Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
9°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Manşet Haber 54 yıllık binaya kaçak balkon!

54 yıllık binaya kaçak balkon!

Güngören'de Abdurrahman Nafiz Gürman Mahallesi'nde 1970 yılında inşası tamamlanan 10 katlı binanın 1'inci katına kaçak balkon yapıldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Zaman içerisinde tahrip olan kaçak balkon ve bir üst katındaki balkona metal boru ile destek yapıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, olası bir depremde binanın büyük risk altında olduğunu söyledi.

BİNAYA ZARAR VEREBİLECEK MÜDAHALELER YAPILABİLİYOR

Güngören, Abdurrahman Nafiz Gürman Mahallesi'nde 1970 yılında inşası tamamlanan 10 katlı binanın 1'inci katına kaçak balkon yapıldı. Binadaki diğer dairelerin balkonlarının tahrip olduğu noktadan ise metal boru ile desteklendiği görüldü. Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, "Binaya kaçak çıkma gibi, kolon kesme gibi veya döşeme kesme gibi daha ileri seviyede binaya zarar verebilecek müdahaleler yapılabiliyor. Bunlar aslında daha basit görünebilir ama yapıldığı yere göre değişir. Sonuçta bir yere eklenmesi lazım, binanın döşemesiyle mi birleştirildi, kiriş mi birleştirildi, kolon elemanı mı birleştirildi? Yani bunlar lokal de olsa binaya zarar verebilir" dedi.

BELKİ DAHA FAZLA HASAR ALACAK BELKİ YIKILMAYA KADAR GİDECEK

Bu gibi durumlarda oluşacak lokal zararın daha büyük sonuçlar doğuracağını belirten Akca, “Bu zararı vatandaş şöyle düşünüyor olabilir; koca bir bina, yüzlerce ton ağırlığı var, bu balkon hepi topu ne olacak. Duvara asar gibi asarız, 2 ton malzemedir diye düşünebilir. Ama lokal elemanda baktığımız zaman, kolonda, kirişte bir zarara sebep olduysa; yarın deprem olduğu zaman binaya komple bir yük uygulanmayacak evet ama o elemandan dolayı bir zarar görürse belki daha fazla hasar alacak veya belki yıkılmaya kadar gidebilecek” diye konuştu. Akca, çökmeyi engellemek amacıyla kullanılan borunun binaya ekstra yük olacağını söyledi.

İZİN ALINMASI LAZIM!

Vatandaşlara uyarıda bulunan İnşaat Mühendisi Abdullah Akca, "Bizim imar hukukumuz var, bir değişiklik yapılacaksa, yönetimden, kat maliklerinden bir çoğunluk sağlanması gerekir. Bunun mimari düzenlemesi yapılması gerekir. Belediyeden gerekli izinlerin alınması gerekir" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *