Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Kalp Krizi Vakalarının %80’i Önlenebilir! Uzmanından Hayati Uyarılar: Sağlıklı Yaşamla Kalbinizi Koruyun

Kalp Krizi Vakalarının %80’i Önlenebilir! Uzmanından Hayati Uyarılar: Sağlıklı Yaşamla Kalbinizi Koruyun

Erzurum Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği uzmanlarından Doç. Dr. Faruk Aydınyılmaz, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp krizi ve kalp damar hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir risk faktörlerinden kaynaklandığını belirterek, toplumun yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi halinde kalp krizlerinin yüzde 80’e kadar engellenebileceğini söyledi.

Her Yıl 300 Bin Kişi Kalp Krizi Geçiriyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl Türkiye'de yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor, dünyada ise bu sayı 17 milyonu buluyor. Bu vakaların önemli bir kısmı ise, kriz sonrası ortaya çıkan akut ve kronik komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Doç. Dr. Aydınyılmaz, “Kalp ve damar hastalıkları, hala ülkemizde ve dünyada birinci ölüm sebebi. Oysa bu hastalıkların çok büyük bir kısmı, yaşam tarzına bağlı risk faktörleriyle doğrudan ilişkili. Yani önlenebilir,” dedi.

Kalp Sağlığı İçin Egzersiz ve Dengeli Beslenme Şart

Kalbin korunmasında en etkili yöntemlerden biri olan düzenli fiziksel aktivitenin, ideal kilo kontrolü, kolesterol seviyesinin düşmesi ve diyabet gibi hastalıkların dengede tutulması açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten Aydınyılmaz, şunları söyledi:

“Haftalık en az 150 ila 300 dakika arasında yürüyüş, hafif tempolu bisiklet ya da su içi egzersizler öneriyoruz. Ayrıca haftada 1-2 gün direnç egzersizleriyle kas kütlesi artırılabilir. Bu uygulamalarla birlikte hem stres azalır hem de kalp sağlığı uzun vadede korunmuş olur.”

“Akdeniz Tipi Beslenme” Kalbin Dostu

Beslenmenin kalp sağlığında kilit rol oynadığına dikkat çeken Aydınyılmaz, sebze, meyve ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi. “Kırmızı et ve işlenmiş ürünler (salam, sosis, sucuk) minimum düzeyde tüketilmeli. Haftada 1-2 kez balık tüketimi kalp açısından oldukça faydalıdır,” diyen Aydınyılmaz, işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Sigara, Alkol ve Diyabet: Kalbin En Büyük Düşmanları

Aydınyılmaz, özellikle sigara, alkol kullanımı ve kontrolsüz diyabetin kalp sağlığı açısından en büyük tehdit olduğunu belirtti:

“Bu üçlü, kalp damarlarının en ciddi düşmanıdır. 40 yaş üzeri bireyler ve risk grubundakiler yılda en az bir kez kardiyoloji kontrolünden geçmeli. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, kalp krizinden korunmak için yeterlidir.”

Yorumlar
B
Bahadir Hamamcioglu 2 hafta önce
Hünnap keçiboynuzu hurma çok yararlı
BEĞENME
0
CEVAPLA