İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Beyaz pirinç siyah çay mı? Siyah pirinç beyaz çay mı?

Beyaz pirinç siyah çay mı? Siyah pirinç beyaz çay mı?

Siyah pirinç adını mutlaka bir yerde duymuşsunuzdur. Pahalı olduğu için büyük marketlerin raflarında yarım kiloluk paketlerini görebilirisiniz. İlk başta merakımı gidermek için aldım. Pilavda lezzetini tattıktan sonra tüketmeye başladım. Aynı ayrımı çay için de yapmak mümkün. Peki sağlıklı olan hangisi? Beyaz mı siyah mı?

Okunma Süresi: 4 dk

Antik çağlarda, Çin hükümdarları için üretilen siyah pirinç, dünyada 'yasak pirinç' olarak da biliniyor. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin’de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve bu ismi almış.  İmparator ve üst düzey kişilerin yemesine izin verilen bu pirincin Uzak doğu mutfağında önemli bir yeri vardır. Pilavını pişirirken simsiyah suyu çıktı, tencerenin her yeri kapkara oldu. Esmer pirinç değil, bildiğimiz siyah renkte pirinç. “Mürekkep balığının mürekkebi ile mi boyadılar bu pirinci?” gerçekten yoksa siyah pirinç mi?” diye düşündüm. 


Tabakta siyah pirinç


Tabağıma koydum. Kara bir şey oldu. Bir anda tabağıma karıncaların üşüştüğünü zannettim.  Domates, biber ile süsledim. Nane yaprağı ekledim. Servis tabağımda hoş bir görüntü sergiledi. Tadı kabuklu, haşlanmış ekmeklik buğday gibi. Dokunduğu yer koyu mor leke oluyor. Hafif haşlanmış kokulu buğday gibi, yenilebiliyor, salatası yapılıyor.  Araştırmalarıma göre rengini antosianinler, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor. İçeriğinde bulunan şeker miktarı oldukça düşük.


Faydaları saymakla bitmiyor


Glisemik indeksi düşük, antioksidanı ve lif oranı fazla, glütensiz besin maddesi, bu nedenle yedikten sonra şişkinlik hissetmeden tokluk hissi veriyor, bağırsakları çalıştırıyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, sinir sistemini kuvvetlendiriyor. Besleyici değeri daha yüksek, nişastası, karbonhidratı daha düşük. Siyah pirinç, besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir mineral deposudur. Özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor.  Bu yüzden diyet ve şeker hastaları için uygun. Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer bir farkı antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor. Ayrıca daha lezzetli diyenler de var tabi bu damak tadına göre değişir. Kimilerine göre tereyağı ve tavuk suyu ile yapılan beyaz pirinç pilavının yerini tutmaz. Siyah pirinç tamamen doğal ve katkısız olduğu için dünyanın en pahalı pirinçleri arasında. Kısıtlı miktarda üretiliyor. Doğal aromaya sahip bu pirinç değişik damak tatları arayanlar için bir seçenek. 

Çin kökenli hafif oksitlenmiş bir çay

Beyaz çay, Çin usulü bir çaydır. Tarihçesi, MS 600’lü yıllara dayanan beyaz çay, dönemin Çin İmparatorunun “Zarafetin zirvesi” olarak ilan ettiği beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiş. Yüzyıllarca Çin dışındaki ülkeler için gizli kalan ve yalnızca imparator ve ailesine sunulan beyaz çay, günümüzde de dünyada en az üretilen, fiyatıyla da dudak uçuklatan çay.  Bildiğimiz siyah çay ve yeşil çay ile aynı bitkiden elde ediliyor. Beyaz çayı diğer çaylardan ayıran fark yaprakları ve yaprakların işlenme şeklinin farklı oluşu.  Beyaz çay adını,  çay bitkisinin tepe tomurcuklarının gümüş beyazımsı tüylerinden çok açık renkli yapraklarından almaktadır. Bitkinin tohumları ve yapraklarından üretilmekte olup yaprakları ve tohumları oksitlenme için doğal güneş ışığında tutulmaktadır. Henüz tam olgunlaşmayan ve açılmamış çayın yaprakları toplanarak elde ediliyor. Beyaz çay; yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma, fırınlama, kurutma ve fermantasyon işlemlerinden geçmediği için dem renginde bir dönüşüm gerçekleşmiyor. Lezzet bakımından, siyah çay daha sert bir tada sahiptir. Yeşil çay daha hafif ve bitkisel bir tada sahip. Beyaz çay ise bu iki çaydan farklı olarak daha hoş kokulu ve yumuşak bir lezzettedir.

Beyaz çayın faydaları

Beyaz çay işlenme aşamasında az okside olması sebebiyle antioksidan bakımından yeşil çaya oranla daha zengindir. Virüs ve bakterilere karşı etkisi yeşil çaydan daha kuvvetlidir.  Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynar. Pürüzsüz ve yumuşak bir cilt için etkilidir. Kemiklere faydası olur. Osteoporozda faydalıdır. Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını engeller. Tansiyon ve kolesterolü düşürür. Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler. Beyaz Çay, hafif içimli ve ferahlatıcı özelliğe sahip bir çaydır.Cildi güzelleştiriyor. Günde en az üç bardak içilmesi gerekiyormuş.
İmparatorlar siyah pirinci ve beyaz çayı tüketseler de, siyah pirinç,  beyaz çay pahalı olsa da “Beyaz pirinç siyah çay mı? Siyah pirinç beyaz çay mı?” derken, 
Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizeleri geldi aklıma. 
“Neylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanamadın olacak.
Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.”
Afiyet şeker olsun…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *