 2022 yılının Mart ayında, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Bu değişiklik ilk kez 14 Mayıs 2023 günü yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak.
İttifakta olan partilerin baraj sorunu var mı?
Öte yandan, seçim barajının düşürülmesiyle birlikte seçimlere ittifak çatısı altında girecek partiler için de gerçekleştirilecek oy hesaplaması belli oldu. Buna göre, ittifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.
D’Hondt uygulaması
İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulaması ile belirlenecek.