İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Röportaj Bahçeşehir'in renkli mayası

Bahçeşehir'in renkli mayası

Bahçeşehir Maya Çiçek İşletme Sahibi ve aynı zamanda Bahçeşehir Girişimci Kadınlar Derneği yönetim kurulu üyesi olan Nilgün Yılmaz çiçek ve fidan bakımına dair Damga'ya samimi açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Emek verip bir işi yaptığınızda ve karşınıza çıkan şeyin çok beğeniliyor olması insana haz veriyor" dedi

Okunma Süresi: 8 dk

Bahçeşehir'de üç yıla yakındır hizmet veren Maya Çiçek, özel günlerde rengarek aranjmanlarıyla insanların yanında olup yalnız bırakmıyor. Maya Çiçek, çiçekten fidan dikimine; aranjmandan, ambalaj yapımına kadar çiçek sektörüne dair ne varsa bulabileceğiniz bir yer. Asıl mesleği Edebiyat öğretmenliği olan Nilgün Yılmaz sektöre girişini Damga'ya anlattı. Aslen Kastamonulu olduğunu belirten Yılmaz, “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Edebiyat Fakültesi'ni kazandım ve bu şekilde İstanbul'a taşınmış oldum. Kurumsal firmalarda farklı pozisyonlarda çalıştım. 2016 senesinde çiçek sektörüyle tanıştım. Eşim Çetin Yılmaz gazeteci. Ben bir süre insan kaynakları departmanında çalıştım. İkinci çocuğuma hamileyken farklı bir sektör atılmak istedik. Kendi işimizi yaparsak daha rahat ederiz diye düşündük ama işin içine girdiğinizde öyle olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü mesai saati diye bir şey olmuyor kendi işinizi yaptığınızda. Yanımızda şuan açılışımızdan bu yana birlikte çalıştığımız çiçek ustamız var. Ben çiçeğe dair her şeyi önce alaylı olarak ondan öğrendim. Çiçek ekmek, aranjman, vazo, ambalaj nasıl yapılır bunları ustamızla birlikte yaptık. Sonrasında farklı kurumlardan çiçekçilik eğitimleri de aldım. Açılışımızı Beylikdüzü Semerkand Line'da yapmıştık. İki sene kadar orada hizmet verdik. Burası ise küçük bir yerdi. Arka tarafında da fidanlık yapılıyordu. Burası yaşam standartlarımıza daha uygun olduğu için 2018'in sonunda devralıp işletmeye başladık. Böylece işimizi Bahçeşehir'e taşımış olduk. Önce canlı çiçekle başladık. Bir sene sonra Boğazköy fidanlık kısmını faaliyete geçirdik. Şimdi hem fidan ekiyoruz hem de peyzaj, fidan satışı yapıyoruz. Fidanlık kısmıyla eşim ve ortağı ilgileniyor. Ben de çiçek bölümünü organize ediyorum" dedi.


Bahçeşehir Maya Çiçek


Çiçekçiliği çok seviyorum

Yılmaz, "Kısa bir dönem öğretmenlik yaptım. Lise öğretmenliğinin bana göre olmadığının farkına vardım. Lise öğrencilerine daha çok dominant bir öğretmen profili çizmek gerekiyordu. Ben ise daha çok arkadaş gibi yaklaşıyordum. Bu sebeple farklı pozisyonlarda yöneticilik yaptım. Çiçekçiliği çok seviyorum. İyi ki tanıştım bu sektörle diyorum. Emek verip bir işi yaptığınızda ve karşınıza çıkan şeyin çok beğeniliyor olması insana haz veriyor. Bunu birçok işte veya meslekte göremezsiniz. Hangi işi yaparsak yapalım insana dokunan bir işi yapmak bambaşka bir huzur veriyor. Çünkü en özel günde eşlik ediyorsunuzdur. Bu mutluluğu anlatmak tarifsiz diyebilirim. Evlilik teklifinde, nişan töreninde, düğünde, doğumda, doğum gününde ilk akla gelen olmak ve tüm mutluluklara şahit olmak çok keyifli" diye konuştu.


Çeşitli modeller çıkarıyoruz

Çiçek almanın bir kültür olduğunu ve insanlara birbirinin aynısı çiçekleri göndermemek için farklılıklar kattığını belirten Yılmaz, "Bahçeşehir'de çiçek alma kültürü ve alışkanlığı olan insanlar var. Fakat şöyle bir kesim de var; çiçek alayım çok fazla para vermeyeyim. Nasıl olsa çöpe gidecek, kuruyacak gözüyle de bakıyorlar. Ama evinde çiçek bulundurmak gerçekten bir kültür. Düzenli çiçek alan müşterilerim var. On günde bir o vazodaki çiçeği tazeler. Çünkü evinde taze çiçek olmasını istiyor. Örneğin; yemek masasında güzel bir görüntünün ona eşlik etmesini arzu ediyor. Biz vazo ve saksı çiçeklerinin bütün çeşitlerini getiriyoruz. Son bir yıldır insanlar daha az bulunur çiçekleri sormaya başladı. Çünkü piyasada birbirinin aynısı çiçekleri görmekten herkes çok sıkıldı. Yaptığımız çiçeklerin ayrı bir özelliği olsun istiyoruz. Örneğin; bir doğum günü masasında ben de birbirinin aynısı çiçekleri görmek istemem. Bu yüzden gönderdiğimiz çiçeklere küçük de olsa bir farklılık katmaya çalışıyoruz. Farklı çiçekleri bir araya getiriyoruz. Biraz farklılık ve renk katmak gerekiyor. Ben farklı bir aranjman araştırması yaptığımda dünyada ne yapmışlar buna bakıyorum. Çiçek sektöründe Hollanda başta olmak üzere pek çok ülke güzel aranjmanlar çıkartıyor. Bizim iklimimizde yetişmeyen çiçekler var. Eğer burada yetişemiyorsa bizde benzer ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bizim kültürümüzde daha çok saksı kültürü oturmuş durumda. Daha çok ya eşler ya da annelere hediye gidiyor. Bu durumda da orkide ilk sırada geliyor. Bizde mini dokunuşlarla çiçeklerimizde farklı kombinler çıkarıyoruz. Özel günlerde biz öncesinden hazırlıklar yapıyoruz. O güne özel çiçeklerden çok çeşitli modeller çıkarıyoruz. O güne uygun olanı seçebilsinler diye" şeklinde konuştu.


Çöpe atmak zorunda kaldık

Pandemi dönemine de değinen Nilgün Yılmaz, "Pandemi biraz inişli çıkışlı oldu. Çok zor geçen günlerimiz de oldu. Ama biz hep çalıştık. Çünkü canlı çiçeklerimiz vardı. Mekanı açıp onların bakımını yapmamız gerekiyordu. Gerekli makamlara servis hizmeti yapılması için izin verildi. O zor süreçte kimse evde oturup çiçek siparişi vereyim düşüncesine kapılamaz. Hepimiz aynı dönemden geçtiğimiz için anlayabiliyoruz. Pandeminin ilk zamanları çoğu çiçeğimizi çöpe atmak mecburiyetinde kaldık. Hatta dört gün boyunca aralıksız gece yarısına kadar, Anneler Günü'nde siparişleri alıp teslim ettik. O yoğunluk bizi biraz toparlamış oldu. Hem annelerin mutluluğuna da şahit olduk" dedi. 

Bahçeşehir Maya Çiçek
 


Çiçek ambalajlı ürün değil

Online siparişte müşterilerinin tam olarak ne istediğini anlamak için direkt kendisiyle iletişime geçtiğini söyleyen Yılmaz, "Online siparişte alıyoruz fakat web sitesinde bilinçli olarak her yere gönderimi açmadım. Önce bize ulaşmalarını istiyorum. Bayilik sistemimiz var ama öncesinde ben bayiyle görüşmek istiyorum. Diyelim ki bir orkide aranjmanı istiyor. Öncesinde bana ulaşmasını istiyorum. Siparişi direkt vermesini istemiyorum. Bu yüzden daha çok whatsap sipariş hattı veya şirket hattından ulaşmalarını istiyorum. Ama çevre ilçeler istediği gibi sipariş hattını açabiliyor. Yaptığım çiçeği göndermeden önce mutlaka karşı tarafa gönderiyoruz. Çünkü kişinin görmüş olduğu renk koyu veya açık olabilir. Bundan emin olmak için müşterilerimize öncesinden gönderiyoruz. Çünkü çiçek ambalajlanmış hazır bir ürün değil, canlı bir şey. Siparişte ne istediğine emin olmak gerekiyor” diye konuştu.


EVİMİ BOTANİK BAHÇEYE ÇEVİRDİM

“Çiçeklerle bir olmak inanılmaz bir duygu ve eğer kendinize bir terapi yöntemi arıyorsanız muhakkak çiçekle, toprakla veya emek vereceğiniz bir şeyle uğraşmalısınız” diyen Yılmaz, "Buradan şunu paylaşmak isterim; kayınvalidem çiçekleri çok sever ve biz evlendiğimiz zaman bana kendi evinden yetiştirmiş olduğu kocaman altı saksı çiçek getirmişti. Fakat o zaman çiçek merakım yoktu. Suluyordum ama çiçekler hiç büyümüyordu. Hatta kayınvalidem sorardı. Seninkiler neden büyümüyor, benimkiler kocaman oldu. Ben o zaman anlam veremezdim neden büyümüyor. Sonrasında bu sektöre girince anladım ki sadece su vermek yetmiyormuş. Onun güneşi sevip sevmediğini, bitki besinine ihtiyacı var mı diye bilmek gerekiyormuş. Ben bunları uyguladıkça çiçekler de coşmaya başladı. İlgilendikçe evimi de küçük bir botanik bahçeye çevirdim. Çünkü insanlar buraya sadece çiçek almaya gelmiyor. Çiçeğe dair her şeyi soruyor. Sizde bu sorulara karşı kendinizi güncelleyip bilmeniz gerekiyor. Bu şekilde mesleğime dair her şeyi öğrenmiş oluyorum. Bitki bakımı yapmak için atölyelerimiz mevcut. Çiçeklerini buraya getirip biz onların köklerini ve toprağını değiştiriyoruz. Bitki besinini veriyoruz. Bu şekilde yeniden nasıl ekeceğimizi öğreniyoruz. Yaparken keyif aldığım bir şeyi paylaşmak istiyorum. Normalde siz çiçeğinizi bırakın biz hallederiz de diyebiliriz. Ama ben işin içerisine sohbet girsin, bitki ile alakalı başka şeyler öğreneyim istiyorum. Bilmediğim bir şeyi müşterimden de öğrenmiş oluyorum. Kısacası sadece çiçekçi değiliz, öğreticiyiz de" şeklinde konuştu. 


Bahçeşehir Maya Çiçek


BÜTÜN KADINLAR EL ELE VERMELİ

Bahçeşehir Genç Girişimci Kadınlar Derneği hakkında da konuşan Yılmaz, "Derneğimizde pek çok kadınla tanışıp kaynaşarak birçok proje için temellerini atmış olduk. El ele vermeden bir şeylerin üstesinden gelmeniz çok zor. Birbirimizi her konuda desteklememiz gerekiyor. Derneğimizin kuruluş amacı da budur. Biz böyle yaparak sektörümüzü daha iyi bir konuma getirdik. Dernekte de böyle oldu. Bir talep oluştu ve birbirimize nasıl yardımcı oluruz diye düşündük. Bu yola girerek kadın işletmecilerimizle tanışmış olduk. Bende kız çocuğu yetiştiriyorum ve istiyorum ki el birliğinin, dayanışmanın ne olduğunu bilerek yetişsin. Biz çocuklarımızı nasıl yetiştirirsek onlar da geleceğe o şekilde yatırım yapacak" dedi. 


KADINLAR KAZANÇALRINI EVDEN SAĞLAYABİLİR

Girişimci bir kadın olarak, hayatın  her alanında eşinizin desteği çok önemli diyen Nilgün Yılmaz, "O desteği ve ortamı da sağlamak da kadının elinde açıkcası. Çok baskıcı bir eşiniz olabilir, iş hayatınıza atılmanızı istemeyebilir. Önünüzü pek çok konuda kesebilir. Şu pandemi sürecinde kadınlarımız evde de iş gücünün olabileceğini çok iyi gösterdi. Ev yemekleri yapıp satan, pasta siparişi alan arkadaşlarımız var. Bu eşinizin size engel olacağı bir şey değil. Erkekler aslında şuna engel olmak istiyor; kadın hep dizinin dibinde, evinin hanımı olsun istiyor. Bu yüzden iş hayatına atılmalarına engel oluyorlar. Anne evini nasıl arıyorsak erkeklerde eşinin öyle olmasını istiyor. Bu yüzden kadınlarımız evden çıkmadan da kendi kazançlarını sağlayabilir. Derneğimiz oluştuğunda çok küçük bir topluluktu. Birbirimize fikirler vererek çoğu arkadaşımızın kazancını sağlar hale getirdik. Biz kadınların da ihtiyaçları olduğu için çalışmaya engel yok. İstenilirse başarılmayacak hiçbir şey yok diyebilirim" sözlerini sarf etti. 


MAYA ÇİÇEK'E NASIL ULAŞABİLİRİM?

Bahçeşehir 2. Kısım Mah. Esenkent Bahçeşehir Yolu Cad. No:84 Başakşehir\İstanbul 
instagram: mayaflowerdesign 
facebook: mayaçiçek
twitter: @mayaflowerdsgn
Ürünler ve Hizmetler: cicekbahcesehir.com\0553 782 22 02

ZEHRA ÇELİK/ÖZEL HABER

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *