1.Karar alma ve uygulama aşamasında onun yerine kararlar almak yerinekarar alma sürecinde ve uygulamada yardımcı olunmalı.
2.Söylediklerimiz ve uyguladıklarımız arasında çelişkiye yolaçabilecek farklılıklar olmamalı. Unutmayalım ki genç kendilerinisöylenenleri değil, gördüklerini daha çok öğrenir ve uygularlar.
3. Aile ile ilgili karar alma ve uygulama mekanizmasına katmak hemaidiyet duygusunun güçlenmesi hem de kendini ifade edebileceği özgürortam yaratma anlamında verimli ve önemlidir. Değer verildiği duygusunu güçlendirir.
4.Ebeveyn, “ben senin yaşında iken…” tarzındaki nasihatlerden uzakdurmalı. Bu tarz nasihatler genelde ergenle olan iletişimi olumsuzetkiler.
5.Ebeveynin ergene yönelik dengeli ve tutarlı bir disiplin anlayışıolmalıdır. Konulan kuralların sayıca abartılı, aşırı sert ve anlamsızolmamasına dikkat edilmeli.
6.Ebeveynin ergeni, akranlarının yanında kesinlikle yıkıcı birşekilde eleştirmemesi gerekir. Çünkü bu dönemde ergen için akranları çok önemlidir.
7.Ergen yanlış bir şey yaptığında kişiliği değil, davranışı yapıcıbir şekilde eleştirilmeli ve düzeltilmeli.
8.Ebeveynin, ergeni akranlarıyla kıyaslamaması gerekir.Unutulmamalıdır ki, yapılan bu tür kıyaslar faydadan ziyade zarargetirmektedir.
9.Bazı zor durumlarda ebeveynin ergenle çatışmaya girmeden, ergeniçin önemli olan kişilerle (özellikle okuldaki öğretmenleriyle) görüşmesi ve onlardan destek alması faydalı olacaktır.
10.Kuralların öğretilmesi ve uygulanmasında tutarlı, açık ve kararlıtutumunuz en önemli faktörlerdir.
11.Sevildiği mesajını düzenli, tutarlı ve abartmadan verin.
12.Ebeveyn çocuğunun yaşadığı duygusal süreçlerle kesinlikle şakaylabile olsa dalga geçmemelidir.
13.Aile ve ergen arasında zaman zaman sorunlar çıkması normaldir.Paniğe kapılmaya, aşırı tepki göstermeye gerek yoktur.
14.Sabırlı ve soğukkanlı olmak diğer bir konudur.
15.Ergenlik dönemi geçicidir, sabır gösterilen ergenler ailelerinekarşı öfke ve nefret duygularını daha az yaşarlar.
16.Sonradan kabul edebileceğiniz şeylere baştan asla HAYIR demeyin.
17.Sıkıcı, öğüt veren uzun konuşmalardan kaçının, çocuklarınızınsöylediklerini anlamaya çalışın.
18.Gençlerdeki olumsuz davranışlardan önce olumlu davranışlarıgörmeye çalışarak, hem iletişimi güçlendirin hem de bu sayede olumludavranışları pekiştirin. Bu dönemde yaşayacağınız aşırı baskıların vecezalandırmaların genci arkadaş grubuna iteceğini unutmayın.
19.Çocuklarınızın kendi sorumluluklarını üzerinize almayın.Unutmayın sorumluluklarını ne kadar önce üstlenirse o derece desorumlu bireyler yetiştirebilirsiniz.
20.Bir önemli hususta yaptığı her olumsuz davranışını ergenlikdöneminde diye hoş karşılamayın.
21.Eğer yukarıdaki öneriler yeterli gelmiyorsa aşağıda verilenpsikoeğitimi ve önerileri okuyun, farkındalık kazanın, uygulayın vekalıcı hale getirin.
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *