İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Uykunuz sizi korkutmasın

Uykunuz sizi korkutmasın

Uyku denilen olay bilim dünyasınca halen araştırılan ve içinde birçok gizem barındıran bir olgu. Düşme hissi, uçuryomuş gibi hissetmek ve karabasan... Tüm bu ve bu gibi olaylar, size çok mistik gelebilir ancak pek de öyle değiller

Okunma Süresi: 4 dk

Gece uyguya dalınca kimileri uyurgezerlik yapar, kimileri hep aynı rüyayı görür, kimileri düşer, kimileri de karabasan gördüğünü söyler. Tüm bunların bilimsel bir açıklaması var. Uyurgezerlikten karabasana, tekrarlayan rüyalardan düşme hissine kadar uykunuzda meydana gelen birçok duruma açıklık getiriyoruz.

Çılgın şeyler

Men's Health'in haberine göre çoğu gece, eğer şanslıysanız, uykunuz normal bir şekilde ilerler. Ancak bazı gecelerde uyku esnasında bazı çılgın şeyler meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da kafanız oldukça karışabilir. Korkulacak bir şey yok. Tıpkı gündelik hayatımızda olduğu gibi, uyku sırasında da “değişik” şeyler ile karşılaşabiliyoruz. Az sonra okuyacaklarınızın bir kısmı size hiç yabancı gelmeyecek; bir kısmı ise fazlasıyla şaşırtacak.

UYKUDA MEYDANA GELEN 7 İLGİNÇ DURUM

1-Düşme hissi

Hipnik seğirme olarak da bilinen bu durum, tam da uykuya dalacakken meydana gelir. Sıklıkla, siz rüya görürken, bedeniniz paralize olur. Fakat bazı zamanlarda, bedeniniz “off” moduna geçmeden önce rüya görmeye başlarsınız. Hipnik seğirme durumunda, çoğu zaman sanki bir uçurumdan yere düşüyormuş gibi ya da gökyüzünden yere çakılıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Peki neden “düşme” hissi? Uzmanlar tam olarak emin değiller ancak, çoğunlukla kendinizi yorgun, uykusuz ya da stresli hissettiğiniz zamanlarda meydana geldiğini söylüyorlar. Beyniniz, böyle durumlarda uyku evrelerine daha agresif bir şekilde giriyor ve açıkçası vücudunuz bu hıza tam olarak yetişemiyor.

2- Karabasan

Uykunun arasında bir anda uyanıveriyorsunuz. Ne kaslarını kıpırdatabiliyorsunuz ne de tek bir kelime konuşabiliyorsunuz. Bazen birkaç saniye, bazen ise dakikalarca sürebiliyor ve bir hayli korkuyorsunuz. Aslında karabasan, hipnik seğirmenin tam tersi. Karabasanda beyniniz, vücudundan daha erken uyanıyor ve uykudaki geçici felç durumu devam ediyor. Nefes alamadığınızı zannetmeniz bile mümkün. Karabasana maruz kalan çoğu insan, göğsünün üzerinde sanki kocaman bir fil oturuyormuş gibi hissediyor. Bunun nedeni ise, nefes alışverişini kontrol eden, diyafram haricindeki tüm kaslarınızın paralize halde kalmaya devam etmesi olarak açıklanıyor.

3- Uykuda konuşmak

American Academy of Sleep Medicine’ın verilerine göre, her 20 yetişkinden 1’i uyku sırasında konuşuyor. Konuşma süresi ise ortalama 30 saniye oluyor. Uykuda konuşmak, genellikle uykunun ilk saatleri içerisinde meydana geliyor ve bu zaman aralığında bedenin derin uyku evrelerine giriyor. Ancak yine de belirli kasların, rüyalarınıza eşlik edecek şekilde hareket etmenize ve ses çıkarmanıza olanak sağlayabiliyor.

4- Uyurgezerlik

Uyku ile ilişkili çoğu davranış zararsızdır. Ancak, uyurgezerlik biraz tehlikeli bir durum olabilir. Çünkü uyku durumundayken ayaklanıp gezinebilir, hatta evden bile çıkabilirsiniz. Uyurgezerlik halinde sadece vücudunuzu hareket ettirebilecek kadar uyanıyorsunuz. Fakat bu uyanıklık, beyninizin uyanabilmesi için yeterli olmuyor. Gezintilere dair hiçbir şey hatırlanmamasının nedeni de bu şekilde açıklanıyor. Ayrıca, uyku ilacı alınan bazı zamanlarda da uyurgezerlik sorunu oluşabiliyor. Eğer uyku ilacı kullanıyor ve geceleri böyle sıkıntılı durumlarla yüzleşiyorsanız, doktorunuzla konuşarak başka bir ilaç tedavisine geçilmesini talep edebilirsiniz.

5- Tekrarlayan rüyalar

Rüya görmek, günlük hayattaki olayları çözümleyebilmenizin ve de ardından anı olarak depolayabilmenizin bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Tekrarlayan rüyalar ise çözülemeyen psikolojik sorunların beyin tarafından giderilmeye çalışıldığının bir göstergesi olabilir. Sıklıkla da söz konusu rüyalar gerçekliğe dayanıyor. Örneğin, eğer pazarda cüzdanınız çalındıysa, rüyalarınızda sürekli olarak bu sahneyi deneyimlersiniz. Pazara bir daha gidip kazasız belasız alışverişini tamamladığınız zaman ise tekrarlayan rüyalarınız muhtemelen uçup gider.

6- Seksomnia

Hiç seksin ortasında “uyandığınız” oldu mu? Şaka yapmıyoruz. Eğer böyle bir anınız varsa, yalnız değilsiniz. Uyku bozukluğu durumu bulunan 800 hasta üzerine yapılan bir araştırmada, katılımcıların %8’inde seksomnia bulunduğu tespit edildi. Seksomnia durumunda, uyku sırasında seks yapıyorsunuz. Hatta bu zamanlarda yapılanlar, normalde hastaların seks sırasında hiç de yapmayı tercih etmeyecekleri şeyler olabiliyor. Durum, biraz uyurgezerliğe benziyor. Hareket edebileceğiniz ve de az da olsa konuşabileceğiniz kadar uyanıyorsunuz. Fakat beyniniz tam olarak bilinçli hale gelemiyor.

7- Patlayan kafa sendromu

Gerçekten de okuduğunuz kadar korkunç! Bu durumda, aniden aşırı yüksek bir ses (patlama, ışık çakması ya da gerçekten de kafanın patladığı hissi) duyarak uyanıyorsunuz.Gerçekte ise asla böyle bir şey gerçekleşmiyor. Patlayan kafa sendromu, hipnik seğirmenin bir çeşidi olarak tanımlanıyor ve düşme hissi ile benzerlik taşıyor. Yavaştan uykuya dalıyorsunuz; fakat vücudun henüz paralize olmamış oluyor ve duyularınız hala açık halde bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *