Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
12°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Manşet Haber Ataşehir Belediyesi'nin 3 ihalesinde usulsüzlük!

Ataşehir Belediyesi'nin 3 ihalesinde usulsüzlük!

Çok sayıda yolsuzluk operasyonu ile adeta mimlenen Ataşehir Belediyesi'nin 2022 yılında çıktığı 3 ihalede usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Okunma Süresi: 4 dk

En son şubat ayında ihaye fesat karıştırılması suçlamasıyla 3 belediye başkan yardımcısının gözaltına alındığı belediyede, açık ihale yerine pazarlık usulünün tercih edildiği, üç farklı ihalenin adrese teslim yapıldığı görüldü.

EKREM HACIHASANOĞLU - Geçmişte çok sayıda yolsuzluk operasyonu yapılan Ataşehir Belediyesi, bu kez Sayıştay'ın radarına takıldı. 2017 yılında rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunu ile devlet ihale kanununa aykırı hareket etmek, görevi kötüye kullanmak, ihaleye fesat karıştırmak ve haksız mal edinmek gibi suçlamalarla Belediye Başkanı Battal İzgeldi'nin görevden uzaklaştırılmasının ardından, 2023 yılının şubat ayında da "ihaleye fesat karıştırma" soruşturmasında üç başkan yardımcısının da aralarında bulunduğu 28 şüpheli gözaltına alınmıştı. Sayıştay Başkanlığı'nın 2022 yılı denetim raporunda ise belediye yönetiminin 3 ihaleyi kanunlara aykırı şekilde pazarlık usulü yaparak, adrese teslim yüklenicilere pas ettiği ortaya çıktı.

3 ihale radara takıldı

Açık ihale yerine pazarlık usulünün tercih edilmesi sonucu, rekabet şartları ortadan kaldırıldığı gibi belediye de zarara uğratıldı. 22 Eylül 2022'de 9 milyon 750 bin 760 TL'ye sözleşme imzalanan Katı Atıkların Toplanması ve Nakil ile Kullanılacak Araç ve İş Makinelerinin Kiralanması Hizmeti Alımı ihalesini tespit eden denetçiler, 2 miyon 465 bin 250 TL'lik Yeraltı Çöp Konteynerlerinin Tamir, Bakım ve Onarımlarında Kullanılmak Üzere Sarf Malzemeleri Alımı ihalesinin de adrese teslim uapıldığını tespit etti. Ayrıca, Yarı Zamanalı Eğitmen ve Yarı Zamanlı Tiyatro Oyuncusu Hizmeti Alımı ihalesi de pazarlık usulü yapılarak kanunlar hiçe sayıldı.

Kanunun ruhuna aykırı!

Belediye tarafından yapılan savunmada ise komik gerekçeler dikkat çekti. 9 milyon 750 bin 760 TL'lik Katı Atıkların Toplanması ve Nakil ile Kullanılacak Araç ve İş Makinelerinin Kiralanması Hizmeti Alımı ihalesinin çip krizi nedeniyle pazarlık usulü yapıldığını belirten yetkiler Sayıştay tarafından gerçekçi bulunmadı. Yarı Zamanlı Eğitmen ve Yarı Zamanlı Tiyatro Oyuncusu Hizmet Alım ihalesi hakkında yapılan savunma ise şaşkınlık yarattı. 7 Haziran 2022 tarihinde açık ihale usulü ile ihaleye çıkıldığını belirten yetkililer, 7 isteklinin döküman satın aldığını, ihaleye 5 isteklinin teklif zarfı sunduğunu fakat eksik belge nedeniyle ihalenin oy birliği ile iptal edildiğini açıkladı. Bu nedenle ihtiyacın devam etmesinden dolayı ve eğitimlerin aksamaması için pazarlık usulüne gidildiği savunuldu. Sayıştay ise ihale edilen işlerin süreklilik arz ettiğini, önceden öngörülmesinin mümkün olduğunu belirterek, belediyenin savunmasını kabul etmedi. Ayrıca, “Öngörülemeyen olaylar kapsamında değerlendiremeyecek gerekçelerle temel ihale usulleri yerine pazarlık usulünün tercih edilmesi kanunun amacına ve ruhuna aykırıdır” notunu düştü.

Büyüdükçe büyümüş!

19 usulsüzlük tespit edilen denetim raporunda, başka bir skandala daha rastlandı. Ataşehir Belediyesi'nin kiraya verdiği taşınmazların kiracılar tarafından genişletilmesine rağmen, kira bedelinin güncellenmediği tespit edildi. Barbaros Mahallesinde 3 ile 2469 no'lu parseller arasındaki park alanı içerisinde yer alan 2 adet halı saha, 1 adet otopark, sporcu soyunma ve yönetim odası, dinlenme salonu, kafeterya alanı ve WC’den oluşan spor tesisinin 30 Temmuz 2013'te 10 yıllığına kiraya verildiğini belirten denetçiler, “Spor tesisi olarak kiraya verilen mahalde ihale sonrası ilave alanlar yapılmıştır. Bu kapsamda halı saha adedi iki tane daha arttırılarak dört adede çıkarılmış, ekstradan yapılan halı sahalar için kira bedeli takdir edilmiştir. Bununla birlikte 95,40 metrekarelik çay bahçesi, 47,89 metrekarelik alanda büfe yapılmış; servis büfesinde 27,27 metrekarelik kafeterya alanında ise 53,41 metrekarelik büyümeler olmuştur. Ayrıca ihaleye ilişkin şartnamelerde belirtilmemesine rağmen tesisin 550,00 metrekare büyüklüğündeki açık alanı servis alanı olarak kullanılmakta ve bu alanda çeşitli etkinlikler -kır bahçesi minvalinde özel günler için düğün, nişan, kutlama vs. düzenlenerek ticari kazanç sağlanmaktadır. Ancak bu büyümeler neticesinde herhangi bir kira bedeli takdir edilmemiştir” açıklamasını yaptı. Aynı şekilde Atatürk Mahallesinde 5. Park içinde kiraya verilen alanda da büyüme yapıldığı fakat kiranın aynı kaldığı rapora yansıdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *