Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Manşet Haber Av. Ali Uğur Sayaner: Eczanede ilaç bulamıyoruz!

Av. Ali Uğur Sayaner: Eczanede ilaç bulamıyoruz!

Hastalar için yazılan reçetelerdeki pek çok ilacın bulunamaması, ya da çabuk tükenmesi eczacılar ile reçete sahipleri arasında sıkıntılı anların yaşanmasına yol açıyor. Büyükçekmece'de yaşayan Av. Ali Uğur Sayaner, enfeksiyon tedavisi için antibiyotik aradığını ama hiçbir eczanede bulamadığını söyledi. Sayaner, “Hayati ilaçları bile bulamıyoruz” dedi

Okunma Süresi: 4 dk

Türkiye'de son günlerde bir ilaç krizi yaşanmaya başladı. Türkiye'nin birçok şehrinde eczanelerde ilaç bulamadığını söyleyen vatandaşlar bu durumdan dertli. Eczacılar da raflara ilaç koyamamaktan şikayetçi. Ortaya çıkan durumun ithal ilaç fazlalığından kaynaklandığı, yerli ilaç üreticilerinin ise döviz kuru farkı nedeniyle üretim yapamamasından dolayı yaşandığını söyleniyor. Konuya ilişkin Damga, sosyal medya üzerindeki değerlendirmeleri ve tepkileri sizin için araştırdı.


Vatandaş da dertli eczacı da

Yaşanan ilaç krizine ilişkin birçok milletvekili sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Eczacılar, "eczane raflarında ilaç yok" diyor.  Vatandaş eczanelerde ilaç bulamıyor.   Sadece Sağlık Bakanı "ilaç sorunu yok" diyor.  Gözümüzle gördüğümüze, kulaklarımızla duyduğumuza da "inanmayın" diyorlar” ifadelerini kullandı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise “Vatandaş ilaç bulamıyor, eczaneler neredeyse her gelen reçetenin üçte birine cevap veremiyor. Çocuk antibiyotiklerinde ve hormon ilaçlarında sıkıntı çok büyük. Bu konunun ivedilikle ele alınması çok önemli.  Toplumun, özellikle çocuklarımızın sağlığı tehlike altında” diye konuştu.


Gerçekten yorulduk

İlaç krizine ilişkin sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiren eczacılar ise bir hayli dertli. Sık sık halk ile karşı karşıya geldiklerini belirten Eczacı Gizem Öztürk, “Bugün nöbetçiyim, 4 ilaçtan 1'i yok, 10 senelik meslek hayatımda ilk defa bu kadar çaresiz hissediyorum, halkla karşı karşıya gelmekten, yok demekten yorulduk” dedi.


Sorumlular gözlerini kapatmış

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi, aile hekimi Dr. Recep Yılmaz Koç ise yetkililerin bir adım atmamasını eleştirerek “Eczanelerde ilaçlar bulunamıyor. Bulunanların katkı payı yüksek. Sağlıkta, Avrupa bizi kıskanıyor. Sahada en çok kullanılan penisilin türevi antibiyotiklerin şurubu, tableti hiç biri bulunamıyor. Sıkıntı bir aydır gündemde ve atılan adım yok, gelişme yok. Döviz ayarlaması yapılmadığı için diğer ilaçlarda bulunamaz hale geldi. Sorumlular gözlerini kapatmış, seyrediyor” diye yazdı.


İlaç yok demekten yorulduk

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, şubat ayında yapılacak zam öncesinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ilaç sektöründe sıkıntıların daha da arttığına dikkat çekerek “Nöbetçi eczaneden bildiriyorum. An itibarı ile 400 ve 600 mg'lık antibiyotik şurupları bitti. Grip ilaçları ve öksürük şurupları ise akşamı zor görür. Bizim emeğimize, vatandaşın da çaresizliğine yazık değil mi? Eczane eczane dolaşıp çocuğunun ilacını bulmaya çalışan anne-babalara ilacınız piyasada yok demek biz eczacılar için çok ama çok zor. Oysa bu işi çözmek o kadar da zor değil. Güncelliğini yitirmiş İFK’yi (İlaç Fiyat Kararnamesi) değiştirip 3'er aylık dilimlerde fiyat belirlenirse yıl sonlarındaki bu kaos azalır. Sağlıktan tasarrufta ısrar etmeyip gerçekçi sağlık bütçesi belirlerseniz sorun tamamen ortadan kalkar. Yani çözüm çok zor değil...Bulunamayan ilaclar nedeniyle her geçen gün nöbetler biraz daha eziyete dönüşüyor. Nöbet tutmak değil,kapı kapı ilaç arayan insanlara ‘ilacınız yok’ demek yoruyor...” açıklamasını yaptı.


Antibiyotik bile bulamıyorum

Sosyal medya üzerinden tepkisini dile getiren vatandaşlar da bir hayli dertli. Büyükçekmece'de yaşan Av. Ali Uğur Sayaner, “8 Aralık günü Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi aciline gece 4'te viral enfeksyion için gittim. Antibiyotik reçete edildi. Daha sonra ilacı alabilmek için Büyküçekmece'deki nöbetçi eczanelerin neredeyse tamamını taksi ile dolaştım. Aslı veya muadili bir ilaç bulamadım. Acil içmem gereken bir ilacı temin edemedim. Bu sadece beni değil herkesi etkiler. Tüm yetkililer lütfen görevinizi yapın, dövizi güncelleyin. Firmalar zararına depolara hayati ilaçlar dahil, hiçbir ilacı vermiyor” diye konuştu.


Sıkıntının sebebi euro

İlaç sektöründeki sıkıntının ana kaynağı ilaç üreticilerin fiyat denkliğinde Euro üzerinden belirlenen fiyatın düşüklüğü. En son temmuz ayında ilaç denkliğinde 1 Euro’nun 7,86 TL üzerinden işlem yapılacağı ilan edilmişti. Gerçek piyasada İ Euro’nun neredeyse 20 TL sınırına dayandığı düşünülürse ilaç üreticileri aradaki bu büyük fiyat farkı nedeniyle ilaç üretmiyor, piyasaya süremiyor. Temmuz ayında 13 yıldır değişmeyen eczacı karlılık oranlarında da artış oldu. Örneğin yüzde 25 olan 28’e, yüzde 12 olan 13’e, yüzde 16 olan 18’e çıkarıldı.

HABER:

ANIL BODUÇ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *