İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Kilo problemini çözmek için 10 altın kural

Kilo problemini çözmek için 10 altın kural

Diyetisyen Melis Ece Sabri Kurban Bayramı Tatili öncesi hem kilo almamızı önleyecek hem de sağlıklı beslenmemizi sağlayacak önerilerde bulundu. 9 günlük dönemi sağlıkla tamamlamak için 10 altın kurala dikkat çeken Ece, “Özellikle her şey dahil, açık büfe sistemli otel tatilleri kilo aldırıcı tatiller olarak görülse de aslında sevdiğiniz ve sizin için sağlıklı olacak tüm besin öğelerini de kapsadığından kendimiz için fırsata dönüştürebileceğimiz bir tatil planı yapabiliriz” dedi.

Okunma Süresi: 4 dk

Bu yıl pandemi yasaklarına takılmadan 9 günlük bayram tatili yapmaya hazırlananlar dikkat. Kilo problemi en fazla tatil dönemlerinde artıyor. Diyetisyen Melis Ece Sabri 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde formumuzu nasıl koruyacağımız hakkında faydalı bilgiler verdi:


Bayramı fırsata dönüştürebiliriz

Uzun süre evde kapanma dönemi geçirip, tatil ve sosyallikten uzak kaldıktan sonra uzun bir bayram tatilini fazlasıyla hakettik. Tatili sadece fazla, sınırsız ve özgürce yemek olarak düşünmek yerine ruhumuzu, bedenimizi dinlendirme, harekete daha çok zaman ayırma ve 9 günlük dönemi sağlıkla tamamlamak için bir fırsat olarak görmeliyiz. Özellikle her şey dahil, açık büfe sistemli otel tatilleri kilo aldırıcı tatiller olarak görülse de aslında sevdiğiniz ve sizin için sağlıklı olacak tüm besin öğelerini de kapsadığından kendimiz için fırsata dönüştürebileceğimiz bir tatil planı yapabiliriz.Tatili memleketinde, ailelerinin yanında geçirenler için ise dengeli beslenmeli bir tatil geçirmek çok daha kolay. Tatili yazlıklarında geçirenlerde de yine ev ortamında, kendi mutfaklarında bir ortamda olacakları için normal ev düzenlerinin çok dışına çıkmayacakları bir tatil planı rahatlıkla yapılabilir.

10 altın kural

Kilo almamaya yardımcı 10 altın kurala dikkat edilirse hem sağlıklı bir bayram tatili geçirmiş olursunuz hem de kilo almazsınız:

  1. Susuz kalmamaya dikkat edin.
  2. Su tüketimine ek olarak mineralli su ve maden suyu da tüketerek terleme ile kaybettiğiniz mineralleri de vücudunuza alın.
  3. Şekerli ve gazlı içeceklerden boş kaloriyi almak yerine ara öğünlerde mevsim meyvelerine daha sık yer verin.
  4. Özellikle açık büfe tatillerinde ve büyük bayram sofralarında yiyeceklerinizi ortadan alarak değil tabağınıza alarak porsiyon kontrolünüzü baştan yapın.
  5. Hızlı yemek yemeyin! Beyine doygunluk veren sinyal ilk lokmadan 20 dakika sonra gideceği için tatilde yemeklerinizi keyfini çıkararak yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.
  6. Tokken yemek yemeyin! Özellikle her şey dahil sistemli otellerde sürekli atıştırma öğünleri servis edilmekte ve acıkmadan yemeye teşvik etmektedir. Gereksiz kalori alımından kaçınmak için bu tarz araları yapmak istiyorsanız öğle yemek yerine tercih edebilirsiniz.
  7.  Ev ve yazlık tatillerinde 2 öğün geçirenlerdenseniz gündüz sahilde geçirdiğiniz öğle yemek saatinizde yanınıza mutlaka sandviç/ meyve/ leblebi-badem - kuru meyve gibi bir atıştırmalık alın. Böylelikle akşam yemeğine çok aç başlamamış olursunuz.
  8. Dondurmayı çok masum bir atıştırma olarak görmeyin ve her akşam rutin olarak tüketmeyin. 1 top külahsız dondurmanın neredeyse 2 porsiyon meyve kadar kalorisi olduğunu unutmayın ve mümkünse tüketim sıklığınızı azaltarak yerine mevsim meyvelerini tüketin.
  9. Kurban bayramı ve tatil günlerinde öğünler genellikle protein ağırlıklı olacağından bazı kahvaltıları veya öğle yemeklerini yoğurt + meyve gibi hafif geçirerek dengeleme sağlayın.
  10. Bayramın olmazsa olmazı tatlılara hayır diyemeyenlerdenseniz günlük tek porsiyonda kalmaya çalışın ve mümkünse tatlı tüketeceğiniz günler ekmek veya meyve tüketiminizi biraz azaltın.

    
Fazla tüketmek zararlı

       Kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nın bu uzun ve sıcak tatil dönemine denk gelmesi özellikle tansiyon, şeker, kalp - damar hastalıkları olanlar için dikkat edilmesi gereken bir süreç oluşturmaktadır.

Bu dönemde bayram kahvaltısının olmazsa olmazı kavurma, akşam yapılan ızgara etler derken kırmızı et tüketimi birkaç gün üst üste fazla tüketilebiliyor.

Faydalarından da bahsedeceğim kırmızı eti tüketirken dozu kaçırdığınız zaman bağırsak problemleri, hazımsızlık gibi şikayetler de artabiliyor. Özellikle kabızlığın ve mide rahatsızlıklarının önüne geçmek için ara öğünlere kayısı, erik, mürdüm eriği gibi mevsim meyvelerini ekleyebilirsiniz.

Kurban bayramında dinlendirilmeden kullanılan etler kaynaklı hazımsızlık yaşarsanız da rezene çayı, kimyon çayı gibi gaz ve şişkinlik giderici bitki çaylarından da destek alabilirsiniz.


KIRMIZI ETİN FAYDALARI

Hayvansal proteinin en iyi kaynaklarından olan kırmızı et yaklaşık yüzde 26-27lik protein içeriği ve vücudun büyümesi, gelişmesi ve kendini yenilemesi için gereken 9 temel aminoasidin tümünü içerir. Yüzde 5-10 arasında yağ içeren kırmızı et,  vücutta depolanmış yağların azaltılmasında ve yağsız kas kütlesinin artırılmasında çok önemli bir role sahip olan doymamış yağ asidi konjuge linoleik asidin de çok iyi bir kaynağıdır. Tatilde hareketinizi artırıp, eti kontrollü olarak tüketirseniz yağınızın azalıp kas oranınızın artmasına da destek olursunuz.Vitamin ve mineraller Bakımından Kırmızı Et Beyin ve sinir sisteminiz için önemli olan temel bir besin olan  B12 vitamininin en iyi kaynağıdır. Çinko, vücut gelişimi, büyümesi ve bağışıklık sistemi için oldukça  önemli bir mineraldir ve kırmızı et çinko açısından da oldukça zengindir. B6 vitamini, kan oluşumu ve enerji metabolizması için oldukça önemlidir. Kırmızı ette yüksek miktarlarda bulunan Demir, vücut tarafından çoğu emilen hayvansal - hem formundadır. Dolayısıyla özellikle demir eksikliği olanlar için kırmızı et tüketimi oldukça önemlidir. Selenyum, B grubu vitaminlerinden Niasin ve Fosfor açısından da kırmızı et iyi bir kaynaktır.

BURAK ZİHNİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *